|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 3:44 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
охранителна система с ардуино
| Автор |
Съобщение |
|
Kenan
Ранг: Минаващ
|
 охранителна система с ардуино
Здравейте на всички! Нов съм тук и като цяло ще имам доста въпроси, но първо искам да ви попитам за примерна схема на охранителна система. Ще ми бъде дадено курсов проект да направя такава система. Тъй като си поръчах ардуино(мега) ще искам да го направя и практически... та какви варианти може да се измислят с това ардуйно за охранителна система с някакви сензорни/бариерни датчици. Благодаря предварително на отзовалите се 
|
| Пон Ное 02, 2015 9:24 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
 Re: охранителна система с ардуино
|
| Пон Ное 02, 2015 9:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Еххх ако е да отбиеш номера репения много, ако искаш да я изпозлваш е друго, за продукт няма да говорим че там е от трето до хиляда петстотин седемдесет и усурнайсто. Колегата е дал линкове, погледнах 1-2 и изглеждат като правени от хора които не разбират з ахора които не разбират, може да има и читави не знам. Първо няколко основополагащи неща когато говориш за охранителна система от където ще дойдат някои основни .... блокове да ги наречем  1. Входовете никога не са просто входове, те са балансирани, т.е. имат EOL резистор, най-малкото. Целта е да се осигури охрана на самата линия, трябва да и мериш тока. 2. В допълнение всеки един детектор има поне два сигнала, аларма и тампер, a често и повреда. Ако изключим VdS стандарта тези сигнали могта да се предават по една сигнална двойка, т.е. два прояводника, или един и обща маса. От тук изискването да можеш да разпонаваш какъв е сигнала, който най-често е свързан със съпротивлението на линията, та трябва да мериш тока през нея просто казано. 3. Има детектори които са задържащи и се нулират или при отпадане на напрежението, или при реверсиране на линията. От тук схемотехниката става малко объркана, зависи колко добре искаш да го направиш. Някои не мерят ток докато реверсират, други мерят .. 4. Изисква се резервирано захранване, захранващ блок, акумолатор, съответно зареждачка ... Това е ама възможно най-най-накратко специфика, т.е. колкот да направиш едно просто панелче с няколко входа. От там като логика на работа има страшно много ... но едва ли може да се опише тук. Да кажем че си си хванал колкото елементарна толкова и сложна курсова задача. Няма да засягаме адресируеми и радио детектори тъй като там нещата стават доста по сложни, а питането ти не звучи като на човек който може да се оправи с тези неща, може би догодина, или по-догодина .. въпреки че знам няколко БГ фирми които и за 20 години нямат особен напредък в областа 
|
| Пон Ное 02, 2015 11:40 pm |
|
 |
|
Kenan
Ранг: Минаващ
|
Здравейте! Да не съм много на "ти" с нещата трябва много четене.. А иначе като цяло няма да ми е за ползване най много да я тестваме 5 - 10 пъти колкото да се види че сработва, интересно ми е и искам да се реазлира,но незнам и със кода как ще стане и там ме няма много. Какво ще кажете за този сензор Thermopile MLX90247 подходящ ли е, ще свърши ли работа?
|
| Нед Ное 08, 2015 3:27 pm |
|
 |
|
michev
|
Защо не ползваш готовите датчици за движение, които се продават под път и над път?
|
| Нед Ное 08, 2015 4:15 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И въобще кой те светна да ползваш точно този датчик? Малко ми е мъгла как точно ще успееш да го ползваш за аларма. То е ясно че може, ама иска доста четене и експериментиране. Ако не знаеш вече, това е инфрачервен датчик за температура - същите (е не баш тези но подобни) се ползват в IR термометрите. Това е микроскопична сглобка от 100-тина термодвойки, на които студения край е отзад, а топлия от към стъкълцето. Самото стъкълце е IR филтър в общия случай. Като попадне инфрачервена светлина (демек топло) върху термодвойките, те лееекинко се затоплят ( с някакви частици от градуса) и евентуално генерират някакво напрежение в рамките на микроволтите. Евентуално имат и вграден термистор за компенсация на студения край (този твоя в случая има). Та този датчик можеш да го ползваш да хванеш някаква промяна в температурата на обекта пред него. В този му вид обаче се съмнявам да хванеш нещо - зависи какъв му е ъгъла на видимост. Ако е малък (в рамкте на няколко градуса) може и да успееш да хванеш нещо от няколко метра, ама ако е голям - петното му ще е толкова голямо, че за да хванеш топлото тяло на фона на студения фон ще трябва да направиш усилвател + друга електроника, който само той би бил достатъчен да се дипломираш предсрочно....
|
| Нед Ное 08, 2015 4:40 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не знам защо ми се струва, че ардино и охранителна система не трябва да се използват в едно изречение...
|
| Нед Ное 08, 2015 6:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това е друг момент, но скоро ще се изпозлват и в по страшни ... ардуино и автопилот .... Не знам да има чисто термални датчици за охрана, освен по филмите. Термални камери има да, но там е друга бира, както и всичко свързано на тяхна основа. Обикновеният ПИР е много просто животно и не засича присъствие а движение. Да изпозлва IR елемент но не той е важен а оптиката пред него, дали ще е огледална или друга няма значение. Най-просто казано се мери разликата в сигнала между два сензора, ето за да не си хабя клавиатурата https://learn.adafruit.com/pir-passive- ... -pirs-workОт тук нататък има много още подробности но при всички основният принцип е това, най-простите са чисто аналогови. И пира и микровълновият детектор откриват движение а не присъствие. Детектори за присъствие са някои активни ултразвукови .. ама там друга бира, не са много популярни по ред причини. Ако искаш сам да направиш датчик по скоро мисли за IR бариера това ще ти е по силите и няма нещо което да е сериозно препятствие.
|
| Нед Ное 08, 2015 7:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нема се пуашиш... скоро и файловия сървър на ДАНС ще го преместят на ардуино. руснаците поне минаха пак на пишещи машини.
|
| Нед Ное 08, 2015 8:35 pm |
|
 |
|
syscop
|
Айде сега, pic и охранителна система може, ардуино - не. Няма никакво значение какво ще е - важно е да "лови мишки" 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Ное 08, 2015 8:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ... то по принцип всичко може, не е въпроса обаче в желязото а в мекушавината. Когато говорим за отговорни задачи, а охраната е точно таква ако я извадим от контекста на апартаментчета и офисчета, според мен е задължително този който разработва да знае върху какво работи и какво да очаква. Сега не казвам че ако е ембедед линукс или нещо такова задължително ще е по добре, всичко зависи от девелопъра, но ардуиното предполага девелопъри аматьори ...
|
| Нед Ное 08, 2015 10:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
...и тонове непроверен чужд код... Като стана въпрос, как седи въпроса със сигурността във високия клас алармени системи? Има ли изискване за стил на писане на кода, да кажем нещо ала MISRA? Преглеждане на сорсовете при сертифициране? Изписване на 2 кофи с мастило че няма да бъдат променяни без уведомление на когото трябва и т.н.? Питам от любопитство, че винаги ме е глождило как седи въпроса със "задна вратичка" в подобна система, погледнато откъм клиентската страна, а не като айдук... 
|
| Пон Ное 09, 2015 1:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не, при повечето от тях нещата са доста ... през пръсти. Всичко което е по EN е боза от всякъде, VdS е по стриктен не само като изискване но и като сертификация, обаче и там има много проблеми. Прави впечатление че нови продукти се сертифицират доста бавно, явно се правят много тесове, но кофа предполагам не се гледа. Задните врати рядко се оставят. Всичко що е VdS може да бъде конфигурирано единствено след хардуерна намеса, има най-малкото да го кажем човешка намеса на място. Примерно от много години имат комуникатори, истински, и по принцип може да ги конфигурираш през тях, но за целта трябва да се премести един джъмпер, или евентуално ако си се погрижил някой да въведе специален код който да разреши дистанционно конфигуриране. в същото време могат да се управляват дистанционно от съответният център. Явно там отива много тестване, въпреки че за да спазиш VdS би следвало да не разрешаваш дистанционният дисарм. Линукси и др. такива няма, или поне нямаше до скоро. Процесорите не са кой зане какво и препдолагам си е директно без ОС. Комуникатора може и да има нещо, въпреки че няма нищо което да говори че има, а и е твърде стар, няма кой зане каква промяна от 10-15 години насам, единствено сега му добавят Ethernet но то е по-скоро сериен порт, въпреки че последните доста неща им се появиха. Като цяло няма нищо общо с филмите, ако имаш армната зона нищо не може да се направи нито локално нито дистационно докато не я дезактивираш, т.е. нищо без да с ерепортура някакъв сигнал, а дори и след това сигнал пак има но технически. Въпреки че комуникацията е добре защитена основните разлики не са там, макар да има малко комуникатори със сертификат.
|
| Пон Ное 09, 2015 2:02 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|