|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:53 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Ъмчи новите акумулатори гаранция нямат ли си?! Последно като закъсах ми дадоха "служебен", после замериха зарядното напрежение и взех новия с 2г. гаранция, и ми казаха след 2г. да дойда пак да замерят, че да ми удължат гаранцията с още 2г. И това на доста дърта кола. Не че се занимавах де, ама нямам оплаквания.
|
| Чет Ное 14, 2019 9:09 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Вече го виждам реконструктора, как ходи из практикер с мултицет в джоба и си избира акумулатор... По-добре разпитай, кой от какъв е останал доволен. Последния акумулатор, който съм купувал, беше Exide premium 75 AH. Изкара 4 години, като съм го свалял 2 пъти годишно за да го зареждам профилактично. Но пък съм го ползвал при най-тежките за един акумулатор условия. Каране веднъж седмично на кратко разстояние, при това градско. Накратко, мисля, че e средна хубост.
|
| Чет Ное 14, 2019 9:44 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е 4 години за теб нормално ли е?  Даже бая е изкарал, обикновено след 3 год. вече си е риск да караш с такъв Преди изкарваха и по 10 години, помня на Галанта оригиналния акумулатор замина чак когато колата удари 11 лазарника (взех я на 9) Идеята ми е дали е възможна някаква бърза диагоностика в магазинни условия, дето викаш с едно мултицетче да имам поне бегла представа
|
| Чет Ное 14, 2019 9:54 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Както сам знаеш, моментното състояние на един акумулатор се свежда до оценката на неговия капацитет. Без пълни цикли разряд/заряд и само с мултицет, той не може да се определи.
Но дори и да допуснем, че някак успееш да измериш капацитета. Няма, как да разбереш, как той ще се съхрани в хода на експлоатацията.
Накратко - с eдното мерене на напрежение, че придобиеш крайно бегла и крайно недостатъчна информация.
|
| Чет Ное 14, 2019 10:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи достаъчно добра представа може да придобиеш на база вътрешно съпротивление и концентрация на електролита, ама тия и двете малко трудно ще ги измериш в магазин, особенно второто.
|
| Чет Ное 14, 2019 10:38 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Ами и аз карам на риск вече, 2009 си взех нов Bosh silver , необслужваем и още си карам с него  , чакам го да издъхне , ама още не ще  . Карам на къси разстояние и навъртам 5-6000 км/ година. Явно излезе 'корава' бройка .
|
| Чет Ное 14, 2019 10:40 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е добре, напрежението не зависи ли от концентрацията на електролита?
|
| Чет Ное 14, 2019 10:47 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да зависи, но точно там можеш да хванеш аномалии.
|
| Чет Ное 14, 2019 10:53 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз съм със Банер на недоносчето, сега кара 7ма година, февруари става на 8. Режим на "каране" - тип "lcr" - "веднъж седмично на кратко разстояние, при това градско." 1000 км изминати за миналата година 
|
| Пет Ное 15, 2019 1:19 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Да кажа и моето проучване по въпроса с акумулаторите, преди 4 години доста четох и проучвах преди да взема моя. Освен да гледаш колко волта държи гледай и колко кила е, ма много е важно тва сериозно ти го казвам. Тоя дето взех колата беше цели 24 кила Varta дето не я открих в нито един магазин в БГ, едвам намерих 20 килограмов със същите параметри на достъпна цена.
|
| Пет Ное 15, 2019 3:35 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе не знам днешно време какво трябва да гледаш... Каквото и да гледаш май просто трябва да се сменят и това е. Миналия месец бях тръгнал да купувам за колата на щерката. Приятелят ми обаче щял да бракува някаква кола дето акумулатора е бил в гаранция, при това Bosh и реши да ми го подари. Аз нали е за без пари, взех го... и въпреки че не беше ползван с месеци си запали от раз и всичко точно. След няма и седмица - хоп проблем, врътна два пъти едва и едва и до там. Като го премерих той малко над 10V. Реших все пак да го сваля и да пробвам на другия ден да го заредя в офиса с надеждата, че не е умрял. На сутринта мъкна го аз, отивам в офиса, закачам, включвам и изненада... захранването показва 2V Та такова чудо не беше ми се случвало. Досега рекордът ми беше две убити клетки, ама това беше след забравени фарове на стар акумулатор, беше се разредил хубавичко, нормално. Но така докато си седи разкачен да изчезнат 4-5 клетки и то на марков и гаранционен и без да е мъчен преди това...
|
| Пет Ное 15, 2019 10:01 am |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
Реконтсруктор, не си беше задал въпроса коректно.
Само с измерване на напрежението е най-ненадеждното, което може да се измисли. Очевидно напрежението се мери без практически да тече ток и не отчита нито вътрешно съпротивление нито капацитет на акумулатора.
На мен ми хареса направеното тук предложение да се мери колко тежи акумулаторът като косвен, но показателен критерий. А иначе - гледа се гаранция, отзиви и донякъде цена. Общо взето да си купиш акумулатор е като да си купиш кола - въпрос на късмет е какво ще излезе, и го разбираш след време.
|
| Пет Ное 15, 2019 1:20 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Шефа на М3-ката има един дето вече 5-та година го вадим от гроба - понеже я кара 5-6 пъти в годината и току висне при мене да го "събуждам" от мъртвите. Слагам го на стабилизатора и след 20-30 минути вдига ток и напрежение. Като се зареди си кара - няма проблеми и като поседи няколко месеца пак умира. Имам съмнение че има лоша връзка на мостовете между клетките и като протече малко ток се оправя.
Рек - каквото и да вземеш най вероятно ще те изкара до изтичане на гаранцията. Аз преди три седмици се наложи да сменя на Субару-то батерията дето уж гаранционна - влизам, въртя ключа и само цък-цък-цък. На мойто стартера явно не минава през ключа и като клекне батерията се рестартира и компа. Добре че корсата беше на близо, че подадох за 15 минути от нея, да мога да отида до магазин за акумулатори. Там вече стария го мерна момъка с товарна вилка - каза че бил под 200А при 600А по етикет. И за капак мястото ми е за 75А обаче компютъра на газовата пречи малко и се събира само 60А.
Като купуваш гледай и къде ти е плюса. По всяка вероятност по "хранителните" магазини трудно ще намериш ляв плюс.
|
| Пет Ное 15, 2019 2:08 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Миро, Тия 2 волта със товар колко са ? Ако спадат може да е прекъснала клетка.
|
| Пет Ное 15, 2019 3:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
е не съм го товарил, само пробвах на заряд. Първо с малък ток няколко часа, после с по-голям и по-голям... Експеримента беше от любов към спорта, дали случайно няма пак да стане многоклетъчен. Не се получи, остана си едноклетъчен 
|
| Пет Ное 15, 2019 6:30 pm |
|
|