|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:10 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Май 16, 2022 4:01 pm |
|
 |
|
sthx
|
Tъй се връзва клиент (пациент). Плаче си за ново управление, но не от производителя на машината. Едва ли е някакво чудо невиждано...
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Май 16, 2022 4:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ми играх си да търся същата платка... няма, само на няколко сайта я има като номенклатура и може да се пита. Обикновено има "предприемчиви" хора, които знаят какви платки в какви машини се вграждат и се запасяват преди да ги спрат от производство. Но не намирам.
Другото е, че нямаме инсталационен софтуер. И при най-малки разлики в желязото бозата най-вероятно няма да зареди, а и производителят най-вероятно има някаква защитка, за да не се краде продукта му. Та така... много исках да помогна щото освен че иде реч за много пара и са ми добри приятели. Но такъв е животът.
|
| Пон Май 16, 2022 5:18 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Един тъп отговор. Огледа ли добре да няма избомбили кондензатори?
|
| Пон Май 16, 2022 8:22 pm |
|
 |
|
PhilipZ
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 279 Местоположение: София
|
Миро, имам платка на mini-pci с преходник до PCI, която показва пост кодовете, но трябва да намериш начин да я закачиш на PCI-104. Ако решиш да действаш в тази посока се обади или пиши. А пробва ли да закачиш терминал на серийния порт?
|
| Вто Май 17, 2022 5:02 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Ами освен ако може да се намери bin файл да си запишеш на друга памет оригиналния биос
|
| Вто Май 17, 2022 5:15 pm |
|
 |
|
PhilipZ
|
Нещо май бъркаш - BIOS седи на Flash памет запоена на дъното, а потребителския софтуер (Windows CE) е на Compact Flash карта. Във файла, линк за който е дал магьосника е описано доста подробно.
|
| Вто Май 17, 2022 5:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Според TFM платката има два интерфейса за видео - VGA и LVDS. И на двата ли няма нищо?
|
| Вто Май 17, 2022 5:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
На нито един от интерфейсите нищо не се случва. Единствено PCI-а си текат някакви операции (с големи паузи), както и четенето от флаша на BIOS-a. Не се рестартира, т.е. няма ресети. Очевидно и не излиза от BIOS-a, защото продължава да префетчва... Сякаш зацикля някъде и чака нещо. Мерси за предложението, но сякаш ще ми е по-удобно да навържа лог. анализатор. Просто имах друга работа, а и честно казано нямам надежда че ще мога да направя нещо. Дори и да видя грешка... Съмнява ме видеото, щото си грее (не много, даже щеше да е нормално ако бачкаше). Но при условие че няма картина не ми изглежда нормално. Лошото е, че няма как да го махна, щото на един чип са и видеото и DDR-a. A пред BGA с почти 1000 топки аз съм като теле пред железница...
|
| Вто Май 17, 2022 5:42 pm |
|
 |
|
PhilipZ
|
Да не те отчайвам напълно, но напоследък ми носиха 2 ПеЦе-та в този формфактор които се захранват само с 12V, та и двата бяха умряли тотално - управляваха се от бутона за пускане, но нищо повече. Помъчих се, помъчих се и казах на човека - дай друго ПеЦе, това в кофата. Та имай едно на ум 
|
| Вто Май 17, 2022 5:46 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Само постоянни нива (там където трябва да има напрежения) и на двата. Клоци йок, сигнали йок! Същото е и на USB-то. Като закачиш нещо сваля и DP и DM което е за бъс ресет. Мисля, че това го прави периферията автоматично без софтуер. После няма никой, демек няма фреймове и по стандарт всяка устройство трябва да се приспи. Предвид това, че не е толкова стар BIOS се предполага че трябва да поддържа USB и да може да му закачиш клавиатурка или нещо друго... Но няма. Единствено като махна РАМ-а бипка, тва е.
|
| Вто Май 17, 2022 5:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
И аз съм на това мнение... И моята препоръка беше да се купи едно подобно, щото същото трудна работа. Но хората ми казаха, че имат няколко машини от същия производител (някакви италианци) и вече са яли попарата им. Защитават си софтуера и освен това е интегриран заедно с бозата. Ако не тръгне бозата ( а това е WIN CE) и най-вероятно няма да тръгне и при най-малката разлика - няма да тръгне и софта им. И цялото упражнение се обезсмисля... А ония не продавали само комп, защото тоя модел вече не се произвежда и трябва да се смени всичко и така...
|
| Вто Май 17, 2022 6:00 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Това са подробности  По същество имам предвид евентуално презаписване на биоса. Ако е запоен ще е малко зор... Тъй като според Миро е възможно да е бил променен софтуерно. Ако той има достъп до друг такъв работещ компютър може да му прочете неговият биос (със някакъв програматор) и да прочете този и да ги сравни. Евентуално презапише този. Иначе другото което ми идва наум е RAM паметта да е дефектна и да минава само началните тестове, но после системата да крашва.
|
| Вто Май 17, 2022 6:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Презаписването на флаша е деликатна работа. Вероятно ще се промени серийния номер и кой знае какво още. И това ако имиджа на флаша не е криптиран...
|
| Вто Май 17, 2022 6:18 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
По-скоро изглежда, че не е такъв случаят. Само, че къде е там в сайта... Все пак ми се струва, че проблемът не е в БИОС-а
|
| Вто Май 17, 2022 6:33 pm |
|
|