|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:28 pm
Акредитация за PLC преподаване
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Акредитация за PLC преподаване
Значи ти в качеството си на какъв го издаваш този сертификат ? Ако си оторизиран от производителя да провеждаш такива курсове, и имаш съответният документ който го доказва, ОК, можеш да кажеш фирма Х издава сертификат Y че това лице е минало курс на обучение за рбаота с ето това, и ето това на ето тази фирма.
Ако не си оторизиран, трябва да имаш някаква учебна програма, но тази учебна програма води и ред други неща. Това трябва да е съгласувана учебна програма. Иначе какво като издадеш сертификат, какъв е смисълът му ? Той реално не значи нищо. Погледни как са квалификационните центрове, такива дал господ, за всичко от шофьори до шивачки, ти искаш да правиш същото нещо, т.е. трябва да отговориш на същите условия. А пък съвсем друг въпрос е кой ще признава твоят сертификат. Може просто да провеждаш курс и това е всичко, и да издадеш удостоверение че лицето Х е преминало този курс. Дори не знам дали и това можеш да правиш, но то е нещо като с уроците по математика за кандидат студенти. Това което ти казваш, учиш или издаваш няма никаква стойност за никого но примерно лицето Х може да е научило как да си пусне контролера.
Според мен такива курсове имат два смисъла, първият е някой да вземе някакъв документ което да му помогне в намирането на работа, да но за това трябва да имаш някакви правомощия за това, дали от производител, дали от министерство на образованието, някой трябва да те е разпознал като квалифициран и способен да проведеш това обучение. Втората причина е че някой иска да научи нещо, но то тия любознателните го учат и сами, и реално това което ти можеш да ги научиш в един курс, самите те биха го научили може би по-бързо. Много ще е полезно ако задълбаеш в различни проблематики и конкретики, ето тази задача, с тези и тези проблеми е била решена ето така, понеже 1,2,3 и т.н. тъй наречените кейс стъди, много са полезни стига да скат да ти дадат някаква информация. Аз например съм правил много кейс стъди но по начин по който изобщо не можеш да разбереш защо е направено така, как точно е направено, това е маркетингова информация, начин да кажеш ето тук сме имали такъв и такъв проблем и сме го решили но не казваш как точно си го решил, някой който има нужда и го прочете, после те намира и там вече ти решаваш дали ще правиш бизнес, благотворителност и т.н.
|
| Чет Юни 28, 2018 11:51 pm |
|
 |
|
fred
|
Ами така излиза. Все пак имай предвид, че никой от нас тук няма фирма за курсове /предполагам/ така че съветите ни са от обща култура. Аз съм водил курсове в лицензирана фирма имаща право да издава сертификат според професионалният класификатор на професиите в БГ и си имам обща представа как са станали такива, ако трябва ще попитам. Но доколкото се усещам това не е твоят вариант, просто едва ли това което ще преподаваш го има в БГ класификатора. Идеалният вариант е сътрудничество със Сименс и техен официален документ, че водиш курсове според техните учебни програми/изисквания. Винаги може да се намери взаимно изгоден вариант, както се усещам ти смяташ да задълбаеш в по-високите нива на практичното приложение. Но ако не стане поне си вземи една тапия че си минал техен курс и се рекламирай с нея. В Америка като бях това ми направи впечатление, всеки лепнал на стената дипломата и сертификатите които има. Та се наложи на един колега да му правим фалшива диплома в "стил папирус" от нашият ВУЗ защото това картонче което му е дадено изглеждаше съвсем непредставително  Така че тапията е важно нещо. И разбира се един Linkedin профил, несериозно е без него. Накратко рекламата е много важна.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 29, 2018 4:18 am |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
А какъв е проблемът да си провеждаш курсовете, както имаш курсове " как да си включим компютъра (част 1, част2, част 3)", както навремето са били курсовете за радио-техници или както са школите по танци, свирене на китара, пиано, игра на шах, спортните клубове и прочие? Т,е курсът да има за цел да запознае хората с някаква тема, да има теоретична/практична част или и двете; да даде базови познаният по еди какво си. Там идеята е хората да придобият знания и/или практически опит. Реално погледнато както казаха по-горе, ако имаш сертфииката, това не значи, че си майстор, сертификатът, който ти бива издаде, ще бъде лист хартия, в който ще пише, че са те запознали с еди какви си неща. Оттам, като напишеш в CV-то, че примерно си работил със Symatic S7 PLC, този сертификат просто ще е доказателство, че някога си някой си, някъде си ти е обяснявал за S7. Защото на всеки интервюиращ му е ясно, че хората като тръгнат да пишат CV, за да се харесат повече, се изкарват доста по-знаещи и можещи, отколкото са. Примерно знае 5 английски думи на кръст, ама иначе пише в CV-то " Ниво: Много добро". Обаче, ако има издаден сертификат приимерно "Английски език, група за напреднали", означава, че все пак този човек може да състави изречение на английски. Оттам насетне, е ясно, че на самото интервю ще се разбере колко човекът си може и знае и дори от Siemens Германия да му издадат сертификат пак могат му пуснат техен си тест (от фирмата, в която кандидатства). Та тогава предполагам ще ти трябва фирма и нищо повече, за сметка на това и курсовете ти няма да имат някаква тежест. Но ако искаш да имат тежест, тогава вече със сигурност, ако искаш да преподаваш Siemens, ще трябва да говориш със сименс. Макар, че като знам как преподават в Пловдив фирмата, която е оторизирана от Siemens, пак няма да имаш никаква тежест, за тука в България, някой частник, който иска да му подържаш машините и автоматизацията, може да има файта, ама в чужбина хич никой няма да те бръсне за слива, че си изкарал курс от "Чичо Петко - ООД", оторизиран преподавател на Сименс.
|
| Съб Сеп 01, 2018 4:51 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Проблемът е че той иска хората да минават през него, а те искат да го заобикалят. Което може да стане по 2 начина: 1. Като ги задължи да минават през него; 2. Като ги направи така, че те да искат да минат през него. За 1 трябва власт, или силно лоби или калашник. Не го одобрявам в никоя форма. За 2 трябва да се предостави нещо полезно, оригинално, различно, по-добро от досега предлаганото, което хората биха подкрепили и намерили за полезно. Трябва да се мисли как да направи така, че системата да го иска, не как да се намърда в нея. Колкото и да се прилага 1, хората винаги са стигали до 2. 
|
| Нед Сеп 02, 2018 2:41 am |
|
|