Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Цена на труда и авторско право при писане на софтуер за OMRO 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Цена на труда и авторско право при писане на софтуер за OMRO
1) Здравейте, интересува ме как да си определя цена за писане на софтуер за индустриални контролери OMRON?
2) Освен това, когато клиента си получи готовия PLC, той ще може да копира програмата в същите машини при серийно производство (например асансьори). Така с еднократно заплащане той си осигурява софтуер примерно за 200 серийни асансьора. Какви са практиките - да си включа ли в цената това, че програмата ще се използва многократно или да му искам примерно процент от цената за съставянето и при всяка серийна бройка?

Нед Юли 02, 2017 2:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Цена на труда и авторско право при писане на софтуер за
Ами какво да ти кажа, по-скоро трябва да занеш колко върви тръда в този бранш. Ако беше наел някой професионалист да му направи негов си контролер щеше да плати едни 30-40 хил за развой и сертификация, дори можеше да не му стигнат за сертификацията. Ссожи разходи 50 хил, за 200 асансьора щеше да му излезе по 250 лв на брой развой, и 20-30 евро за самия хардуер. Сега сигурно ще му излезе 200-300 лв контролера на Омрон, т.е. остават-20-30 евро по 200 бройки .. та ако му искаш 4-6000 .. въпроса е че той няма да ги плати най-вероятно, той затоа отива на стандартен контролер, та колкото можеш да му вземеш толкова.

Нед Юли 02, 2017 8:31 pm
Профил
Аватар

Нещо твърде малко ми се вижда - аз имам няколко неща дето правя по някоя друга серия от време на време - къде по неотговорни и досега сумарно съм взел повече. Ако не иска да ги плати - да си го направи сам и сам да си носи отговорност ако някой асансьор излети през тавана. Лично на мен по ми се въртят цифри от 10 - 20 и нагоре - слагаш си името за живота на стотици хора.

Иначе не знам как е при Омрон точно. Сименс май имат някакви зашити ама не съм пробвал дали работят. По добре виж дали не можеш да си защитиш софта и му вземай по 500-600 лв. на асансьор.

Нед Юли 02, 2017 9:59 pm
Профил ICQ

Според мен опира до това колко е склонен да плати. Обаче щом е тръгнал сам да го прави явно иска да спести, има няколко фирми които правят такива, за да не ходи при тях сигурно иска да мине по-тънко разбираемо но ако прави хиляди, за 100-200 та и 500 не знам струва ли си, това е много малка част от асансьора, 5-10%.
П.с. То 6 еур не са ли 12 хил, или ти за евро говориш?

Пон Юли 03, 2017 8:39 am
Профил
Аватар

хех?!
това с асансьорите не трябва ли да е по-сложно, поне регулаторно? нещо ми се вижда много хашлашки всеки да си пише в някакво PLC каквото му дойде на акъл и да пуска хора вътре. в белите държави всички асансьори са с СЕ-НОМЕР.

то самата концепция за 'асансьор по-тънко' би трябвало да е оксиморон. обаче у нас действителността е съвсем друга. то и затова регулярно има инциденти с асансьори.

Пон Юли 03, 2017 9:14 am
Профил

Кат да си дялнеш сам каручка(автомобил) , и да тръгнеш по пътищата?

Пон Юли 03, 2017 11:53 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мдамм има една сертификация за functional safety. Дето даже и да изкопират кода за плц, няма как да си лепнат стикер че е сейфти ей така

Пон Юли 03, 2017 12:21 pm
Профил

Ами те може да я минат с PLC-то бре, какво им пречи ? Има PLC-та които са сейфти, дори съм склонен да мисля, че такова сейфти PLC ще е доста по-надеждно от нещо дялкано за 30-40 бонки, само дето са скъпички. Всичко им е сейфти, редъднданси, файл сейф изходи и каквито се сетишп още благинки, щом може да управялва химически реактор що да не може един асансьор, но подозирам че не говорим за такова PLC.
Човеко може да го сертифицира, въпросът е че то всичко може да се сертифицира у нас, а колко ще е сейфти е друг въпрос, но така или иначе асансьорите имат и чисто механични защити, или поне трябва да имат.

Пон Юли 03, 2017 1:30 pm
Профил
Аватар

Е сейфти PLC не е кой знае колко по-скъпо от нормалното - поне при Сименс - около 2 пъти по скъпо е - S7 7215 е около 600 лв. а фейл сейф версията е около 1200-1300. За Омрон не знам как стои въпроса. Обаче ще бъде голям бъзик да се ползва нещо от класа на !Logo както и предполагам че ще стане. Вече за Functional safety нещата не зависят само от хардуера ми се струва.

Пон Юли 03, 2017 4:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
то сейфтито не е да си купиш само сейфти плц :!:
и всички компоненти в системата трябва да са ти за желаното ниво на сейфти - защото един да има на по-ниско ниво това ти смъква сейфти новото като цяло :!:

и да се изкаже някой че functional safety не е много по-скъпо от "не-сейфти" издава липса на опит при сертифицирането на такива системи :) :!:
и затова коато ползваш асансьор в германия, в даже и не-много скъп хотел има едни табелки(TUV certified) или на друго сертификационна организация ако си в друга част на света.

Пон Юли 03, 2017 4:50 pm
Профил
Аватар

Всъщност пазарлъка зависи от това, кой ще носи отговорността. Както за производството, така и за сертификацията. Ако е възложителя - просто си смяташ труда за писане в човеко часове и му обявяваш цената. Не е морално да му искаш нещо повече, защото ти в случая си просто писач на код. А писането на кода противно на всеобщото схващане е лесната работа. Отговорност не носиш никаква, а серийното производство си е проблем на възложителя. Не би трябвало да те интересува той колко бройки ще реализира, нито какво въобще ще прави с този софтуер, това си е неговия бизнес.

Ако ти ще му организираш производството и/или сертификацията, както и ако му гарантираш някакъв сорт подръжка и т.н. нещата вече са много дебели. Щото си слагаш главата в торбата до кръста.

Ама щом задаваш такъв въпрос в такъв форум, явно е по - скоро първото :)

Пон Юли 03, 2017 5:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Бля Бля
Сейфти-мейфти в БГ - глупостен на търкалетен.
Нали ги изнудиха да слагат аварийно осветление и GSM-и в асансьорите и те просто смъкнаха по две кожи от абонатите.
Преди месец-два домочадието заседна в асанса на майка. Натискали GSM-а и все им обещавали свързване, после ми звънят да търча на помощ.
- Нагоре или надолу отивахте?
- Нагоре.
- Между пода и стената има една вертикална дъска - натиснете я и я отпуснете рязко няколко пъти.
- Потеглихме.

Пон Юли 03, 2017 5:50 pm
Профил

Асансьор, кран... все регулАторно сложни неща... Иска огромни пари до етапа производство с СЕ марка, предполагам...
Тук случаят май не е такъв - смятай си човекочасове - по тарифа,която смяташ за приложима, направи си офертата , вземай парите и забрави.. Ако пък потръгнат асансьорите - пак ще те търсят. Няма съвършен код, няма как да има - та ако ти е добър кодът - пак ще те потърсят. Тъй мисля , може и да съм неправ.

Пон Юли 03, 2017 6:59 pm
Профил
Аватар

Аз съм на мнението на Цецо - зависи кой ще носи отговорността. Аз лично в роля на фрилансър не бих се нагърбил да нося отговорност за 200 асансьора. Поне не и в момента. Или пък за 2-3 или дори 5-6 хиляди лева - направо си е смешно. Както вече казах за много по-неотговорни неща вземам повече. И не съм съгласен че няма софтуер без бъгове - за такива неща може да има недомислици но не и бъгове. Примерно недопустимо ще е да натиснеш 2 а да отиде на 10 или някъде случайно - това е бъг. Недомислица ще е да се натисне 2 и 4 (от 0) и да отиде първо на 4 после на 2. Тества се докато се изчистят бъговете.

Абе хора - вече ще ме е страх да се качвам в асансьор.

Бонго - тия старите асансьор по съвременните стандарти не са сейфти. Ама въобще. Само че ако се задължат всички да станат както трябва, значи 90% от асансьорите в БГ да се спрат от експлоатация щото собствениците не могат да си го позволят. Ти колко асансьора знаеш дето са със врата на кабината примерно?

Пон Юли 03, 2017 9:52 pm
Профил ICQ

Те пък новите едно сейфти имат ... старите поне са преизчислявани, новите са на границата, ама сметната от модерни индженери, нали се сещаш ... На стария механиката му работи почти безгрешно, а ако е поддържан е направо слънце. Те са били тествнаи и изпитвани както си му е редът, за новите не съм съвсем сигурен.
Аз се сещам за една фирма която произвежда такива контролери, не знам донри иил лошо, надеждни или не, знам че позлват GreenHills не знам от какъв зор но ... зад печатницата на БНБ се намират но сега не се сещам име.
Иначе хипотези по въпроса много, ама ....всичките са ми леко подозрителни като резултат.

Вто Юли 04, 2017 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща