Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
FPGA -> ALTERA | XILINX 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение FPGA -> ALTERA | XILINX
Как да избера с какво да започна - АЛТЕРА или КСИЛИНКС ?
Искам да започна нещо елементарно, като за начинаещ в тази област, но :?:
Бихте ли споделили малко мнения относно двата основни 'играчи' в тази област?
Какви са основните разлики и ... как да се ориентирам :wink:

Пон Ное 21, 2005 1:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Потърси из форумите има писано по темата :wink: Щом си начинаещ (като мен) не мисля, че има значение коя от двете фирми ще предпочетеш. Аз се спрях на Xilinx заради добрата оферта за Стартер-Кита на Спартан 3-ката (+ към FPGA-то получаваш безплатно и CPLD starterkit :D ). Вчера се писа в една тема, че се събират хора за поръчка с отстъпка.

Пон Ное 21, 2005 3:29 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Когато избирах се хванах със Xilinx ( чете се " зайлинкс" , както и Xerox - "Зиракс" ... както и да е :) ) защото открих представителя им в България - Петрекс и не ми отказаха 1-2 бройки CPLD-та. Имат и интересна оферта за развоен кит - 135$. 2 в 1 ;-) CPLD платка с CoolRunner и платка Spartan-3 FPGA.

Алтера не знам кой ги доставя. :roll:

А като начало ще ти трябва да се снабдиш с някоя бройка за играчка.

Вто Дек 13, 2005 6:36 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Реших да видя какви са разликите между CPLD/FPGA на двете фирми. Не знам дали не съм си направил погрешни изводи, но си мисля че Altera са по-напред. Според това което видях като възможности и цена. Техните чипове са с повече гейтове, а като цена са по евтини ( според digikey).
Не знам как са Алтера от към софтуера. Недостатък според мен е липсата на евтини развойни китчета. Затова и тръгнах да се уча с Xilinx (в момента чакам стартер-кита да дойде).
Ако може форумците който се занимават с програмируеми логики да кажат какво мислят по тоя въпрос.

Пет Мар 10, 2006 2:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Определено не може да се твърди че Алтерса са по-напред от Хилинукс ... втория е Н1 в производството на програмируеми логики в световен мащаб ... да не говорим че са първите развили тая концепция (имат доста повече опит от Алтера) ....

Цитат:
Техните чипове са с повече гейтове, а като цена са по евтини ( според digikey).

Не са повече ... Virtex4 в момента държът класацията ;) колкото до цените .. незнам .. тук не е лошо някои по-запознат с Алтера да каже как вървят по БГ ... ?

Никола твърдеше че братушките предпочитат Алтера заради по-голямат им шумоустоичивост ...

Колкото до софта и документацията ... Хилинукс определено имат какво да предложат ... незнам да има аналог на МикроБлазе или ПикоБлазе при Алтера ???

Пет Мар 10, 2006 4:06 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Тук, в работата, имаме едни прототипи на един процесор на TI, който ще излезе след известно време, и тексасци са си направили този проц с Алтери. ...една голяма тава с няколко алтери симулира работата му. Незнам защо TI са избрали да симулират бъдещия си силикон с Алтери...? Или са по-добри, или въпроса е политически....

Пет Мар 10, 2006 4:25 pm
Профил

Мнение 
Според мен xilinx е повече user-friendly като за начинаещи.
Алтерата започнах да я гледам, ама ми е трудно. Сигурно щото вече знам повече за xilinx-a.

:)

То малко като при процесорите стана - ако пишеш на HDL, и добре го пишеш, май няма особено значение на какъв хардуер ще го налееш.

Пет Мар 10, 2006 4:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като гейтове и пр. няма разлика в двата пройзводителя. Имат от-до всичко. Мойто впечатление е че Алтера са малко по евтини навън, но са по трудни за доставка и това ги оскъпява в БГ. Така че откъм лесен достъп и цена - Ксилинкса. Средите им са аналогични. Работих с тая на Алтера и ми се стори доста дървена. Програмират се лесно и двата.

Кольо ме наплаши че Ксилинкса не бил шумоустойчив. Затова аз се спрях на Алтера. В момента се мъча с устройство което я ползва (но тя не ме мъчи хич). Работи абсолютно както искам от нея, поне за сега. Е не издържа на 3 kV, както се вижда от снимката, но иначе за шумоустойчивост проблем не съм имал, поне засега.

Аз от HDL не разбирам, а и нямах време за учене. Затова направо напрасках схемата графично и го оставих сам да си пише кода. Оптимизация по време не съм се мъчил да правя, мойте сигнали са под 10МХз.

Пет Мар 10, 2006 4:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@BrainStorm, имах предвид съотношение гейт/цена при ниския клас FPGA и CPLD, но както казах источника ми е digikey. По-въпроса с доставката в България ясно, избора е Xilinx. Nios и Nios II не ли нещо екивалентно MicroBlaze.
По отношение на шумоустойчивостта, толкова ли е зле положението при Xilinx или е проста малко по-зле от Altera.
p.s. Имам едни брошури и софт на Actel. Тяхната технология е базирана на Flash. Като цяло май ги водят за най-защитени. Правят и за военни и космически приложения, това май говори за много добра шумоустойчивост. Имамха и софт ARM-ядро. Но цените им май били доста соленички.

Пет Мар 10, 2006 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Незнам защо TI са избрали да симулират бъдещия си силикон с Алтери...? Или са по-добри, или въпроса е политически....
Не знам за първото, но второто определено е вярно. Като има гледам бордовете, виждам доста тясно сътрудничество между двете фирми.

Пет Мар 10, 2006 5:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За секи влак си има пътници ... ;) .. аз в началото мислех да почна с Алтера, по-прости били за разучаване .. ама явно тва не важи в БГ :)

Иначе за съотношението цена/количество логики .... Спартан3Е държи класацията :roll: .. за шумоустоичивостта незнам .. аз лично съм нямал проблеми ... (ама несъм и правил кои знае кво така че ... )

За безопасноста съм съгласен ... при Хилинукс просто липсва такава ... устроиствата са направени така че има хляди начини да източиш бистрима ... макар че невиждам какво толкова има да криеш тоя пуст битстрим (освем при някои конкретни ситуации .. криптуращ алгоритам или нещо от сорта .. )

Пет Мар 10, 2006 5:35 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
истината е че и Altera и Xilinx предлагат продукти с почти еднакви параметри и цените им са абсолютно изравнени - за големите клиенти няма цена за еквивалентни продукти която Xilinx да ти даде и Altera да не може да постигне и обратно
при избора трябва да имаш предвид следното: може ли да получиш местен support от някой който вече ги ползва? как ще получиш мостри? развойни средства?

Пет Мар 10, 2006 9:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]