Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Редактиране на файл в SPIFFS на ESP8266 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Редактиране на файл в SPIFFS на ESP8266
Здравейте
Използвам ESP8266 и SPIFFS с ардуино. Искам да редактирам един от файловете (.csv), т.е. да променя част от съдържанието, като е възможно и да се промени и големината на файла. Единият вариант е да създам нов файл, да изтрия стария и да преименувам новия файл. Вторият вариант е да направя полетата с фиксирана дължина. Спрял съм се на втория вариант, но ме притеснява дали няма прекалено скоро да се повреди флаш-а, когато се презаписва многократно на едно и също място. Записите ще бъдат сравнително често - през няколко минути, като презаписа на едно и също място може да бъде 10-20 пъти в денонощие. Тук има някакво обяснение за циклите на запис, но не съм сигурен дали важи в моя случай.

Съб Юни 30, 2018 6:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Редактиране на файл в SPIFFS на ESP8266
Не мисля че има защо да се притесняваш за флаша - SPIFFS има нормален wear leveling и би трябвало да изравни записите по секторите. Все пак ако искаш на всяка секунда да пишеш по няколко килобайта е друга бира.
Принципно колкото е по-голям размера на флаша толкова повече ресурс ще получиш - както при SSD-тата където гаранцията е за брой презаписи на целия обем.
Ако ще ти трябва да пишеш наистина много можеш да видиш някой от модулите с ESP32 - там имаха опция за SPI RAM.
Странно е за интернет свързано устройство да ти се налага да пишеш много - може би е специфичен случай, но ако не е помисли за оптимизация.

Съб Юни 30, 2018 10:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2 мнения ]