| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
|
| Пон Ное 11, 2024 8:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Чипове и модули за източници на напрежение има доста. За източници на ток е сушата...
|
| Пон Ное 11, 2024 10:47 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
За ток и напрежения с тези параметри - май ще трябва да си "сделаш" нещо. По компютрите регулаторите са по напрежение, а не по ток.(до колкото съм гледал де), та пак ще трябва сериозна модификация по обратните връзки и токово мерене без много пад върху шунта. Ако не е тайна - какво ще правиш с толкова ниски напрежения и толкова големи токове?
|
| Вто Ное 12, 2024 9:00 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Много аджъстъбъл регулатори на напрежение стават лесно на източници на ток.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Вто Ное 12, 2024 9:10 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това е ясно. Неслучайно по-напред споменах че базовата идея за сделания е преработване на VRM за CPU / GPU. Както винаги, дяволът е в детайлите. Шунт който да е почти като тел, при големи тоци - опроводяване, честотна компенсация и кой знае още какви глупости. А като се вземе предвид и предполагаемо апокрифната документация на чиповете, става съвсем досадно... Ще си светкам с едно светодиодче...
|
| Вто Ное 12, 2024 9:17 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Бая големшко ще да е това светодиодче ... Какво ще режеш с него?
Между другото вместо да слагаш шунт в изхода на DC/DC регулатора (което е правилния според мен вариант), можеш да го сложиш на входа. Така при много по-високо входно напрежение спрямо изходните 1-3V ще мериш много по-малък ток.
|
| Вто Ное 12, 2024 9:35 am |
|
 |
|
itso.t
|
Със сигурност измерване на тока в първичната страна ще е по-лесно електрически, и ще е кошмар като честотна компенсация... Покрай очакваните проблеми с ръкоделията забравих да спомена и това, че обикновено електронните товари имат долна граница на работното напрежение. Хубавото е, че докато си бъбрим неангажиращо се оформи една нелоша байчовска идея която вероятно ще използвам на първо време докато събера още малко информация по темата. Та, когато имам източник на напрежение е достатъчно в изхода му да има свързан подходящ резистор за да се получи източник на ток с ниско КПД. Ама Грета да си гледа работата. Нали си тръгна, и вече не ме е страх от нея. 
|
| Вто Ное 12, 2024 10:05 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
За 100А ще ти трябва поне 6-фазно захранване. Има такива чипове, проблема е, че са предвидени до 1.8В изходно. Има чипове и за 3.3В, но са еднофазни (няма кой-знае колко натоварване по тази линия). На първия тип може по I2C шина да се регулират (и четат) изходното напрежение и ток, докато вторите са с константно напрежение и защита по ток и за управление имат само един извод- ENABLE. За момента най-добре се справят чиповете на MPS, които са с програмируеми параметри, но не всички имат (по-скоро нямат) пълна документация на регистрите. ПП: В момента си правя електронен товар до 20А и за измерване на тока съм сложил SMD шунт един милиом, който се справя доста прилично.
|
| Вто Ное 12, 2024 10:52 am |
|
 |
|
TheWizard
|
и няма подходящ джигитайски ефтинджос ?
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Ное 12, 2024 11:34 am |
|
 |
|
itso.t
|
За малко да изтърва работата и да кажа къде да си заврат китайците тия изделия, но овладях положението. С две думи, чайниците предлагат преработели сървърни захранвания, работещи "никойнезнаекак". Ама я да си ги монтират там където им е мястото!
|
| Вто Ное 12, 2024 11:51 am |
|
 |
|
TheWizard
|
а те щото "фешън" захранванията не ги правят пак същите джигитайци ако ще "мигаш" LED: обаждаш се в комет, търсиш Стефан ( ако е още там ) занимава се със всичко свързано с LED-ове ... все ще ти намери "фешън" евтинджос захранване
|
| Вто Ное 12, 2024 11:57 am |
|
 |
|
itso.t
|
Явно не разбра какво казах, и не си декодирал правилно картинките от чайника... На по-голяма част от тях са показани сървърни захранвания на Хюлио Иглесиас за Proliant gen 6, 7, 8, киловат и двеста (12V / 100A), откриваеми втора употреба в "ибейовете" за 15 - 25 пари. Нови едва ли има все още. Казано иначе, предлагаш ми да си купя от али-леля преработено сървърно захранване, втора употреба, направено "никойнезнаекак"? Ами не искам. 
|
| Вто Ное 12, 2024 12:18 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
и как разбра че точно това правят ... всички китайски захранвания са преработени сървърни ? а сървърните са преработени по китайски от DIY ? аз ти предложих да говориш с човек от комет ... да ти намери евтино и не преработено 
|
| Вто Ное 12, 2024 12:31 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Хммм... Нали ти публикува тоя линк: Там има снимки. На сървърни захранвания Хюлио Пакардов, по-горе съм уточнил и какви са те. Със завинтени волт и ампермери, и врътки за волюм. Надявам се все пак си погледнал какво си ми предложил?  Или съм прекален оптимист?
|
| Вто Ное 12, 2024 12:42 pm |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Аве те лесно се преправят в регулируеми, ама не са направени за това.
|
| Вто Ное 12, 2024 12:44 pm |
|
|