|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:52 am
AT90S1200 ревизии(мизерии) ...
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Хората са казали "Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.", "Безгрешни хора няма.", "В спора се ражда истината", "Всеки има право на мнение, но това не означава , че всеки е прав" и т.н.
ДАвай смело , хахах  АЗ никога не съм се спирал , заради горните неща, а който се мисли за бог или богоизбран еее ... друга история, тук такива хора ... хмммм не съм виждал. 
|
| Чет Ное 02, 2006 1:07 pm |
|
 |
|
Gogo55
Ранг: Новодошъл
|
искам да видя те как се справят с тези неща-това е наи елементарното от програмирането на микроконтролерите и всеки които си е имал работа с тях го прави,бих написъл и от сутринта до сега човека да си е решил проблема сто пъти, но веднага след това биха ме опонирали със сърдити иконки размахвания на книги,закани и прочие глупости което като следствие би довело да си го преместя от единия крачол в другия.единия го видяхме ко написа,много му се накефих щото нищо не каза както винаги,тоз път забрави само да размаха няква книга и да нацвъка сърдита физиономия като иконка,ся остава и другия да го видим там в "сервиза" аджеба как ги оправят/на изпаднал в несвят се слага по гръб и му се дава да помирише амоняк  хахахах шегичка не можах се сдържа/.
|
| Чет Ное 02, 2006 1:30 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
какви хора сте бе само спам Пирев обади се на Q-to утре  совите не са това което са 
|
| Пет Ное 03, 2006 1:37 am |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Ми имаш 4 вида clock'ове ... internal RC .. external : RC, Direct clock, Кварцов осцилатор .... пробвал си 2 от тях значи остава още 2  .. деистваи
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пет Ное 03, 2006 1:45 am |
|
 |
|
Gogo55
|
Ако си с 910 тои бил морално остарял и не подържал всичките контролери,или правил проблеми особено с тини и мега,иска или да си допишеш сорса както някои написа по напред, или да смениш и програматора.Тва го четох някъде по руските форуми.Ако не се прочете с нормален програматор след смяна на няколко кварца направо го пъхаи във фурната на 120-140градуса за 1 час-не винаги помага но спасявало в50% от случаите ако намяш правилния програматор-и това съм го чел по руските форуми и колкото и смешно да звучи според тях давало резултат.Накрая ти остава само варианта да го печеш с 12 волта не с 5.Аз лично съм оживявал такива контролери само с 12 волта програматор, или чрез смяна на кварцовете опитно докато да живнат, и после от фусовете според даташиита нагласям на точния кварц които трябва.Има някви контролери които тръгват само при керамика а други само при кварц-и то с големи стоиности на кондензаторите-стигал съм лично до 115пкф което както и да звучи според даташиита където искат около 20пкф работи при мене само с 115пкф например-това зависело от дължината на пистите,статиката, има ли прави ъгли по тях или няма, и още доста сложни думи които даже и не ги помня всичките, а ако трябва да ги напиша ще отиде писане до обед.Тва с кондензаторите и то много важно и много има писано за тях относно запалването на резонатора.Незнам дали слагаш осцилоскоп на резонатора но аз така винаги оживявам даден контролер-има ли трептения тръгва,понякога ако се докосне едното краче на кварца за част от секундата с ръка или отверка тялото да служи като кондензатори и кварц с променлива велечина и също оживява-значи пак търсим проблем в резонатора и кондензаторите и ги сменяме с други докато да живне схемата.Имах един случаи лятото чисто нови кварцове смених над 4 броя от кузмов и нещеше ,случаино после взех още 2 от викивата и тръгна веднага-значи и при тези джиджявки има накви партиди които са дефектни от магазина но само опитно може се разбере дали наистина работят-може и това да е проблема при тебе,поради тази причина сега имам един керамичен резонатор на 8мхц които ми е тестовия резонатор и само и единствено с него оживявам даден контролер и след като тръгне вече му слагам каквото си иска според сорса.При по големи или при по-малки стоиности на резонатора пак тръгва дадената схема но върви или по бавно или по бързо според тактовата честота определена от сорса която можеш са си я смениш ако искаш от самия сорс с няколко изчисления само.
по принцип може се изпише поне 20 листа за зависимостите при трудности в оживяването, но мисля че наи важното го драснах.
|
| Пет Ное 03, 2006 10:27 am |
|
 |
|
Gogo55
|
малко спам:по принцип хванеш ли му идеята и принципа на всеки един атмел вече е лесно -те си приличат като две капки вода и интилекта им е по-малък от на 3 годишно дете)))винаги можеш ги надхитриш ако не искат да оживяват или изпаднат в несвяст.Незнам вътрешните компаратори дали мериш тоците им,но понякога и от тях зависи дали ще тръгне-една малка грешка в схемата и ц.
|
| Пет Ное 03, 2006 11:23 am |
|
 |
|
BrainStorm
|
А кво праиш след фурната и 120 градуса ако още е в "несвяст" ? Водиш го на врачка да му побае ? 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
Последна промяна BrainStorm на Пет Ное 03, 2006 5:55 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 03, 2006 5:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Само ако се върнеш да си прочетеш последните два поста тука и ще се хваниш за главата. Ти го изкара това оживяване, че трябва да имаш поне 2 висши или да си пуснал хиляда спиид контролера. Ми тея дето произвеждат стотици хиляди платки с атмели и те ли имат тестов резонатор дето първо него запояват и като тръгне - после другия. Разбираш ли - ти идея си нямаш нито от резонатори, нито от кондензатори, нито от писти по платките а си седнал да даваш акъл на Пирев. Това, че си "оживил" няколко спиид контролера дето са проектирани от някой друг не те прави отворко на авр-те. И ако ми позволиш един съвет - недей да купуваш кварцовете от Викиват и Кузмов незнам си какво първо защото са скъпи там и второ - ще видиш как ще ти тръгват от раз контролерите като почнеш да купуваш от където трябва  . Не го приемай това като каране или незнам си какво, защото е факт, че идея си нямаш от много неща а даваш акъли и на повеето хора тук им става много смешно. Последно време тоя форум го объркаха с един друг - само дето тука неможе всеки да си пише бисерите, защото лъсват много бързо  .
|
| Пет Ное 03, 2006 5:39 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
И Gogo .. само измежудругото ... неможеш да забраниш сериния режим на програмиране когато пишеш из фусовете през него 
|
| Пет Ное 03, 2006 5:42 pm |
|
 |
|
Gogo55
|
е да съгласен,но просто виждам че ставаше въпрос за "оживяването" на един *само един* контролер и никои друг нищо не написа, а не е кои знае ква философия
|
| Пет Ное 03, 2006 5:59 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Проблема не е в резонатора, проблема е в ATMega16. До преди да изпадне в несвяст си работеше като куче, не съм дори осцилоскопа пускал, керамичен резонатор с вградени кондензатори на 4MHz ( купени от Комет, не от МентиВати и подобни ). Ръчкам външни осцилатори ( с един PIC клатя на тъпия Atmel логиката с Ext Clock = 1MHz ), до преди малко даваше всякакви глупости за сигнатура, сега вече и това не дава, дава че е заключен. Здрав-прав процесор, с един тестов светодиод на PC.0, захранване и осцилатор.
AVRProg е на Atmel, ако той не може да ги програмира, PicStart+ ли да му сложа ?  ( то пък може и да тръгне  )
И ми ги хвалите толкова, ебасий боклуците дето произвеждат Atmel. Да се бориш като прасе в тикви с тъпите им творения, без осцилатор не може да се програмира, то като има все едно може.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Ное 04, 2006 1:12 am |
|
 |
|
BrainStorm
|
А ти за чии ** бръкаш по фузовете а ?  Не шегата на страна .. верно малко е тъпичко тва, един път ми се беше случило .. вързах му външeн осцилатори и всичко заспа ... (пс .. мойе проблема да е в пика дето го клати  )
По принцип няма как да го скапеш квото и да правиш по фузовете .. единствено clocka ... тея чипове са желязни аз досега съм имал честта да гръмна само 2 (неволно разбирасе  )
|
| Съб Ное 04, 2006 1:32 am |
|
 |
|
¶
|
А бе може, като усети по пика на платото на импулса че е PIC насреща и не иска да тръгне, зер срами се от конкуренцията
П.П. Значи звярът, наречен Atmel, си изпълнява записаната програма, само че мига тъпия светодиод през 8-9 секунди, вместо през 1. С 1MHz Ext. clock, при положение, че последното, което си спомням като правилно fuse беше вътрешен RC осцилатор на 8MHz. Излиза че наистина съм му задал Ext clock, но отново не иска да се разпознава, камо ли да се програмира.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Ное 04, 2006 2:02 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Абе Пирев. Няма ли някои колега там из пловдив дето има JTAG работеш за мега. През Jtag-a няма значение на какъв осцилатор си го конфигурирал все си работи.
|
| Съб Ное 04, 2006 2:35 am |
|
 |
|
¶
|
Сигурно има, ама никой не се обажда, пък и въпроса е принципен
Май са голямо недоразумение Матмелските професори. Ако по време на развой, случайно стане това с AVR в SMD , да го разпоявам ли или да хвърлям платката ? Издишат, ама ще почета още малко, преди да се откажа да се занимавам с тях. Преди години опитах, ама не ги долюбих, май продължаваме да не сме си симпатични
Одеве се усетих как точно стана бозата, като се програмира от Code Vision AVR с Chip Programmer, се отваря джама на програматора и фокуса на мишока е на chip List Box-а, ако в този момент мръднеш scroll бутона на мишката се отвяваш на някой друг процесор, който има друго разположение на fuse битовете. Явно съм мръднал мишока или нещо от сорта. И е забучил нейде из къра fuse битовете.
|
| Съб Ное 04, 2006 2:51 am |
|
|