|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:19 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Въпрос за математически изчисления в С за AVR
| Автор |
Съобщение |
|
Ugeen
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
 Въпрос за математически изчисления в С за AVR
Колеги,отдавна се занимавам с контролери,правил съм много неща ,но никога не ми се е налагало да ги ползвам за сметки и то на дробни числа.В момента правя един оборотмер с ATMega8 и ми се налага да ползвам малко математика.Идеята е следната: На вход за външно прекъсване ще постъпват импулси от опто датчик.На всяко преминаване на вала през датчика ще се нулира и ще се запуска 16bit timer,който да отчита времето за едно пълно завъртане на вала.Това време ще бъде Time_per_oborot(s)=Timer.(1/Fclock(Hz)). където Timer е отчетената от таймера стойност,а Fclock e честотата с която се тактува таймера.За да се сметнат оборотите на вала за една минута трябва да се ползва израза :
Oborot_per_minute=60/(Timer/Fclock)
Ползвам CodeVisionAVR.Въпросът ми е:Как трябва да се зададе този израз за смятане.Не знам до колко сложни изрази могат да се пишат.Трябва да се декларират променливи от типа float,а аз не съм наясно с тях.Доколкото прочетох заемат
4 byte от паметта,но как могат да се достъпват тези байтове и кой какво съдържа, никъде не е споменато.Другото което ме интересува как от полученото въпросно дробно число да отделя цялата част и да я преобразувам в десетичен код за да я индицирам върху 4 разряден седемсегментен индикатор.За вас може и да е елементарно ,но аз за пръв път се сблъсквам с това,а нали знаете,човек се учи докато е жив.Надявам се на помощта ви за която предварително благодаря.
|
| Нед Мар 26, 2006 5:58 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Дефинирай ги "float" и след изчислението ползвай функцията за пробразуване на типове. В HI-TECH има FloatToStr(float, *string). Също има и FloatToBCD.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Нед Мар 26, 2006 6:10 pm |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
Ugeen: Можеш да смяташ сложни уравнения, проблема е времето(ресурсите) за което ще се извършат.
Преобразувай си формулите до INTEGER аритметика
|
| Нед Мар 26, 2006 7:06 pm |
|
 |
|
Ugeen
Регистриран на: Пон Яну 16, 2006 5:20 pm Мнения: 122 Местоположение: гр. Горна Оряховица
|
Дай някакъв пример ,какво имаш в предвид.Например с тази формула която съм написал
|
| Нед Мар 26, 2006 7:16 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Ами не си дал подробности:
мин-макс Oborot_per_minute, % грешка,
разредност на Timer-а,
параметри на Fclock(мин-мах), итн.
|
| Нед Мар 26, 2006 7:31 pm |
|
 |
|
Ugeen
|
Ами да кажем такта на таймера да е 3096Hz.Обороти от 0 до 1500 ,за грешка не ми трябва да е много точно ,да кажем един оборот.
|
| Нед Мар 26, 2006 7:39 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Под определени обороти (да не говорим за 0) не може да стане точно така. Най-малкото ще трябва да си "наставиш" таймера с един-два регистъра. 
|
| Нед Мар 26, 2006 7:49 pm |
|
 |
|
Ugeen
|
Добре ,да кажем мин. обороти да са 100
|
| Нед Мар 26, 2006 7:56 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
не си казал и колко са отчетите за 1 секунда :)
|
| Нед Мар 26, 2006 8:16 pm |
|
 |
|
Ugeen
|
по един път на секунда
|
| Пон Мар 27, 2006 8:08 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Почти цялата аритметика в ЕКУ-то ми е на float и бачка перфектно (gcc), така че давай смело.  Имай предвид, че изрази от типа на n/f където n е int а f e float n трябва да се каства насилствено към float, т.е. (float)n/f. Иначе по подразбиране кастването е обратно - n/(int)f и резултата е int и стават грешки.
Значетелно по-бързо е използването на числа с фиксирана запетая, отначало тръгнах по тоя път, но писането и дебъгването стават много тежки и предпочетох да ми е по-леко на душата и минах на float. 
|
| Пон Мар 27, 2006 10:48 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|