Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Ардуино Arduino 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Ардуино Arduino
Професионален форум сме за микроконтролери, а почти нищо не сме казали за най-известната платформа за микроконтролери за непрофесионалисти.
http://www.arduino.cc/ Работещи клонове ги продават за по $20 в ebay.com
Изображение
Кросплатформено IDE, библиотека + Development Board с USB програматор = Arduino http://en.wikipedia.org/wiki/Arduino

Пиша ги тези глупости, само за да кажа, че от арената можете да си купите книжка за Ардуино(напишете в търсачката: arduino) с примери за начинаещи и красиви картинки. На английски е, но това не е проблем, защото така или иначе всички трябва да го знаят/научат.

Последна промяна ike на Пон Юли 25, 2011 9:54 am, променена общо 1 път

Пон Юли 25, 2011 9:44 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Ардуино Arduino
ike написа:
Професионален форум сме за микроконтролери, а почти нищо не сме казали за най-известната платформа за микроконтролери за непрофесионалисти.

Първата част на изречението противоречи на втората :)
А за казването... аз лично си спомням че неотдавна се коментираше нещо по въпроса.

Пон Юли 25, 2011 9:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това Ардуино е морално остаряло, както и да го гледаш. Незнам какво толкоз го лансират, ама това е платформа отпреди 10 години....

Пон Юли 25, 2011 10:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Навил съм се да правя нещо такова на базата на MSP430. Даже за момента има нещо направено. Само че ми идва много сам да движа нещата. Смятам по някое време да се опитам да събера екип ентусиасти, но това вече ще е друга тема.
По повод Ардуино: има МНОГО проекти направени с него. Това е основният му плюс. Минуси: много ( то затуй му мисля алтернатива ).

Пон Юли 25, 2011 10:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате, каузата е загубена. MSP430 е чудесно ядро но по ред причини за хоби (особенно за БГ) - НЕ СТАВА!

1. Скъпо е (сравнено с алтернативите).
2. Големия набор деривати е само за богоизбрани. За простолюдието - само масовките.
3. Развойните среди - само IAR и CCS. Говорихме си на какво ниво е гнуста за него, а без гнус - хоби платформа е обречена.
4. Подръжката от страна на краварите (когато се касае за хоби ентусиасти) е напрактика отрицателна.
5. Сорсове и готов фрии код - почти липсва.

А сега вземи ядро като куртекс, AVR или PIC и го пусни за тест през горните условия. Ще разбереш, за какво ти говоря.

Въобще краварите никога не са се разбирали с хобистите, като гледам и не желаят особенно това да се промени за в бъдеще.

Пон Юли 25, 2011 11:08 am
Профил ICQ

Мнение 
bateAz от TI те изпревариха. :) виж съседната тема http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8452&start=0
Цецо контролера е стар, но самата платформа в момента е в апогея си.
Алтернативите са 20 годишния PIC 16f84 или някой кортекс с 300 БГА пина.

Пон Юли 25, 2011 11:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
bateAz от TI те изпревариха. :) виж съседната тема http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8452&start=0
Цецо контролера е стар, но самата платформа в момента е в апогея си.
Алтернативите са 20 годишния PIC 16f84 или някой кортекс с 300 БГА пина.

Глупости, алтернативата е Cortex с 48 пина или МИПС пак с толкова. Ако някой иска да прави хоби платформа - това е верния избор.

За същите пари в съвременните процесори имаш изобилие от всякаква периферия и в пъти повече памет и изчислителна мощ. Ардуиното просто е като днес (2011г.) да караш шофьорски курс на жигула.

Пон Юли 25, 2011 11:55 am
Профил ICQ

Мнение 
Всички забравят едно много силно ядро. Специално проектиран за хобисти от истински инженери а не от маркетинг департмънта :)
Става дума за Propeller на Паралакс. Има и много силна поддръжка и голям брой убедени последователи. А според предварителните данни за Prop2... абе вижте ги сами...

Пон Юли 25, 2011 12:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, краварите дават някакви слаби признаци, че се ориентират И към хоби пазара. LaunchPad е пример за това. Платка за зарибяване. Купил съм си такава, ползвам я само като програматор / дебъгер ( за $4.30 ). Махаш джъмперите и се включваш ти. :) Специално за мижави проекти пуснаха процове в DIP корпус.
А това, че не съпортват хобисти не е вярно. Писал съм им с въпроси, където ясно съм уточнил, че проектът е хобистки. Получих някакъв отговор. Вярно, преди 2 години едва ли отговорът щеше да е такъв.
Достъпност в БГ - тц. :( Акерман едва ли ще обърнат внимание за по-малко от 50 бройки. За сравнение: Футурел и Комет издърпаха Атмел и Майкрочип напред. Проблемът според мен е с Тексас: не са предоставили нужните условия за дистрибутора си. ( или не са поискали нужните напъни от него ).
Безплатна среда за разработка: MSPGCC не е лошо, върши работа и за хобистки проекти е супер. Ама дебъгера е ОТВРААААТ. Има безплатни ограничени среди и от IAR и от TI, които може да се ползват.

Пон Юли 25, 2011 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бате говорим си неща дето си ги знаем и аз и ти. Затова ти казвам - за едната идея - смисъл няма.

Пон Юли 25, 2011 1:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Бате говорим си неща дето си ги знаем и аз и ти. Затова ти казвам - за едната идея - смисъл няма.

Луд умора няма. Аз ще си копам ...

Пон Юли 25, 2011 1:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:

Цецо, свикни с мисълта, че има разни малоумници, които все още практикуват професията си като хоби. :)

Пон Юли 25, 2011 2:19 pm
Профил

Мнение 
Поредния ардуино клон/платформа -> http://www.firebird32.com/
Трябва да внимават, че ако клоновете станат 256 туко виж превърти брояча.

Сря Юли 27, 2011 12:23 am
Профил

При толкова много клонове, от Атмел са се намесили и са се свързали с Ардуино тима. Резултата е:
Arduino Leonardo: Atmega32u4
Arduino Due: SAM3U 32bit Cortex-M3 ARM at 96MHz with 256Kb of Flash, 50Kb of Sram, 5 SPI buses, 2 I2C interfaces, 5 UARTS, 16 Analog Inputs at 12Bit resolution
Източник: http://arduino.cc/blog/2011/09/17/ardui ... ker-faire/
Изображение

Пет Сеп 23, 2011 6:45 am
Профил

Струва ми се някой не е мислил, тия конектори що не са отдолу за да може това да се забучва в-у нещо, ами са отгоре ...

Пет Сеп 23, 2011 10:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща