|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:21 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Както казах, няма кой да се занимава.  За съжаление, тук знанията ми свършват. Имам много бегла представа какво е "токова+диференциална защита" но нямам понятие каква може да е ползата. Иначе етажни табла си има, мелачка има, бойлер няма.  Бойлера е на трифазното. Ами ако има значение, ще го науча по трудния начин, но ми се струва, че вероятността за това е нищожна.  Скобите за откопчаване са отдолу и ако го сложа "както трябва", шината ще ги закрива. Абе глезотии.  В тая къща всички жици идват отгоре, няма кво да се пъна да ги огъвам. На тия предп. клемите са U образни в годната подвижна част и плоски в долната (или обратно). Добре си ги защипва. Иначе телта е 10 кв (разчет 4 KW на етаж), опитах се да я направя на U, ама не влиза. Ако я млатиш с чука може да я смачкаш достатъчно да влезе, ама няма кой да се занимава, така си е добре. Абе глезотии.  Но това с притягането явно трябва да се прави, научих го по трудния начин (очевидно) Глупости, много по-дебела, 10 кв е телта долу при шината.
|
| Съб Сеп 07, 2024 11:22 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
|
| Съб Сеп 07, 2024 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
хммм .... чак съмнително ... какъв тоя сензор с такава резолюция ... струва ми се че сензора е с ниска но са оптимизирали мапинга с нормалната камера и от там са докарали по добра резолюция.
|
| Съб Сеп 07, 2024 7:31 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
То не ти и трябва голяма, изгорелите чипове и теча на топло от къщата си ги хваща веднага 
|
| Съб Сеп 07, 2024 7:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе зависи от целите, 256х192 за кабели и подобни е ОК, зависи от разстоянието и размерите, но за платки е малко малко. Не че не става но .... трябва да купувам някаква термална, тука нямам нищо, а тая в Бг е станалка неоткриваема. Не ми остава време да си харесам нещо.
|
| Съб Сеп 07, 2024 7:48 pm |
|
 |
|
nik
|
и аз се зачудих за тая резолюция, порових малко, за тоя модел не намерих данни, но за друг модел от същата марка пишат:
Tiny1-C Sensor chip 256×192 pixel size
* 1440*1080 is the imaging resolution achieved by the algorithm of 8MP fusion camera and dual-light technology.
та явно е някаква интерполация в комбинация с нормалната камера и не е истински 1440*1080, но все пак добра картинка вади
|
| Съб Сеп 07, 2024 8:55 pm |
|
 |
|
Pif
|
имам флир с лептон - 160x120. Имам и на инфирей 256х192. Флира по ми харесва. Като цяло за наще цели е повече от достатъчно. Имам и 640х480 както и 1280х1024. Освен, че обективите им са големи (а и трудно се намират широкоъгълни обективи за тея сензори - за наща работа не стават. Те са за по-далечни неща. Реално с 1280 няма да видиш повече по платката от 256. Просто защото разстоянията са малки а топлопроводимоста на платката е голяма. Та мисълта ми беше да не се засилвате към висока резолюция. Не си струва.
|
| Съб Сеп 07, 2024 9:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз имам в БГ флир140x140 по спомен, но е малко според мен. Поне 256 си трябва, също има значение и колко е чувствителна.
|
| Съб Сеп 07, 2024 11:26 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тези камери са с болометри. Абсолютната им точност не е добра. А и обектива вкарва най-голямото отклонение. В матрицата имаш термистор който ти мери референтната температура на сензора но другия термален сензор е на обектива. Флир разчитат, че има голяма метална плоча на която е закрепен обектива и температурата му е константна и същата като на плочата. Това обаче много бързо се мени и спокойно бягаш 1-2-3 градуса. Иначе на тези камери им дават 30-50-100 миликелвина. В зависимост от обектива. Сензора може много по-висока точност. Но с обективи с Ф1 такава е точноста. Реално ако искаш по-голяма точност на температурата използвай ИЧ термометър без лупа. А не знам какво повече ще видиш с 256 или 640 сензор. Според мен и 80 пиксела стигат.
|
| Съб Сеп 07, 2024 11:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами зависи колко е filed of view, като глеаш нещо 100х150 мм 80 px са 2 мм и като го съчетаеш със сравнително ниска чуствителност и в някои случаи не може да видиш кое точно грее камо ли каква му е температурата. Не че не върши работа, всичко е по-добре от това да мериш с точкови термометри, но не е да не ми се е случвало да ми трябва малко повечко резолюция и да я няма, даже тука нейде май бях поствал една снимка. А иначе съчетаването с нормалната, да може да получиш изображение с висока резолюция,но термалния градиент е малко скалъпен.
|
| Нед Сеп 08, 2024 12:04 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Жесток е, мерси. Вече си имам фаворит за коледен подарък. Относно резолюцията - има една техника в измерването, нарича се oversampling и се ползва много често при осцилоскопите за увеличаването на резолюцията, особенно при периодичните сигнали. Неслучайно честотата на опресняване е 25 кадъра в секунда, по всяка вероятност сензора се сканира със 100-120 кадъра, които се наслагват за подобряване на разделителната способност.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Сеп 08, 2024 12:24 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Всъщност всички предположения как функционира термалната камера на телефона са спекулация, а чайниците за пореден път показаха, че са измамници и мизерници. Попълнили някакви бомбастични числа на онче-бонче и на нАбито ми Око...
Като параметри реално е сходен отпадък като Флир Уан. Върши някаква работа, но не е нищо особено. Отпадък....
|
| Нед Сеп 08, 2024 1:04 pm |
|
 |
|
Pif
|
За флир уан може да спорим. Върши страхотна работа. Не броя фюжъна дето има. Той се лекува с лепенка на видимата камера. Но термалната и част е супер. Вършила ми е страхотна работа. Дори за тестване на термални обективи.
Докато тея китайци яко лъжат. "Термалните" снимки от телефона дори да бяха снимани с истинска термална камера нямаше да изглеждат така. Фотошопнати са всичките. И то от видими кадри. Дори с 1280 не се докарва такава острота. Най-малкото дължината на вълната е голяма и картинките не изглеждат толкова остри. Евентуално с охладена матрица на MWIR.
|
| Нед Сеп 08, 2024 1:39 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Въпреки че ползвам флир уан от много години и не оживявам прототип без да го наблюдавам през термокамерата съм определено за тоя телефон по ред причини - първо флир уан е само за определен телефон, когато си го купих преди 6 години бях фен на ябълката, сега пазя един стар 5S заради термокамерата. Второ - напасването на камерата и термокамерата се прави ръчно, което е адски досадно, освен това, когато се гледа под ъгъл е невъзможно да се напасне точно. Трето - флир уан няма цветова температурна скала, което е адски дразнещо, не е добавена нарочно за да подчертае разликите в ценовите сегменти. И накрая - ОГРОМНИЯ НАДПИС FLIR, който се лепва на всяка снимка и видеo. С телефона термокамерата ти е винаги в джоба, винаги заредена и готова за ползване. пп като казах заредена - направи ми впечатление параметрите на батерията, 2-3 дена нормално ползване, което е доста добре за съвременен смартфон и то с добра производителност. пп2 Изобщо крайно време е да се направи един смартфон за инженери, който да има следните неща - термокамера, инфрачервен термометър, нормален термометър за околната температура, барометър, лазерен метър за дистанция, инфрачервен порт, който да може да се ползва за универсално дистанционно, RFID четец (което е различно от нормалния NFC четец за безконтактни разплащания), софтуерно радио, WiFi с отворени регистри (за хакване на мрежи), микрофон, който да покрива от 5 херца до 100 кило херца, други.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Нед Сеп 08, 2024 5:12 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Имай предвид, че за всичките му положителни свойства се плаща с размер и маса. Телефона е много дебел и тежък за модерните стандарти, имай го предвид.
|
| Нед Сеп 08, 2024 5:36 pm |
|
|