| Автор |
Съобщение |
|
Ivo
Ранг: Минаващ
|
 Матрична индикация
Здравейте ,
за пръв път пиша , та ако нещо бъркам не ми се сърдете .
Трябва ми схема за управление на матрична индикация ( матрица 5х7 , ако е за по-голяма не е проблем или за каквото и да е матрица , че разредна ) . Необходимо е да се изписват букви , за цифри едва ли ще има проблем . Предполага се , че входния сигнал ще се взема от памет или някакво устройстово което да подава информация към елементите които управляват стълбове/редове в матрицата . Не съм много на ясно с нещата в това отношение .
Проблема е че управлението трябва да не е с контролер . По възможност с ТТЛ емементи .
Кажете къде може да намеря такава схема за управление .
Благодаря предварително .
|
| Пон Ное 14, 2005 7:27 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Избрал си най-трудния начин. Първо обясни как ще го управляваш къде какво да свети. По-точно как ще го сетваш, отде ще му идват командите. После обясни в какъв вид предполагаш, че ще идват. И после ще мислим.
|
| Пон Ное 14, 2005 9:03 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Гледал съм такива примери още преди няколко години, има доста из нета. Обаче и аз не виждам как точно ще го правиш без микроконтролер, освен ако не ти се хаби текстолит и имаш поне 10 TTL-ки в излишък. По добре дай да ти помогнем за контролера отколкото да се мъчиш толкова
Ето един пример: http://www4.tpg.com.au/users/talking/5x ... Index.html
|
| Вто Ное 15, 2005 1:09 am |
|
 |
|
Ivo
|
Цялата работа е че се набутах с един проект за университета , като си мислех , че може да се реализира с контролер , но се оказа , че трябва да се направи с ТТЛ елементи .
Трябва да се направи само управлението на матрицата , как се управлява всеки стълб и ред . Сигналите не знам от къде ще идват , но се предполага , че това не трябва да ме бърка , аз просто при подаден някакъв код ( примерно за някаква буква ) трябва да се подаде към управлението на матрицата и да се изпише . Примерно може да се взема от някаква памет .
|
| Вто Ное 15, 2005 1:34 pm |
|
 |
|
HCL
|
Значи през моя начинаещ поглед нещата изглеждат по следния начин:
Матрицата можеш да я оправляваш с два параметара Х/Y съответно колони/редове. При матрица 5/7 ти трябват (при едно елементарно двоично кодиране) 3 бита за Х и 3 бита за Y, общо 6 бита, т.е. 6 входни сигнала, с които можеш да водиш парада. Следователно нещата не изглежда да са толкова сложни и можеш да минеш с половин часова синтеза. Виж какви TTL-ки имаш на разположение, направи си една таблица за 6-те входни сигнала, избери си 35 комбинации за всяка клетка и с една Карно схема и малко сметки не би трябвало да имаш проблеми.
Даже си мисля, че тук µC би дошъл като топ срещу врабчета 
|
| Вто Ное 15, 2005 2:10 pm |
|
 |
|
HCL
|
Даже като се замисля не ти трябват и тези 35 изхода, гледам на линка който е дал хищника има едни транзистори....  какво правят там те си знаят, но ми се оформя представата, че може и да минеш със 7+5=12 изходни сигнала 
|
| Вто Ное 15, 2005 2:51 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Задачата е лесно изпълнима ако ти е разрешено да ползваш EPROM или Flash . Тогава проблема се премества в написване на програмката,но и това не е проблем може да си напишеш програма която да синтезира бин фаила за паметта.
Един брояч ти върти младшите 3 бита на адреса а с горните адресни линии задаваш символа които се изписва. Един дешифратор трябва да сложиш на младшите 3бита дето да ти управлява колоните а редовете от изходите на паметта.
|
| Вто Ное 15, 2005 3:25 pm |
|
 |
|
velio
|
Имаше едни индикатори.... VQC10 ли бяха... не помня сега - ще видя довечера. Та те представляват 4 светодиодни матрици 7x5 с вградено частично управление. Има и схемата на управлението. С лог. елементи е.
От друга страна помисли за вариант транзистори и 74161 (преместващ регистър).
Но трябва да знаем откъде ще се управлява и как, щото така зададено ми звучи малко като "търсим едни хора за една работа"...
|
| Сря Ное 16, 2005 1:03 pm |
|
 |
|
velio
|
Ето погледни това PDF-че.
Надявам се поне да ти даде някои идеи...
|
| Чет Ное 17, 2005 12:18 am |
|
 |
|
piotar
|
 Re: Матрична индикация
Здравейте, понеже имам да правя проект за: "Управление на матрична индикация". Матрицата ми е 5х8, микропроцесора най-вероятно ще ми е MSP430, индикацията трябва да ми е LED-двуцветна, и връзката с PC-то трябва да ми е чрез интерфейс RS485 Много бих се радвал ако някой ми помогне с какво може, понеже не ми е от най-лесните предмети  Предварително благодаря 
|
| Сря Юни 27, 2012 11:30 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Покажи схема и код и ще ти помогнем, където се затрудняваш.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юни 28, 2012 2:48 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re:
|
| Чет Юни 28, 2012 9:40 am |
|
 |
|
piotar
|
Там е проблема че още не съм го започнал и ми е малко трудно...
|
| Чет Юни 28, 2012 10:06 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ами почвай го. Виж, ако искаш някой да ти го направи от начало до край, няма проблеми, просто побликувай заданието в раздела за обявите: viewforum.php?f=5
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юни 28, 2012 12:38 pm |
|
 |
|
piotar
|
Е аз не търся някой да ми го направи, просто исках малко помощ, колкото да започна и да ми помогне тук-там из проекта 
|
| Чет Юни 28, 2012 2:54 pm |
|
|