Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Контактен микрофон 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Контактен микрофон
Някой използвал ли е пиезо-пластина като контактен микрофон?

За един любителски проект искам да изследвам разни неизвестни звуци, предполага се, че ще са с честота около 300 Хц. Най-нискочестотната пиезо-пластина, която намирам, е PMZ41070B00 в комет. Въпросът ми е: ако външно добавя кондензатор, ще смъкна ли резонансната му честота, без значително да му прецакам чувствителността?

Пон Дек 11, 2017 8:11 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение Re: Контактен микрофон
Механичният резонанс зависи от размерите, не става с кондензатор, може да се пробва да се монтира в обемен резонатор (кутия). Може и да греша, разбира се.

Пон Дек 11, 2017 8:59 pm
Профил
Аватар

Акселерометър няма ли да ти свърши работа? Някъде имах някакви аналогови, триосни, бачкащи в тоя честотен диапазон.

Пон Дек 11, 2017 11:22 pm
Профил

itso.t написа:
Акселерометър няма ли да ти свърши работа? Някъде имах някакви аналогови, триосни, бачкащи в тоя честотен диапазон.

Нямам представа, трябва да пробвам.
Като напредна малко по въпроса от другата тема (за филтъра на 50 Хц) може да ги закача заедно и да им сравня сигналите.

Пон Дек 11, 2017 11:28 pm
Профил

За 300 Хц ползвай въгленов микрофон (от старите телефони) той е с доста широка характеристика.

Вто Дек 12, 2017 12:48 am
Профил
Аватар

Ъмчи отде въгленов и то работещ?! Пък и колко място заема, а пък колко шуми...
Ако ще е пиезо пластина на нея се лепва няк'ва тежинка и после се подава на усилвател с гигаомен вход - нали така мереха вибрациите навремето.
Да, ама тук не става дума за измервателна хапаратура и значи тъп, евтин и широкоразпространен електретен микрофон ще свърши работа. Просто при монтажа осигуряваш твърда връзка между корпусите и минимално проникване на звук по въздуха (ама да се изравнява налягането все пак, т.е. не челно залепен, че знам ли?!). Електретният е доста чувствителен и сравнително нискоомен - ще си спестиш част от филтрирането на шумовете. Широколентов е, но при последващото усилване лесно ще изрежеш излишното.

П.С: Електретните са пиезопластина с вграден полевак за буфер (и външен резистор най-често - ако няма трети крак). В касетофоните ги хранеха на 5В което за нормални звуци стигаше, но ми се струва, че твоите амплитуди ще са по-големи. Полевакът обикновено започва да криви когато напрежението върху него падне под 1В, така че обърни внимание на DC режима. Също така е добре общият товар да е над 5кОма, желателно е 10кОма.

Вто Дек 12, 2017 5:06 pm
Профил

Не знам, въгленовият е добър за тази цел с един механичен резонатор и един модулатор и без модулатор мисля че е най лесно. Пиезото не ми се вижда добра идея за тази цел.

Вто Дек 12, 2017 5:29 pm
Профил

както Ицо казва , смд-кондензаторите са чудесни пиезоелементи.
Може да ти паснат.

Вто Дек 12, 2017 7:07 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
stefan63 написа:
както Ицо казва , смд-кондензаторите са чудесни пиезоелементи.
Може да ти паснат.

Аз не разбрах... той като 4е ли говореше за акселерометри... :cry:

Вто Дек 12, 2017 7:09 pm
Профил

За да мериш вибрации трябва да мериш нещо спрямо нещо. Звука се мери между предна и задна вълна на микрофона или ако не държъш на спектър и линейност - между преден фронт и куха камера отзад (електретните микрофони). Вътре мембраната е от 4-5 микрона фолио и няма как да я ползваш като инертен елемент. Той микрофона започва от няколко стотин херца. Доста е нелинеен но за телефония върши работа.
Зависи от приложението но ще си трябва истински механичен трансдюсер. Всичко е въпрос на честотен диапазон и чувствителност. Пиезопластинката при тези честоти ще и трябва добра противотежест и добро механично закрепване и пак ще е трудно да се свали толкова надолу като честота.
Идеята с взимам 1 пиезлопластинка от комет и я лепвам с лепило, правя 2 филтъра и съм готов - не става. То зависи и какво се гони де. Можем само да гадаем. Без конкретни стойности на параметрите.

Вто Дек 12, 2017 7:20 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
Аз не разбрах... той като 4е ли говореше за акселерометри... :cry:

Да де, пиезо-акселерометри. За всяка ос имат пиезо-пластина с монтирана на нея тежест. Цялото това в кутийка с конектори, отвор за закрепване, и някаква хартийка с характеристика за всяка ос. Последното не се знае колко е актуално, защото отдавна са пълноленти, а не са минавали проверка...

Вто Дек 12, 2017 7:43 pm
Профил

Re: Управление на големи контактори с релета
itso.t написа:
Най-големият капацитет, в най-дребния SMD корпус, е най-добрия пиезо-генератор измежду кондензаторите...

Това имах предвид.
Чак до такива генерални изводи не съм стигнал, но в микроволтовия диапазон съм го виждал.
За Херци не съм се интересувал , и не съм го срещал написано.

Вто Дек 12, 2017 8:17 pm
Профил
Аватар

Ама темата е за контактен микрофон и то на цели 300Хц.
А с пиезопластини и тежест се мереше до 0.1Хц (май кварцови бяха) като ограничението идваше от електрониката, не от пластината.

Пък аз горе в старанието си да опростявам малко съм се изложил с описанието на електретен микрофон :oops:

Той Дан още не си е признал какво точно му трябва, ама да залиташ на изгъзици преди да си пробвал с най-евтиното и често срещано микрофонче...
П.С. в комбина с темата за филтрите: то не е само 50, но и 100 и други Хц. За 50Хц бих докарал -40 - 60 dB само от разделителните кондензатори, ама ти си знаеш.

Сря Дек 13, 2017 4:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]