Отговори на тема  [ 76 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Home automation 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Home automation
Върти ми се в главата една идея. Като цяло искам да сложа RFID токъни за отключване на входната врата на кооперацията. понеше не ми се дават пари за готово решение, а и искам да поинвестирам в знания - мисля да си го направя сам.
Основната идея е да не пипам съществуващата ел. инсталация. Най-грубо искам да се закача на съществуващия ключ(бутон) за отключване.
Етап 1
захранване на дистанционно управление на бутона (BT, WiFi) или esp8266 с реле. Проблемът е че ключа излиза на чисто новата ми мазилка и няма от де да взема захранване. Мисля си за самия ключ,
днес мерих какво излиза на ключа ~12V променливо, не съм го марил каква е честотата най-вероятно 50Hz тябва да портърся някакви схеми и нета. Какво да сложа после LiPo, кондензатори, какво да ползвам за 5V DC?

Следва продължение...
П.С.
На партера съм и имам 15метра и две тухлени стени, между входа и бутона

Нед Окт 15, 2017 6:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Home automation
ммм първо заглавието ти е грешно, това не е хом аутомейшън, ама това е по-малкия проблем. Не ми се връзва схемата с RFID и дистанционно, какво общо имат двете в твоят случай ?

Нед Окт 15, 2017 8:29 pm
Профил

така е.
Етап II
като успея да захраня умността, ще сложа една кутийка на стъклото с PN532 която да си говори с умността, така че да може да се комндва с токъни

Пон Окт 16, 2017 7:13 am
Профил

По добре формулирай задачата по ясно за да може някой да ти отговори.

Пон Окт 16, 2017 11:18 am
Профил

да се пробвам, то формулирането на задачата е 50% от резрешаването.

Трябва да захраня електронен модул с 5V DC и да кажем 100mА консумация + тока за релето, от източник.
Източникът е веригата на насрещник на входната врата, когато не е активиран меря 12 V AC на двата проводника от ключа. Когато се активира двата проводника се окъсяват.

Пон Окт 16, 2017 3:08 pm
Профил

Искаш да вземеш захранване от бутона / релето което включв анасрещника, така ли да го разбирам ?

Пон Окт 16, 2017 3:11 pm
Профил

Ако е това слагаш грец паралелнона бутона, защото не е ясно дали насрещника е AC или DC, след греца слагаш един голям кондензатор но през някакъв резистор, след него DC/DC от 12 към 5 с възможно по-голям КПД. Условия да си намалиш консумацията на 5-те волта, за да е сигурно че няма да сработи насрещника от тока на консумация. Греца е хубаво трябва да е с малък пад или да го направиш от дискретни шотки с малък пад, така ще имаш по-малък пад върху него.

Пон Окт 16, 2017 3:21 pm
Профил

да :) ще докладвам за прогрес, колко е 'голям' кондензатор

Пон Окт 16, 2017 3:57 pm
Профил

Според консумацията. Ако приемем че DC/DC ще почне да работи от 5.5 V нагоре, имаш dV 6.5 V. Ако приемем че насрещника ще работи минута, да речем че има някой голям идиот който натиска, а консумацията ти на 5 V я свалиш до към 50 mA, съвсем ориентировъчно 0.3 F което с един кондензатор няма да е много евтино и малко, по добре два за по ниско напрежение последователно, или пък няколко по-малки паралел. Тези 60 сек разбира се са доста преувеличени но все пак идиоти има на тоя свят. Сега от към цена и размер, може би ще ти е по-изгодно суперкондензатор от към ниското напрежение, но тогава ще трбява по-голям. Има и други междинни варианти, DC/DC до към 6.2 и от там LDO до 5, или пък второ DC/DC ако гониш максимална ефективност. Винаги имаш едно неопределение защото не знаеш колко време ще стои натиснат бутона.
Според мен трябва да свалиш консумацията, 50 mA са твърде много, ако е RFID което постоянно бичи да, но няма нужда да чете постоянно.

Пон Окт 16, 2017 4:11 pm
Профил

Тия 60 секунди за работа на бравата наистина са прекалено много. Според мен - не повече от 5 сек.

Сметките са хубаво нещо, но имам усещането, че на питащият те няма да му свършат работа. Поради това предлагам по-прост подход. Слага един кондензатор, примерно 1000 мF и пробва. Ако трябва - увеличава, ако се окаже, че е излишно голям - намалява.

По-важното е да се предвиди това, контролерът да управлява бравата с лог. 1.
В противен случай, може да се наложи да се купува нова брава или захранване, в зависимост от това, кое изгори първо.

Пон Окт 16, 2017 6:22 pm
Профил

Аз пък го виждам с 2 кондензатора, резистор и ценер. И пак зависи ;)

Пон Окт 16, 2017 7:52 pm
Профил

питащия ще се сдобие с реле, грец от шотки диоди (ако има готов) и кондер, и ще тествам колко веме ще държи релето :) без dc/dc

p.s.
за релето се разбира, че през нормално затворения се храни, като сработи откача захранванет и окъсява входа
това междиния вариянт - реле NC - грец- DC/DC-суперкап- LDO- бобина на релето+есп2866
а с какво суперкондензатора е по-супер от обикновения? по-голям капацитет на по-ниско напрежение?

Пон Окт 16, 2017 8:45 pm
Профил

Нещо не се разбрахме.

Имах впредвид това, релето, което ще шунтира бутона и така - захранва бравата да се активира от високо ниво на изход на контролера, вместо от ниско. В противен случай има риск, ако захранването на контролера изчезне, това да доведе до постоянното задействане на релето и няма изход от ситуацията, докато нещо не изпуши.

Пон Окт 16, 2017 9:15 pm
Профил

Ами 60 сек може да са много, но по-добре много от колкот малко, 5 сек са твърде малко, сега като си го представя, аз като отключвам натискам поне за 10-на, жената направо забравя да го пусне бутона.

Пон Окт 16, 2017 9:19 pm
Профил

timt написа:
Аз пък го виждам с 2 кондензатора, резистор и ценер. И пак зависи ;)

Много ниска ефективност, направо срамно ниска, ще ти трябва доста по-голям кондензатор, да кажем двойно.
Суперкондензатора, единственото му супер е че е по-голям като капацитет, технологията е друга. Ако 5-10 секунди те оправят, може и с нормален, ама няма да стане. Хич да не е едни 20-30 хил uF си трябват, дори и на 6 V това са повечко стандартни кондензатори. Ако обаче докараш консумацията до 5 мА, вече нещата стават съвсем различни, да не говорим че може и под 1 мА да слезеш, разбира се за сметка на обхват малко.

Пон Окт 16, 2017 9:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 76 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща