|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:16 am
преобразуване на цифров интерфейс 5в -> 3.3в
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
Е, аз сложих извратен шотки, SD101B има 2 pF капацитет при 0V, при високо напрежение пада под 1 pF.
Иначе, BAT54 е с 10 pF и вероятно няма да му трябва никакъв допълнителен кондензатор. Имах някъде една лентичка от тях, ама нещо ми се крият и няма как да пробвам. А следващите ми по големина шотки са изправителни.
Edit: Написах го това и се сетих, че имам и шотки BAT74. Пробвах, с него закъснението е 4-5 ns, в тях влиза и закъснението на инвертора. Още повече, че BAT74 са два независими диода в един корпус. Според мен, този е. 
|
| Сря Мар 24, 2010 6:52 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Аз пък точно него си мислех да ползвам, като гледах спецификациите до 0.9V пад на диода няма да има проблеми, в смисъл на мен нулата ми тряба да е максимум около 0.98V. Стръмността нали е обикновено 2mV на градус или се бъркам?
|
| Чет Мар 25, 2010 9:58 am |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
 |  |  |  | 741 написа: Жичка, аз не казвам, че чипът ще се скапе, ако отпушиш диода. Просто в някои случаи започват да се появяват странни ефекти, дето могат да ти стъжнят живота. При CMOS чиповете транзисторите се редят върху кристала един до друг без изолация помежду им и се разчита, че в подложката няма неосновни токоносители. Като отпушиш преход наблизо, това вече не е изпълнено, и се появяват утечни токове в схемите наоколо. Ефектът е същия като да поливаш работеща платка с вода. При изцяло цифрова схема това не създава особени ядове, ама ако ти се падне аналогов модул наоколо, става весело. В интерес на истината, само веднъж съм брал ядове с това и то защото друг беше правил хардуера. С две приказки - пик 16-ка, на два от аналоговите входове вързани операционни усилватели на 12V през резистори 100к мисля, на трети вход имаше делител с резистори по няколко килоома. Когато напрежението на усилвателите се вдига над 5V, от третия вход към делителя започва да изтича ток и ацп-то показва каквото си иска. Вързахме шотки диоди на входовете с операционните, за да не се отпушват вътрешните диоди, и проблемът се реши. Само дето преди това затрих половин ден, докато разбера какво става.
|  |  |  |  |
Проблема не е във отпушване на защитните диоди, а във входния аналогов мултиплексор и начина на свързване на транзисторите в аналоговия ключ – погледни примерно вътрешната схема на 4066. Това е така при повечето аналогови мултиплексори, например на 4051, ако на изключен вход подадеш напрежение по високо от захранването, започва да тече ток, от него към изхода. Не трябва да се разчита на защитните диоди, на входовете на които има закачено нещо аналогово и то ще се ползва, например ако се ползва АЦП, не трябва на нито един от входовете му, дори и неизползваните да се превишава захранващото напрежение. Ако се погледне описанието на новите пикове, които са 3.3 волта, 5 волта толерантни са всички входове, на които няма нищо аналогово, останалите само до захранващото напрежение.
|
| Чет Мар 25, 2010 11:25 am |
|
|