|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Курс за ембедед линукс
Фирмата ни е решила да похарчи пари за квалификация на персонала. Искам да се възползвам от това и се чудя има ли в БГ „фирма“, която прави такова обучение? Интересува ме най-ниското ниво – кърнел (реал тайм ), драйвери и портване/миграция на нови чеп-платформи. Т.е. системната и хардуерно зависимата част на ОС-а, без „графичната“ част. Ако няма такава“фирма“ в БГ, някой знае ли европейска такава? Предполагам, че http://free-electrons.com/ е „нещото“, което ми трябва, но не е в БГ. Предполагам, че ще има няколко желаещи колеги, така че вероятно ще е най-добре да се плати на лектора да води заниманията директно във фирмата ни (офис в Пловдив или София). Предполагам, че част от „лекциците“ могат да се проведат и онлайн. Целта е да се направи „бързо“ въведение на курсистите в материята. Все пак всички колеги са програмисти, знаят какво е RTOS, защото я използват в проектите си. Т.е. квалификационнен курс за програмисти, а не за начинаещи нямащи идея от програмиране или операционна система.
|
| Сря Фев 10, 2016 3:54 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
 Re: Курс за ембедед линукс
|
| Сря Фев 10, 2016 5:11 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
На free-electrons обученията са им част от бизнес модела така, че смело ги питай за цена и възможни дати - пичове са, ще се разберете. По принцип правят и безплатни курсове но на удобни за тях време и място т.е. във Франция. Освен тях има и други фирми/хора които правят обучения - едно гуглосване ще ти намери колкото искаш. Като алтернатива е ходенето по големи конференции като FOSDEM, Linux Conf - в Пловдив също се опитваме да направим такава конференция с повече embedded фокус - tuxconf. Ако 9/10 Юли (когато ще е конференцията) не са късно може да се комбинира някой лектор който да направи обучението + една лекция на самата конференция. Може да докараме някой от free-electrons или essensium/mind.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Фев 10, 2016 5:25 pm |
|
 |
|
radolin
|
Според мен тези неща трябва да се разделят на отделни теми: * Realtime - това си е изцяло отделна губерния, нямам практически опит тука * Драйвери - има някои общи неща, но много зависи в коя 'подсистема' ще работиш и съответно трябва нея да я разучиш. Някои са сравнително прости, други хич не са. Примерно едно е да тръгнеш да правиш драйвер за видео, USB хост и подобни, друго за някой сензор на I2C. * Поддръжка за нов чип - предполагам имаш предвид добавяне на драйвери и поддръжка за периферията на чип с вече поддържано ядро примерно ARM/MIPS. Според мен по тази точка има смисъл да се работи само ако това е проектът за който някой те е наел - да добавиш поддръжка за SoC-a XYZ и неговата периферия в Линукс ядрото. Иначе избираш SoC с вече добра поддръжка и не си губиш времето, а работиш по конкретната задача. * Сглобка на дистрибуция - Линукс ядрото е само една част от многото необходими за работеща Линукс ситема компоненти. Всички те трябва да се сглобят и накарат да работят заедно. Най-често се ползват Yocto/Buildroot за целта. * Поддръжка за нова платка - позлва се чип с вече сравнитлено добра поддръжка, прави се BSP (Board support package) за конкретната платка и хардуера по нея и необходимото базово софтуерно осигуряване. Генерират се инструменти за разработка "SDK", които да се дадат на application разработчиците. Свободните електрони са един от лидерите, но и почти всички други консултанти и фирми в бранша освен разработка предлагат и обучение. Готиното при тях е, че всичките им обучителни материали са под свободен лиценз, има ги на сайта им, и може да се ползват с друг инструктор или самостоятелно. Няма проблем да дойдат при вас на място. Не знам колко е бюджета ви, но при тях цената на обученията е горе долу 2000 EUR/ден + разходите за транспорт/хотел и т.н на обучителя. Та за 3-5 дена нещо от порядъка на 6000-10000 ЕУР + разходите. [/quote] Тези програмисти имат ли вече опит в използване и програмиране под/за Линукс (или друга Юникс подобна система)? Ако не, ще трябва да има и базово Линукс обучение. Разработката на горните под друга операционна система е практически невъзможно или където може според мен е голяма мъка. А и при всички положение ще трябват базови знания за работа с 'таргет' платката.
|
| Сря Фев 10, 2016 6:55 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
@radolin ти нали беше водил една лекция за Yocto, че и Леон е в Пловдив - защо не направите едно обучение?
|
| Сря Фев 10, 2016 7:11 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На мен мозъка ми не може да го осмисли. Значи един програмист, който разбира какво прави, пише драйвери за линукс, намира бъгове по хардуера, комитва пачове за ядрото, внедрява реал тайм системи - изведнъж оставя всичко това и отива да става учител. След което вашата фирма плаща на неговата фирма и той отива да ви обучава ... Разбирам да беше за Word или Excel, всеки може да научи какво пише в уикипедия и после да го преразкаже на курсантите, но за нещо толкова много специфично не виждам как може да стане. Единствения варият, който мога да измисля е да хванете miro_atc, да сложете мезета и хубава бира, да го напиете и да го оставите да си говори сам, докато си записвате в тетрадките.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 10, 2016 10:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ike, за мезетата съм навит, обаче за ембедед лайнукс мога само общи приказки да приказвам 
|
| Сря Фев 10, 2016 11:36 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Ike, по твоята логика излиза, че всички книги например, се пишат от некадърници... Според мен не е така.
radolin, материята е голяма и наистина трябва да се раздели на части. Част от колегите имат опит с линукс като юзери, други нямат.
В устройствата ни маме периферия и интерфейси като етернет, PSTN, wifi, gsm (през uart), серийни флашове, ммс карта, еепром, RF трансивър, 485 бъс, USB, uart, i2c, spi, АЦП, ЦАП, gpio, входове за прекъсване, таймери с кепчър/къмеър/pwm и куче. Използваме ДМА където има и където може, както и рзлични спящи ржими на процесора. Т.е.драйерите, които ще се използат, дописат или пишт ще са за тях.
Има неща свързани с радиата ,за които тябва да се спзвт определени тайминги. Така е и при RS485 multimaster бъса ни. Та заради тях трябва да има респонс от процесора почти в реално време. (Идеята да имаме 15 процесорчета клатещи тази периферия не ни кефи. Прехвърлиха ни за поддръжка устройство със 7 контролера в него ?!? Има кортекс м3, който е слейв на 8051.... Нямам думи да го опиша... )
Не знам какви пари ще отпусне фирмата за квалификация на персонла, но като знам каква мъка е с местните ни шефове когато трябва да се купи нещо... Парите ще дойдат от израел, та може и да не съм прв. За сефте ще е и нямаме опит с това до момента.
Предполагам, че не би било проблем обучението да се напрви и не от фирма, а от консултант на някакъв вид договор или като услуга. Въпрос на пазарлък с началството ще е. Просто трбва да се представи оферта и конспект на това, което ще се преподава, като то трбва да е свързано с това, което ни интересува.
|
| Чет Фев 11, 2016 12:51 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Сигурен съм че някъде из целия свят има 10-20 автора, които разбират какво пишат, но всички останали са пълна скръб. От няколко години насам, не сядам да чета книга преди да съм си взел молив, за да може да задрасквам глупостите. Ето ти пример: Авторът е водещ преподавател по дисциплините „Компютърни мрежи“, „Интернет технологии“, „Мрежова сигурност“ и „Бази данни“ в Технически университет – Габрово, катедра „Компютърни системи и технологии“. От 1999 г. е основател, главен контакт и инструктор, обучаващ инструктори и студенти в първата в България Cisco мрежова академия. Той има над 20 годишен практически опит в областта на компютърните мрежи и притежава редица международно признати сертификати, между които CCNP (Cisco Certified Networking Professional), CCNA R&S (Cisco Certified Networking Associated Routing and Switching), CCNA Security (Cisco Certified Networking Associated Security), CPTE (Certified Penetration Test Engineer), Cisco Networking Academy Instructor Trainer, Certified Cisco Systems Instructor, Cisco Certified Academy Instructor. За дейността си в мрежовата академия е отличен от Cisco Systems с наградата Instructor Excellence Expert. http://hardwarebg.com/forum/showthread. ... 0%B6%D0%B8 : Това, че автора не разбира, какво говори го твърдя Аз(най-обикновен интернет трол с основно образование и без никакви сертификати или дипломи).
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Фев 11, 2016 3:07 am |
|
 |
|
timt
|
Така де, ако не може да ликвидира Бг за един ден даже не е трол а истински пе........раст.
|
| Чет Фев 11, 2016 3:36 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Ike, търсят се лектори като тези 20 читави автори на книги, за които говориш. Сигурен съм, че в БГ има такива хора (ако не фирми), та даже и съфорумци.
|
| Чет Фев 11, 2016 10:26 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това малко ми звучи като 'ускорен курс за неврохирурзи'
първо, самия лайнукс е сбирщина от концепции, които мутират от версия към версия. примерно, до един момент има GPIO фреймуък. после се появява някой пъпчив концептолог и казва: понеже на GPIO обикновено има светодиоди, ще го преработим на LED фреймуърк. вече ще има обект LEDx, за който ще може да кажеш LED1=RED, LED2=BLINK, LED3=white. може би има рационална жилка, ако (поне в началото) не бяха решили, че LED напълно замества GPIO, а не го надстройва. разбира се, това упростява приложното ниво, но вкарва усложнения в bsp и в самите драйвери.
почти същата каша е в клок- и пауър- домейните, като купона става напълно неразбираем при повече ядра. по отношение на прекъсванията се лашкат като боцко на пресконференция в лондон. естествено си има 2 групи фенове - на прекъсване по неиво и на прекъсване по фронт, като последното на практика не можеха да го реализират, та временно доминираше групата по ниво. по едно време дори анатемосаха изобщо прекъсванията и ги обявиха за много вредни, ама после се усетиха, че не се връзва с ниската консумация и спинкането. последно не знам до къде стигнаха.
като цяло номерата на версиите са по-скоро негласно привързани към даден мета-производител - еди коя си версия е барната за андроид на гугъл, ама андроида на сони е еди-коя-си версия. а като стигнем до конкретен чип става още по-гъста мъглата. особено за чипове с десетки периферии и всевъзможен мукс на краката. дори за добре документирани чипове (imx6 примерно) задачката да направиш само bsp хич не е тривиална, дори и вече да имаш psp и драйвери. а за процесор без документация за мен е мисия всевъзможна.
второ, какъвто и опит да имаш с RTOS за микроконтролери, той е неприложим в лайнукс. приличат си колкото лос и крокодил. може би само RTEMS и донякъде MQX се доближават до концепцията. просто няма лесен и бърз скок в лайнукс.
трето трябва да се прави разлика между RT Linux, Embedded Linux и пълноразмерен Linux. няма таквоз нещо като 3-в-1. всеки си има някаква основна насоченост, която обикновено изключва другите две. имат някакво общо име, но вътре нещата си приличат колкото расите от извънземни от Империята на Star Wars. трудно е да намериш човек, който поне да познава основните герои, камо ли да може да прекопае няколко милиона реда код и да оптимизира. и ако попаднеш на някой ортодоксален фен на kernel.org, ще минат месеци да се убеждавате че водата е мокра.
|
| Чет Фев 11, 2016 12:40 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Напомня ми на една лекция точно на електроните където обясняваха какво са работили по нова подсистема за закачане на ADC т.е. да можеш да го концептуализираш до файл. Слушам ги и се чудя и какво аджеба е по различното от вече съществуващата система за микрофон освен терминологията която отгоре на всичко сигурно е и стерео  Ти да видиш какво става като се намесят индийци тука - примерно от TI ... гледаш и не вярваш на ушите си. Разбира се, целта е да не можеш да се отпримчиш от скъпия каубойски чип за управление на пауър-домейна. Олимекс май година и нещо го бореха докато разчистят сорсовете и сложат друг чип. Не е чак толкова страшно, просто си иска копане и псуване, псуване и копане ... най сложното е да си избереш темплейт който да копираш, че всяка архитектура си е башка за себе си - то и за това по едно време Линус беше подпукал точно ARM вендорите и та накрая сътвориха device tree което донякъде вкарва ред в кашата. Опита си е опит - колкото повече, толкова повече. Все пак като си се научил да се ориентираш в чужд C сорс дали е ядрото на линукс или някой RTOS кой знае каква разлика няма. Е, досадно е, ама нали за това ни плащат  Ядрото си е все същото, само за RT има един голям пач дето 10+ години отказват да го вкарат в ядрото но не е болка за умиране. Другото е юзер спейс - а то там колкото дистрибуции толкова и концепции. На мен ми допадат по минималистичните buildroot/openwrt и yocto - ама ми се налага да работя и с оразян debian/ubuntu псувайки точно такива "концептолози" за чий х.й са си усложнили живота с него - като за капак с къстъм но пък за сметка на това бъглив VIA chrome 2d драйвер който на всеки час успява да забие ядрото - разбира се без съпорт от VIA, е сорс има ама е една DRM каша. Та по темата: за обучение в Пловдив гонете radolin и Леон. Само умната с тях, че им се носи славата ... 
|
| Чет Фев 11, 2016 2:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
индианците не ги коментирам изобщо. те от години се опитват да докажат лениновата хипотеза, че количествените натрупвания водели до качествени изменения. ама нещо не се получава, освен ако не приемем, че изменението надолу също е градиент.
колкото до четенето... лайнукс не става за четене преди лягане. дори и да започнеш да се ориентираш в някоя версия, в другата е съвсем друго. dev-tree не е лошо като замисъл, ама се опитват да обяснят целия свят чрез него. определено има неща, които не им е там мястото. другия проблем с него е, че повечето за uboot реализации не можеш просто да го импортнеш и се налага да правиш всичко два пъти. а някои неща просто трябва да тръгват още преди да заредиш кърнъл.
|
| Чет Фев 11, 2016 3:19 pm |
|
 |
|
radolin
|
За да се организира сериозно обучение се изисква доста време за подготовка. По конспектите на Free Electrons аз се занимавам повече с нещата от курсовете им Yocto Project and OpenEmbedded development и Embedded Linux, а Емил май повече се интересува от темите в Linux kernel and driver development. Занеш по какви проекти работя и, че целта е да има краен продукт/устройство. Поради това ползваме SoC-ове с вече що-годе добра поддръжка като база. От както има device tree, по кода на ядрото копам като опре ножа до кокъла и има някакъв проблем, главно в драйвери за не много сложна периферия.  |  |  |  | emilvtc написа: В устройствата ни маме периферия и интерфейси като етернет, PSTN, wifi, gsm (през uart), серийни флашове, ммс карта, еепром, RF трансивър, 485 бъс, USB, uart, i2c, spi, АЦП, ЦАП, gpio, входове за прекъсване, таймери с кепчър/къмеър/pwm и куче. Използваме ДМА където има и където може, както и рзлични спящи ржими на процесора. Т.е.драйерите, които ще се използат, дописат или пишт ще са за тях. |  |  |  |  |
Имате ли набелязан конкретен SoC, който ще ползвате във вашите системи? Ако той има вече добра поддръжка (което според мен е задължително, ако целта ви е конкретен продукт, а не да добавите поддръжка за съответните SoC в Линукс) нещата може да не са чак толкова сложни. Примерно вече има драйвер за SPI и I2C модулите и искате към някой от тях да закачите АЦП. В този случай ще трябва да разучите IIO (Industrial input/output) подсистемата и да напишете драйвер за конкретното АЦП ако вече няма. Също може да е по-подходящо драйвера за такъв тип периферия да е в userspace, а не в ядрото. Тогава 'драйвера' си е в самото приложение и комуникира с i2c/spi шината по стандартен интерфейс (/dev/i2c, /dev/spi). Ако е 'почти' реално време (soft realtime) може и да e подходящо Линукса да търкаля всичко. Иначе в много случаи архитектура от голям проц. с Линукс + 1,2,3 контролерчета за нещата в реално време е мнооого по-проста и лесна за реализация от колкото борба с realtime Linux (има няколко доста различни решения в областта). Особено когато става въпрос за съществуваща система, към която Линукса се добавя за шаренийки + комуникация по TCP/IP и могат да се запазят съществуващите микроконтролери и (тестван!) фърмуер, като си говорят с Линукса по UART, I2C или нещо подобно.
|
| Чет Фев 11, 2016 5:59 pm |
|
|