Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Програмиране на контролери 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Програмиране на контролери
Здравейте, бих искал да попитам нещо... По образование съм радио телевизионен техник, имам прилични познания в аналоговата електроника, но с цифровата не съм добре запознат, аналоговата почти я знаех още преди гимназията, от книгите които четох по електроника в библиотеките, и за това в училище доста бягах от часове защото бях диване, но въпреки това имах само шестици по специалните предмети : )) Обаче по тоя начин отсъствах от часовете по цифрова техника, знам някой основни неща като например какви са основните логически елементи и си спомням че имаше някакви джей-ка-тригери, ама до тука P*

Та сега въпроса ми е - има ли някакъв не труден начин, по който да се науча да програмирам елементарни неща за някой видове микроконтролери, като например релета за време, ШИМ управление, мигане на светодиоди и такива неща... Нямам никакви познания в областта на езиците за програмиране, дори от бейсик не вдявам нищо. Работя с протеус и ако успея да понауча нещо за контролерите бих го изпробвал първо там. Нямам почти никакво време да чета много задълбочено, и единствения ми шанс би бил ако има някакви приложни програми за компютър, които може би да имат шаблони или нещо такова, които да не изискват от мен да направя това което ако имах свободно време и възможност бих направил с удоволствие, - да науча някакъв език.

Благодаря ви предварително за отговорите, и се извинявам ако въпросът ми е прекалено лаишки или нагъл...

Сря Дек 17, 2014 9:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Програмиране на контролери
Не си написал за какво ти е това ново знание...
PLC дали няма да ти свърши работа?

Сря Дек 17, 2014 9:43 pm
Профил

Като че ли работата клони към ардуино. Има страшно голям избор за ардуино платки на ниски цени и приложен софтуер с много примери към него. За съжаление - пише се на C++, но предвид солидното количество примери, вероятно ще се оправиш сам.

Сря Дек 17, 2014 9:45 pm
Профил

Да, не бях споменал за какво ми е... Просто някой неща са по-лесни и бързи и чисти с контролер, няма да си изкарвам парите с това а просто мои си устройства, например мод на електронна цигара с ШИМ стабилизация, правил съм го с 555 аналогова интегрална схема но ми се иска свободата на контролерите, управление с бутончета вместо потенциометри, може би дисплеи, а и за други неща. Иначе програматор мога и сам да си направя по схема, само че може би и той трябва да се програмира : )) От известно време ми тежи че съм толкова назад с цифровите схеми и контролерите...

Ще погледна това ардуино, благодаря ви за отговорите. Това PLC също ми звучи интересно.

Сря Дек 17, 2014 10:18 pm
Профил
Ранг: Популярен

Flowcode е софтуер, с чиято помощ можеш да програмираш разлини микроконтролери, без да пишеш кой знае колко код, даже май-май хич не пишеш код. Просто един вид си съставяш блок схема и то ти генерира програмата. Лошото е, че ако ще програмираш някакъв контролер, без значение какъв ти трябва материална база. Аз като неопитен програмист си изпатих леко, като си купих един универсален програматор и после трябваше да хвърля още толкова пари за PicKIT 3.
Като цяло за нещата, които искаш да програмираш, бих ти препоръчал ПИК микроконтролерите, защото са сравнително евтини има един милион схеми и готови програматори, включително и клонинги и т.н. Каза, че работиш с протеус, ами аз на 8.0 си правя симулациите на схемите ми, и поне PIC16f628a го има в библиотеката. В сайта на microchip има една таблица в която попълваш какви и колко функции искаш да има пика и сайта ти предлага кой чип да ползваш. После в комет си правиш една справка колко ще ти излезе чипа, а до тогава можеш да си правиш симулациите на Протеуса.
Друг вариант е, ако ще програмираш, като хоби/забавление, непрофесионално, има едни платки Arduino, те ползват ATmega32 328 микроконтролерите и имат софтуер, елементарен диалект на С с, който се програмира, много библиотеки и готови проектчета. Лошото е, че най-евтиният модел е около 60 лв, ако не се лъжа, макар че си поръчах от и-бей един клонинг за 13-15 лева и чакам да пристигне да видим как ще е . Ако не ти се дават много кинти има една българска фирма ОЛИМЕКС, която прави клонинги на Arduino под името Olimexino. използват същият софтуер и език за програмиране, конфигурацията, мисля е същата, просто по-евтин вариант.

Сря Дек 17, 2014 10:23 pm
Профил

Flowcode може ли да се ползва с пик контролери? Бих се радвал да опитам. Чул съм че тези контролери са достъпни и доста хора си правят устройства с тях. Flowcode може ли да работи с повечето програматори които бих могъл да си купя от някой магазин за електронни компоненти?

Едит: Сега си го инсталирах, изглежда приятно интерфейса и ако имам късмет ще го разуча за не дълго време: )) Все-пак бих се радвал на малко помощ като примери за някой основни неща, като например нещо лесно, като управление на светодиодчета : )

Сря Дек 17, 2014 10:27 pm
Профил
Аватар

Ами най-лесното за което се сещам - пробвай PicAxe или Micromite. Колегите тук може и да се изсмеят, но според мен за начало стават, а и за много неща след началото...

Сря Дек 17, 2014 11:25 pm
Профил

За подръжката на пикове, мисля, че ги подържа, както и atmega, atmel и т.н.
За програматори и т.н не знам, не съм работил с тази програма, просто наскоро чух за нея и реших, че може да ти е от полза. Поразгледай в ютюб, както и в сайта на производителя за примери и съвместимости.

Чет Дек 18, 2014 12:45 am
Профил

Погледни и това.
http://algrom.net/

Не съм го ползвал лично и не мога да дам отзиви.

Чет Дек 18, 2014 9:46 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Преди години, като почнах да пиша за ПИК16Ф, използвах PonyProg, за да запиша хекс файла. Програматор си направих - ето този: https://www.olimex.com/Products/PIC/Pro ... s/PIC-PG2/

Имам някъде и схема на калпав клонинг на AVR ISP mkii, ако решиш да пишеш за AVR.

Чет Дек 18, 2014 11:43 am
Профил

Благодаря ви за отговорите, знаех си че точно в този форум трябва да пусна въпроса си, все-пак е специализиран : )) Аз мисля да се насоча към Flowcode, вече успях да направя светодиод да мига, а не съм отделил повече от час. Бих се опитал да направя нещо което да програмира директно през някой от портовете на компютъра, имам един стар дето има паралелен и сериен порт, ама се чудя какъв ли е начина да накарам pic16f628a да се флашне деректно през порта без допълнителни елементи, виждал съм схеми ама не знам дали ще се разбере с флоукода, може би чрез софтуер - посредственик между флоукода и нещо способно да пише директно през портовете?

Чет Дек 18, 2014 6:27 pm
Профил

Написал съм ти го отгоре. На PonyProg му задаваш желания хекс файл, избираш си COM порт и си програмираш. Не помня подробности, ползвал съм го отдавна, програмирах ПИК16Ф648 тогава. Към COM порта свързваш преди това програматора, който съм ти посочил. Схемата изисква много малко елементи.

2t6551 написа:
Благодаря ви за отговорите, знаех си че точно в този форум трябва да пусна въпроса си, все-пак е специализиран : )) Аз мисля да се насоча към Flowcode, вече успях да направя светодиод да мига, а не съм отделил повече от час. Бих се опитал да направя нещо което да програмира директно през някой от портовете на компютъра, имам един стар дето има паралелен и сериен порт, ама се чудя какъв ли е начина да накарам pic16f628a да се флашне деректно през порта без допълнителни елементи, виждал съм схеми ама не знам дали ще се разбере с флоукода, може би чрез софтуер - посредственик между флоукода и нещо способно да пише директно през портовете?

Чет Дек 18, 2014 7:23 pm
Профил

Благодаря! Така ще сторя.

Чет Дек 18, 2014 7:26 pm
Профил
Аватар

Стига сте предлагали JDM. После пак ще се изпишат куп страници да се обеснява що не работи. Даже най-куция клонинг на PicKit2 е по добре от JDM. Еле пък за 628А.

По принцип има начин да се програмира директно през ком порт. Е не е съвсем директно - все пак трябва max232. Нарича се Bootloader обаче за целта пак трябва с хардуерен програматор да се запише първо една малка програмка.

Чет Дек 18, 2014 7:41 pm
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Голяма функционалност може да добавиш с микроконтролерите към схемотехническите ти проекти.
Само, че програмата не може да се напише сама, както и няма сама да се дебъгне.
Както и може да изгубиш доста пъти по няколко часа да търсиш елементарни спънки, което може да те отчае а не трябва:
- не засича процесора програматора
- няма честота
- този таймер не работи
- този пин не се клати
.......
Все неща които си искат времето и практика

Чет Дек 18, 2014 9:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща