|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:04 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
|
| Чет Фев 20, 2020 3:53 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Това, второто, обикновено се получава, когато котлона е с дюзи за метан, а се включи на пропан-бутан (бутилка за битова газ).
|
| Чет Фев 20, 2020 3:53 pm |
|
 |
|
lcr
|
Преправял съм дюзи от метан за пропан бутан в домашни условия. Заливам отвора с тинол и докато е течен, пъхам игла с подходящ диаметър. Подходящият диаметър се установява експериментално.
|
| Чет Фев 20, 2020 4:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да де, мнооооо газ. Ама и с мнооо въздух ще стопиш тенджерата  Иначе: Spetema не е (много) фалшива марка, обаче самата технология е малко фалшива. И все пак ми е интересно защо не ми излезе: да не е нещо "съобразена с местните особености"?
|
| Чет Фев 20, 2020 4:19 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
От 0.7 до 0.9мм за >3kW котлон (големите), 0.5-0.6мм за малките. Има свредла с тези диаметри, ама според мен играчката е излишна, щото комплект от 5 дюзи е между 3 и 5лв.
|
| Чет Фев 20, 2020 5:47 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Е тая дюза не се ли нагрява поне малко ? Обикновеният припой е се топи при 190гр. Иначе у дома имам газов контлон "Бургас" има две дюзи малка и голяма. Регулирането става чрез голямата. Малката е като заври боба да се остави само на нея да къкри  И двете имат на входа шибър за регулация на въздуха. Между другото на пропан бутан голямата съм и отворил въздуха докрай, за да няма жълт пламък.
|
| Чет Фев 20, 2020 7:51 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Знам че има такива тънки свредла, ама през нощта няма отворен магазин пък игли имам различни, дюзата някъв мек месинг или бронз пък иглата върла неръждавейка разшири дупката на ръка като все едно в кашкавал я заврях. Ма ся ще взема такива резервни щото едната леко я предобрих.
|
| Пет Фев 21, 2020 1:23 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Айде бе, много навремето си пробивах платките с игли защото нямаше такива свредла. Имах едно ето такова или много близко до това на PICO : https://apollo-ireland.akamaized.net/v1 ... ;s=644x461 , това май си е за носталгия ...
|
| Пет Фев 21, 2020 9:27 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъхъ, ГеДеРешко беше и не беше особено добро. След като моето се счупи му ръгнах патронника в микроскопично лагерче и го залепих с тогавашната епоксидна смола (която искаше 24 часа да се втвърди) на флаконче от дезодорант. Директно го свързах към яко моторче за 15 волта. Скоро го изкопах - не е мръднало. Аз пробивах със зъболекарски борчета, те по принцип са си за високи обороти.
|
| Пет Фев 21, 2020 11:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами не е много добро ама пък си беше ъпгрейд, преди него пробивах с моторче от вентилатор за кола, изтръгваш му перката, за патронник втулка от лустер клема или пък спрямо ръчната дрелка която имах.
|
| Пет Фев 21, 2020 12:13 pm |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
Здравейте, искам и аз да задам един бърз и тъп въпрос. Случаят е следният: Домофонна система вади около 12 волта променливо напрежене за подаване към електрически насрещник за отваряне на входна врата. Обаче този променливотоков насрещник бръмчи доста досадно и искам да го сменя с постояннотоков. Така, намерих постояннотоков, който оперира с 12 волта 1 ампер, но се чудя какво да измисля така че да е най-просто и надеждно и да работи.
Първо мислих за най-обикновен изправител с грец и кондензатор, но не съм сигурен как ще се държи при преходните процеси при включване и изключване, а в случая това има значение. Т.е. колко бързо ще отваря, и дали няма да има леко прищракване от преходни процеси. Също колко ще е латенцията при отваряне. Мислех дори да му слагам 7805 в корпус TO3, който би трябвало да издържа 1 ампер, но пак не съм сигурен при изключване на променливото напрежение как ще се държи. Самото отваряне на вратата е за около 3 секунди в които има променливо напрежение.
После минах през мисъл за променливотоково реле, което да комутира някакъв постояннотоков източник, примерно някакъв готов адаптер 12V даващ достатъчно ток. Но нещо не намерих променливотоково реле за 12 волта в каталога на Комет.
Сега мисля, че ще трябва по класическия начин - изправяне, делител, тригер на Шмит, и след това елементарно управление на някакво реле, което да комутира 12-те волта към насрещника.
Някой да има хитра идея, как да стане просто и надеждно това?
П.С. Вариант да сменям домофонната уредба не е оферта, тъй като тя отваря с чипове, които вече са купени и раздадени на всички. А самата уредба е Балканбит, доколкото видях няма вариант да подава друго освен AC. Всъщност мисля говорих с някого от фирмата, и наистина няма друга възможност. А не ми се ще да отварям работеща система и да ръчкам по нея.
|
| Пет Фев 21, 2020 5:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Сложи един грец на самия насрещник и друго не ти трябва, и кондензатор най-вероятно защото пак ще издава звуци.
|
| Пет Фев 21, 2020 5:35 pm |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
Малко ме притеснява, че напрежението ще се вдигне, не знам глупавия насрещник колко държи. То вярно, че за няколко секунди едва ли ще изгори, но за дълъг период от време на експлоатация кой знае.
|
| Пет Фев 21, 2020 5:39 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Пробвай да сложиш една навивка на късо върху котвата
_________________ Хайде де!
|
| Пет Фев 21, 2020 5:56 pm |
|
 |
|
lcr
|
След като направиш това, което Тони казва, пробвай дали бравата грее и колко. Ако топли много, вържи една автомобилна крушка последователно с бобината. Мощността на крушката определи експериментално. Предполагам, че от мигач (21 W) ще стане.
|
| Пет Фев 21, 2020 6:39 pm |
|
|