Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Сигнален генератор - синусоидален и правоъгълен сигнал 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Сигнален генератор - синусоидален и правоъгълен сигнал
Привет отново.

Подхванал съм нов хоби проект, поради нуждата от генератор на сигнали.
Като цяло още не съм се насочил, имам доста възможности, но огразничен бюджет. Не искам да купувам готови модули от ибей, защото няма да науча почти нищо по този начин.

За сега съм отсял така нещата:
В търсене на подходяща кутия съм, имам импулсно захранване 12в -2А което възнамерявам да ползвам за захранване на генератора.

Чудех се дали да не разбия блоковете:
-NE555 за правоъгълните
-Синусоидален на базата на това четиво http://www.ecircuitcenter.com/Circuits/Function_Generator/Function_Generator_2.htm

Питанките които възникаха са следните:
1-Мисля да не добавям триъгълен генератор на сигнали. Лично аз не виждам къде мога да го ползвам за сега. Вие как мислите?
2-Обмислях вариант с Max038 (Maxim) ИС. Кое според вас е по-удачно казаното по-горе или Мах038? Пък и намерих ИС за 2.5$ от ибей.
3-Чудя се дали си струва инвестицията в някакъв дисплей-честотен брояч за да виждам каква честота изкарвам, вемсто всеки път да включвам измисления осцископ Hantek и да губя време в мерене и калибриране.
4-Мисля да добавя управления с логически елементи и да поставя клавиатура на предния панел. Така при комбинация от определени бутони ще изкарвам съответния сигнал на изхода. Примерно: 2x150 =300Hz ит.н
5-Също мисля да ползвам многооборотни прецизни потенциометри и променливи кондензатори (оказа се, че у нас са леко кът) за да мога да регулирам както чрез логическата клавиатура, така и чрез потенциометрите, но това при условие, че имам дисплей/логика-честотен брояч, който да ми показва изхода докато настройвам.
6-Кои са възможните спънки които мога да срещна, някакви особенности при дизайна на PCB-то и някакви допълнителни съвети които бихте дали на човек минимален опит? Всякакви общи съвети са добре дошли!
7-LM317 или пдообен линеен изправител за захранване на логиката от импулсното захранване? Ако пък имам голяма разлика вход изход и него трябва да го мисля с какво ще го храня...
8- Идея за логика която да задава началния пусков сигнал какъв да е високо или ниско логическо?
9- Какви изходни честоти да гоня и кои биха били най-подходящи според вас в практиката?
Добавям снимка с набързо надраскан повърхностен "дизайн" на изделието базиран на Maxim038.

Благодаря на отзовалите се! :)

Прикачени файлове:
CAM00428.jpg
CAM00428.jpg [ 1.47 MiB | Прегледано 2630 пъти ]
Нед Мар 02, 2014 6:06 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Сигнален генератор - синусоидален и правоъгълен сигнал
Купи си едно ДДС от ебей, добави една мега328 и един дисплей и си готов.

Нед Мар 02, 2014 7:06 pm
Профил

Като стана на въпрос DDS - някой мяркал ли е в ибей или някъде другаде вариант на такъв функционален генератор, на който да може да му се "налее" сигнал с произволна форма - примерно поне 4к точки?
(DDS-и базирани на AD9850 не са такъв вид)

Относно въпроса за хоби-генератор - като за начало вариант базиран на Max038 ще е един добър вариант като за начало ...

Нед Мар 02, 2014 9:42 pm
Профил
Аватар

ако скоро си хванал поялника, почвай с максима.
пусни го с нормален потенциометър и кондензатор.
после сложи мноого-оборотния.
после направи честотомер с някой пик примерно
после добави измервател на ниво (в случая ти трябва променливотоков волтметър)
после си поиграй с изходното стъпало, управление на затихване през 1dB примерно
после добави защита на изхода от претоварване и обратен сигнал
после добави още един такъв максим да модулира първия

накрая намери за какво да го ползваш така получилия се генератор.
като поработиш малко с него, ще разбереш какви са му недостатъците и ще имаш визия за следващия.

ПС: купи си интегралната схема от някой читав доставчик, поне да не бориш вятърни мелници в началото.

Нед Мар 02, 2014 10:21 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

http://sound.westhost.com/project86.htm
Схемата не е особено сложна, няма нищо дефицитно а резултатите са съвсем прилични. Все пак зависи за какво ще се ползува устройството.

Пон Мар 03, 2014 9:30 am
Профил

Благодаря за идеите! Утре съм планирал да имам около 5 часа вечерно спокойствие, сядам и започвам да отсявам идеите и концепцията. Предполагам след това отново ще ви затрупам със смеховити във вашите очи въпроси.
Поздрави и Честит Празник!

Вто Мар 04, 2014 12:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]