Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
USB захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение USB захранване
Постановката е следната: имаме общ източник 12V, който захранва поотделно USB host (касетофон) и платчица тип ардуино с реленца по нея. Платката и касетофона са свързани помежду си с USB кабел, и понеже касетофона е хост, пуска 5V по USB-то. Платката може да се храни и по него ако и по външното 12V захранване, като нямам никва идея за логиката на превключване. Не ми се прави релейната част отделно и да се занимавам с разни галванични разделяния и т.н. просто съм пуснал 12V на цялото нещо за да е максимално просто и тъпо. Системата работи и с червената жица и без нея (масата, то е ясно, е обща), въпроса е дали да очаквам нещо неприятно в по-дългосрочен план и като цяло, как е по-добре с червената жица или без нея?

Пон Юни 18, 2018 1:05 pm
Профил

Мнение Re: USB захранване
USB хоста осигурява по стандарт до 100mA. Имаше някакъв стандарт по който устройствата могат да си поискат до 500mA. Не зная как става и дали всички USB хостове го могат. В случая червеният проводник не играе никаква роля. :roll:
По-добре е, че ползваш външно захранване. Нямаш ограничение в консумацията. Пък и релетата на 12V дърпат по-малко ток.

Пон Юни 18, 2018 4:43 pm
Профил

Ами и точно така не е, зависи от типа на USB, спокойно може да дърпаш до 500 мА от всички USB-та, за USB 3 до 900 мА а USB-С дава до 3 А.

Пон Юни 18, 2018 7:27 pm
Профил

slav4o.com е прав. Ако дърпаш повече от 100мА преди да си питал може ли, си извън спецификацията. По принцип почти всяко устройство ще ти ги даде тези 500мА, но е добре първо да се пита.
USB-С e до 5А и 20В https://en.wikipedia.org/wiki/USB_(Physical)#PD

Пон Юни 18, 2018 11:14 pm
Профил

Тия 5А според мен са колко може да прекараш когато имаш power source, т.е. от зарядно към девайс, не мисля ч еUSB HOST може да ги даде, но не съм го чел в детайли С-то.

Вто Юни 19, 2018 1:09 am
Профил
Аватар

Интересно как се точат 5А по AWG28 кабел? Проста сметка показва че в 1.5 метра AWG28 по 5А падат 7.5 вата и 1.5 волта - направо пирфектно...

Вто Юни 19, 2018 8:20 am
Профил ICQ
Аватар

USB C ако е за заряд не е AWG28. Поне истинските не са. Ама струват по 30$ на метър. Аз ползвам като тия долните, доста е грубоват, личи, че е дебела арматурата.

https://www.mouser.bg/ProductDetail/Wur ... UCfQ%3d%3d

За 5А незнам, ама телефона ми е с 3Аh батерия, като го бучна, някак си го разпознава тоя кабел, щастлив изписква "Turbo Power connected" и се зарежда за по-малко от 1 час. С менте кабел за 5 лв. изписва "low power charger" и виси половин ден на зарядното докато живне. Та има кабели и кабели...

Вто Юни 19, 2018 8:37 am
Профил ICQ

Някъде осъждахме и има микро-усб кабели AWG22 че и 20.
А на Цецо телефона сигурно се чарджи на по-високо напрежение - примерно 9 или 12V (на адаптера ще да пише), и токът е наполовина за същата мощност.

Вто Юни 19, 2018 1:55 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Не съм вътре в нещата, но имам стар телефон, HP iPAQ RW 6815, с мини усб, с оригиналното зарядни и неговия си кабел, дори и на компютър с усб1 или както се води се зареждаше, при условие, че под 1 ампер не тръгва изобщо и вади грешка. То, оригиналния кабел си е туч - 6мм усб с гъста оплетка - щото го отворих, де. Има и едни резистори и в буксите и в зарядното между Д+/Д-/маса/+5В, 6 на брой, но не съм ги гледал подробно що и как.

Вто Юни 19, 2018 11:23 pm
Профил
Аватар

На не малко от дъртите дънни платки, 5V на USB е свързано директно към 5V на захранването. Ако е било по-скъпо, може да има самовъзстановяем предпазител.
Та след като си побъбрят със софтуера, и да не се харесат, няма начин да не се вземат. Дъното няма как да спре или ограничи тока през порта.

Сря Юни 20, 2018 12:01 am
Профил

На много места е свързано точно така, не само на по-старите платки.

Сря Юни 20, 2018 12:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Моето Mi5 което е с QC3.0 и 3000mah батерия се зарежда за час и половина(5-100%) . Няма разлика във времето за зареждане с оригиналния кабел и тоя на Ugreen . Зарядното пуска по високо напрежение с което компенсира необходимостта от дебел кабел . Всъщност зареждането с голям ток е в първите 10-20мин след което тока се редуцира .

itso.t написа:
На не малко от дъртите дънни платки, 5V на USB е свързано директно към 5V на захранването. Ако е било по-скъпо, може да има самовъзстановяем предпазител.
Та след като си побъбрят със софтуера, и да не се харесат, няма начин да не се вземат. Дъното няма как да спре или ограничи тока през порта.

Може би захранването е с обратна връзка и по ток . USB 2.0 осигурява до 0.5А

Сря Юни 20, 2018 12:35 am
Профил
Аватар

Имах (май все още работи даже) един мноо дърт compaq - някъв P4. USB 1.1 с power management - на 501 мА изключва квото има на него и вади съобщение. Та не е въпроса до дърто/ново ами до желание от производителя да го направи.

Резисторите в кабелите и зарядните са за да може дивайса да се усети в какво е включен. Един приятел имаше дърта моторола дето докато не си види резисторите не ще да се зарежда с 1А.

Сря Юни 20, 2018 8:12 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]