| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
 Altium designer - фрезоване в платката
Имам следният въпрос към по-запознатите - как трябва да се дефинира фрезоване по контур в платката? Методът със създаване на фигура в механичен слой и последващо обяснение на платкаджиите да фрезоват по него е ясен. Питам за друго решение - без да се налага много да се обясняваме? Четох хелпове и уикита, но нямам яснота по въпроса...
|
| Чет Фев 14, 2013 5:38 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Altium designer - фрезоване в платката
Ами негласното правило в БГ е фрезата да върви по keepout. Ако е просто геометрично рязане по контур - просто им пиша - "фреза по keepout" и на тях им е ясно. Всичко различно от това задължително се договаря с платкаджията. Същото е ако имаш и нестандартни изисквания - например метализация на фрезовани отвори и прочие глезотии.
Иначе точен стандарт няма. Виждъл съм чуждоземни изпълнения в които си дефинират нов леър за фреза (Boardcut например). Пак става, но винаги трябва да го уточниш с платкаджията, това е рецептата.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 14, 2013 7:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Няма такъв стандарт - всичко е въпрос на разговор между теб и платкаджиите.
|
| Чет Фев 14, 2013 7:50 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Стандартния в Altium метод е да си направиш "board shape". Ама платкарниците не вдяват винаги, макар че контур в кой да е леър по "board shape" се прави с 2-3 клика на мишката. Другия начин е да си направиш шейпа в белия печат и да се надяваш някой да се сети.
За да е сигурно - както каза Цецо - правиш си контура в някой леър (най-добре keepout) и при пускането на поръчката изрично им пишеш че трябва да фрезоват по контура в тоя леър.
|
| Чет Фев 14, 2013 7:53 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Това с леърите е ясно, но не ми изглежда чисто като вариант. Оставя място за "не разбрах". С малко гуглене и четене намерих решението. Кръстили са го "board cutout". Във design --> board shape --> define board cutout. Даже и бачка. Малко е дървеняшко, че не може да се дефинира от съществуващ контур и трябва да се "рисува". Поне аз не намерих как да стане. Може би трябва още гуглене... В дрил файла, излиза като контур за фрезоване, заедно с board shape.
|
| Чет Фев 14, 2013 8:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
С гооглене и да става, ще намериш официалния начин. Какво ще иска платкаджийницата - не се знае. Обикновено имат altium колкото да експортнат в друг формат и не могат да работят с него нищо повече.
|
| Чет Фев 14, 2013 10:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз им очертавам с една писта - негативна, по вътрешните слоеве - и им пиша да го изрежат по нея така сякаш и пистата, и фрезерът са с нулева дебелина. Досега всички са го разбирали това без питания.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 14, 2013 10:25 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Дали могат да работят с алтиум е без значение. Така или иначе давам гербери и дрилове. Ако е нещо по-специфично, и механичен чертеж. Методите с очертаването на контур за фрезоване са ясни. И аз съм ги използвал и за момента продължавам да ги използвам. Дали ще е на механичен слой, "board outline" или друго е без значение. Все ми се струва, че трябва да има и по-интелигентен начин.
|
| Чет Фев 14, 2013 11:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми няма по-интелигентен. Пишеш обзорно като за малоумни и потретяш по телефона 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 15, 2013 10:07 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А, това е и моят подход. Без връзващи към тоя или оня софтуер формати, стандартните гербери и екселони са предостатъчни. Особено откак има разширения гербер дето влачи блендите вътре та няма нужда някой да знае как да ги зададе по списък към D-кодовете.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 15, 2013 4:51 pm |
|
|