|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:25 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
gss
Ранг: Минаващ
|
 Реле за мигачите
Здравейте,
Направих си крушките за мигачите със светлодиоди, но както се очакваше стандартното реле не работи добре с тях.
Заложено му е да започне да мига много бързо ако изгори крушка, а понежи св. диодите не го товарят и то се "побърква"
Явно ще трябва да си направя релето сам. Някой да знае за подобна разработка из нета?
10х
|
| Нед Фев 26, 2006 8:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Просто шунтирай светодиодите с подходящ резистор и няма да се налага да сменяш релето.
|
| Нед Фев 26, 2006 10:34 pm |
|
 |
|
Svetoslav40
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 11:12 pm Мнения: 95 Местоположение: Shumen
|
Хехе, бас държа, че почети никои от хората в тоя форум не знаят какво е "СветЛодиод". Мен ако питаш, Desert Leo ти е дал добър съвет,но по-готино ще е ако си заместиш релетата с някое контролер4е..примерно PIC12F509 като фаидата от цялата работа ще е малко спестена енергия, а от друга страна, можеш да си напраиш и някоя друга гъзариика с него... ротираща светлина, плавно светване и изгасяне на мигачите, зависима от скоростта на движение скорост на мигане и разни други простотиики, каква ще е практическата полза от това не знам, но пред аверите ще е размазващо.
|
| Нед Фев 26, 2006 11:37 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
То си зависи от "стандартното реле" има едни дето са с нагреваема жичка и според мен няма как да се модифицират, но примерно съм разглобявал реле за мигачи на Hella и то си беше изцяло електоронно, та там вътре имаше една голяма пластина която играеше ролята на резистор, явно на по пада на напрежение върху тази пластина се следи за консумацията, защото нали като изгори крушка и започват да мигат по-бързо, та мисълта ми е ако релето е от този тип не може ли съответната пластина да се замени с подходящ резистор примерно.
|
| Пон Фев 27, 2006 2:13 am |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Виж това
И провери какво ти е релето.
|