Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Ел. инсталация в работилница (дървен навес) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Ел. инсталация в работилница (дървен навес)
Здравейте!

Преди време си направих една малка работилница и сега ще пускам нова ел. инсталация. Конструкцията е дървена и част от кабелите ще са положени по продължение на гредите.

Мисля да ползвам гофрирани тръби, закрепени с пластмасови скоби: https://www.dropbox.com/sh/aczjthxmw6k2 ... _Pipes.pdf

Някакви препоръки за вид (пластмасови или и с метална вложка)/марка тръби?

Разклонителни кутии за повърхностен монтаж:
https://www.dropbox.com/sh/aczjthxmw6k2 ... _Boxes.pdf

Евентуално "връзки към тръби" от горния линк. Необходими ли са ми? Повечето разклонителни кутии които съм ползвал имат гумени тапи с отвори за прорязване.

За връзки в разклонителните кутии мисля да ползвам от клемите за бързи връзки на Wago.

Какъв диаметър тръба да взема? Иска ми се да купя един топ 50 метра и да не се занимавам с парчета с различен диаметър. Максимално в една тръба ще има 3х2.5мм2 + 3х1мм2 да речем за контакти и за осветление.

Какъв вид кабел/проводници е най-добре да ползвам? Единият вариант е единични проводници тип ПВ-А1/2. Ако препоръчате този вид, то гъвкави/многожилни или плътни?

Другият вариант е кабел тип СВТ, който ще е с двойна изолация, но не знам дали има нужда ако ще е в тръби. Ако ползвам СВТ може ли да се полага директно върху дървни елементи с подобни скоби: Изображение

Тръбите ще са сравнително къси, а и върху стените със скоби, така че няма да е проблем напъхването дори на твърди многожилни кабели - мога да напъхам кабелите в участъка и после да щракна тръбата в скобите.

Къщата е със стара двупроводна инсталация (TN-C), която за сега си остава в този вид. В работилницата ще си пусна трипроводна и в локалното табло ще разделя нула и земя (TN−C−S) за да мога да сложа дефектнотокова защита.

Нямам голям опит в дебелите жици и големите тоци, та всички съвети как нещата да станат по-лесно, удобно и най-вече както трябва са добре дошли.

Поздрави,
Радо

Вто Юли 03, 2018 12:05 pm
Профил

Мнение Re: Ел. инсталация в работилница (дървен навес)
radolin написа:
...
Другият вариант е кабел тип СВТ, който ще е с двойна изолация, но не знам дали има нужда ако ще е в тръби. Ако ползвам СВТ може ли да се полага директно върху дървни елементи с подобни скоби:...

Здрасти.
От ел. инсталации не разбирам, но преди 3г като ни правиха блока, наблюдавах полагането ѝ и беше изградена със CBT кабел, който не беше в тръби. После го замазаха. Всъщност, едиствените положени тръби които видях, бяха за интернет и кабелна, но те вървяха по пода и до розетките им.

Вто Юли 03, 2018 12:41 pm
Профил

Мерси!

Като е под мазилка в България по принцип слагат мостов кабел. Ако вкараш тръби под мазилаката евентуално в бъдеще може да подмениш някои кабели без да къртиш.

Аз основно съм се насочил към тръбите, защото по част от пътя кабела ще е върху дървени греди. Също ако взема тръба с метална вложка ще има добра механична защита.

Вто Юли 03, 2018 1:45 pm
Профил

Мостов кабел НЕ се слага в тръба, както и не се пуска на голо - т.е. мостов само в мазилка.
Не знам колко ще ти е сложна инсталацията (като брой точки и кръгове), но помисли за идеята да имаш "звезда" - в смисъл никакви кутии - всяка точка (контакт) се пуска по индивидуален кабел, в индивидуална тръба, до централното табло. Така си спестяваш мисленето на снадки, кутии, отклонения и тем подобни.
За тръби ползвай такива с метална обшивка. Сложи си дефектнотокови, може и по една обща за осветление и една за всичко останало. Ако имаш разни големи метало/дървообработващи машини отделно, слабите тоци на отделен кръг. Осветлението най-добре на ниско напрежение и импулсно в таблото (което да е за външна употреба - т.е. с някаква защита).
Ако намериш начин да сложиш авариен стоп който да прекъсва всичкия ток в момента на изричане на фразата "бах мааму" ще си като в истинска лаборатория :-)

Вто Юли 03, 2018 3:18 pm
Профил

Мерси за идеите, Гичо!

Ще видя като измисля точната схема колко ще ми усложни/оскъпи ако го направя звезда както предпагаш.

За мостовия според теб като не е в тръба (за което съм съгласен) и не е на голо в мазилка как се полага? Аз от това, което изчетох до момента по темата мислех, че е точно предназначен за директно полагане в мазилка.

Вто Юли 03, 2018 3:55 pm
Профил

Защо не се пуска в тръба мостовият кабел?

Вто Юли 03, 2018 4:14 pm
Профил

Не те разбрах - питаш как да го ползваш открит, върху гредите? Според мен - никак. Слагай СВТ.
Ако е хартисал отнякъде мостов и това те задължава да го ползваш, става сложно. Със скоби в гредите ще ти е най-лесно, чувал съм че тук-таме се пресуква (на завоите например) за да може ако стане стопяване да се окъсят жилата и да падне предпазителя - иначе както са на отстояние ще си гори свободно. Но то ако е върху гредите и пресукването няма да те успокои.
За бърз монтаж (начално фиксиране) ползват горещ силикон - това като алтернатива на прихващането с гипс което по-рано правеха докато го опъват. Върху дървото не знам как ще се държи.
Има пластмасови скоби с вградени свински опашки или скобички - има ги самозалепващи (не стават за твоя случай) или с дюбел/винт - това може да е по-удобно. Разните "кабеларски" изпълнения със пластмасова скоба с пиронче сигурно пак ще държат.

Вто Юли 03, 2018 4:21 pm
Профил

stefan63 написа:
Защо не се пуска в тръба мостовият кабел?

По много причини - не е посукан и може да гори, по-трудно се тегли по завоите, а и конструкцията му е измислена за да се охлажда добре в мазилка. Ако недостатъците му не ти пречат, и го оразмериш като за охлаждане в тръба, т.е. малко завишиш сечението/намалиш тока, не се сещам за други особености.

Вто Юли 03, 2018 4:25 pm
Профил

Не, нямам никакъв наличен кабел и няма да слагам мостов със сигурност. Колебая се между СВТ и ПВА (съответно плътен или многожилен).

Просто покрай четенето по темата мостовия го мислех, че е предназначен да се полага в мазилка директно. Ти каза, че не се инсталира така и ми беше любопитно как се инталира в такъв случай.

Вто Юли 03, 2018 4:26 pm
Профил

А, не съм се изразил правилно - "на голо" имах предвид извън мазилка. Иначе най-правилното за него е в мазилка.

Вто Юли 03, 2018 4:31 pm
Профил

За тръбите, гофрирани те тръби са за малилка, лоша практика е да се слагат външно, за твоя случай си е безмислено.
Имаш два варианта, инсталация в тръби и открита. Ако е открита използваш кабел СВТ или подобен на него. Ако е в тръби проводник ПВ-А1.
В тръба може и кабел да сложиш но СВТ в малка тръба е наказание, а и по принцип кабел в тръба трябва да се дерейтва.
За тръбите аз бих препоръчал инсталационна тръба и кутии на Обо, тръбата е отваряеми и лесно се работи, но е доста по-скъпа. Ако не ти се дават пари нормална тръба, копос Колин, или нещо подобно, има доста марки. Препоръчвам и тръба и конзоли и кутии да са от една марка, така офсета на щуцерните входове ще ти съвпада с офсета на конзолите и ще стане по-красиво. Моя съвет е навсякъде тръбите да влизат със щуцери, има специални тръбни, но и с обикновенни става ако не намериш тръбни.
Избери колена и тетки с голям радиус, така е по лесно за кабелите, задължително купи система с разглобяеми колена и тетки.
За тръбата не ти трябват такива скоби. Имаш няколко варианта, метални скоби, конзоли, конзоли за директен монтаж. Тези които продават тръби продават и конзоли за тях, редиш конзолите и тръбата влиза в тях. Бих ти препоръчал конзоли на Хилти или вюрт, но и оригиналните са ОК.
Кутиите са важни, избери си кутии с капаци с винт, както казах аз ползвам обо, не знам какво друго има читаво. Преди имаше едни ....дори им забравих името вносители, но те фалираха, при тях имаше добъър избор на по-евтини, за други не знам.

Такива неща продават всички фирми за кабели, кабелкомерс, филкаб и мн.други. Избягвай железарии, Практикер и бриколаж, там е много скъпо. Може в ташев да отидеш, но и там не е евтино, но всичко ти е на куп, не знам обаче като качество как е.

Вто Юли 03, 2018 5:04 pm
Профил

П.с. Сега ти видях линковете, не е върхът но става, вземи гладките тръби, кутиите за повърхностен, вход за тръба задължително, аз слагам щуцери но и с тоя вход ще стане.
Кабела многожичния се слага лесно но връзките са по-трудни, тези на ваго не са ОК за многожилен, казвам от опит, те и за плътен много не са ама ....избягвам ги.
Тръбата за 3 проводника 16 мм е ОК, ако искаш да имаш запас сложи 20.
За кутиите не ти трябва метална плочка вътре, те е ако слагаш клеми.

Вто Юли 03, 2018 5:10 pm
Профил

Мерси, Тони!

Сега гледам сайта на Обо Бетерман, не бях попаднал при търсенето ми на него - много голямо разнообразие компоненти.

Гофрираните защо не се препоръчват за външен монтаж? Гледам, че има UV устойчиви. Блазнят ме с това, че няма да трябва да купувам колена и други фитинги, а ще взема един топ 50 метра тръба и това е.

Вариантът за проводниците ще е ПВ-А1 плътен, 2.5мм2 в такъв случай.

За връзките какво препоръчваш?

Вто Юли 03, 2018 6:03 pm
Профил

Защото са меки и се гънат, най-малкото стои грозно :) да има за външен монтаж но аз ги използвам само където е абсолютно необходимо, като на снимката, ако се наложи да се кръстосат тръби и разни такива.
Имай в предвид че да теглиш кабел в гофрирана след като е положена, особено такива външна е голямо наказание, а ПВ-А1 и то 6 , направо забравяш. Това с колената не е никакъв проблем, правиш си всичко, пускаш кабелите, и так тогава слагаш колената, затова писах задължително разглобяеми, ама тия техните са такива.
Аз за снадките бих използвал или wirenuts ама не знам в БГ кой ги продава, или клеми.

Прикачени файлове:
BT 016.jpg
BT 016.jpg [ 1.94 MiB | Прегледано 6427 пъти ]
Вто Юли 03, 2018 7:41 pm
Профил
Аватар

И що тръби?!
Кабелни канали (по-големички) и вътре к'вато жица ти отърва.
За "гаражче" все пак става дума.

Вто Юли 03, 2018 11:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща