| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
Мдам. Поиграх си малко. Видях схемата (благодаря за упътването!)
Сега като гледам, всичко което е дефинирано като io [15:0] няма да ни трябва.
Правилно ли разбирам, че някои от входовете директно се извеждат на изходи
или по-точно
Има ли нещо по-специфично или на практика тези връзки могат да се заменят с по един буфер или направо с директна връзка? С други думи единственото полезно след като махнем споменатите ненужни изходи се оказва wire bufsdramsel = (!bsdcs[1] & !bsdcs[2]) ? 1'b1 : 1'b0; //wire read; assign read = ((!mcdir & !mcdaen) | (!brd & mcdaen) | ( bsdwe & bufsdramsel)) ? 1'b0 : 1'b1;
assign bbdqm[0] = ((!bdqm[0] & mcdaen) | (bdqm[0] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1; assign bbdqm[1] = ((!bdqm[1] & mcdaen) | (bdqm[1] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1; assign bbdqm[2] = ((!bdqm[2] & mcdaen) | (bdqm[2] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1; assign bbdqm[3] = ((!bdqm[3] & mcdaen) | (bdqm[3] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1;
заедно със съответните дефиниции? Между другото благодаря и на двамата за помощта  [/quote]
|
| Сря Авг 24, 2005 12:00 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Правилно ли разбирам, че някои от входовете директно се извеждат на изходи или по-точно
Да можеш направо да ги вържеш дирекно ... но имаи в предвид че можеби в случея CPLD'то се ползва като волтаж-конвертор (5V -> 3.3V) .....
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Сря Авг 24, 2005 1:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Може и друго да е, не само волтаж конвертор. Например малко закъснение. А на мен ми се е случвало да прекарвам сигнал през CPLD само защото няма място на платката, през което да прекарам проводника. 
|
| Сря Авг 24, 2005 1:38 pm |
|
 |
|
velio
|
А, не не. Всички дето са отбелязани с IO са изведени на куплунг за наблюдение. На нас не ни трябват.
И индикациите не ни трябват (евентуално, ще видим).
Останаха онези 5 сигнала, тях ще ги гадая по-нататък...
На този етап може да турим по-малко CPLD, да заема по-малко място.
Възможно ли е да стане това, като просто затрия излишните дефиниции и функции и оставя само необходимото от файла (щото съм далече от етапа да ми е съвсем ясно какво правя  ).
Така например
module edb(
bsdcs,
read,
mcdaen,
mcdir,
brd,
bbdqm,
bdqm,
bsdwe,
);
input [2:1] bsdcs;
input mcdir;
input bsdwe;
input brd;
input mcdaen;
input [3:0] bdqm;
output [3:0] bbdqm;
output read;
input bresetn;
wire bufsdramsel = (!bsdcs[1] & !bsdcs[2]) ? 1'b1 : 1'b0;
//wire read;
assign read = ((!mcdir & !mcdaen) | (!brd & mcdaen) | ( bsdwe & bufsdramsel)) ? 1'b0 : 1'b1;
assign bbdqm[0] = ((!bdqm[0] & mcdaen) | (bdqm[0] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1;
assign bbdqm[1] = ((!bdqm[1] & mcdaen) | (bdqm[1] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1;
assign bbdqm[2] = ((!bdqm[2] & mcdaen) | (bdqm[2] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1;
assign bbdqm[3] = ((!bdqm[3] & mcdaen) | (bdqm[3] & !mcdaen)) ? 1'b0 : 1'b1;
endmodule
|
| Сря Авг 24, 2005 4:25 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ако само премахнеш излишните изходни пинове, пак е достатъчно. WebPack просто няма да имплементира блоковете, които нямат коридор навън.
|
| Сря Авг 24, 2005 4:29 pm |
|
 |
|
velio
|
Остава въпроса кое CPLD е най-подходящо
XCR3032XL 44pin PLCC?
или
XCR3064XL 44pin PLCC?
или някой друг...
|
| Сря Авг 24, 2005 4:37 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
XCR3032XL 44pin PLCC ще ти свърши работа ...... доколкото си спомням то има около 32 и/о 'та ... това CPLD e от фамилията CoolRunner XPLA3 ... тава са едни от най-бързите CPLD'та на Xilinx (могат да се справят с честоти от порядъка на 213Mhz в зависимост от модела) ..... и следователно не са от най-ефтините ..  (макар че този моде струва около 2~3$)
Алтернативно ако не са ти необходими чак толкова бързи CPLD'та ... може да ползваш XC9532XL ... (те се справят с честоти до 175Mhz .. в зависимост от модела) .... пак ги има в 44 PLCC корпус .. те са с около 34 и/о'та ... (цената им е по-ниска от тази на XCRxxxxx ... около 1~1.8$)
Също така XC9532XL за разлика от XCR3032XL са 5V-толерантни (спрямо и/о'тата).
Но като се замисля ... може би този XCRxxxxx които е сложен в схемата която рзглеждаш най-вероятно не е там случаино ... така че най-добре в конкретния случаи се придържаи към CoolRunner XPLA3 .... XCR3032XL 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Сря Авг 24, 2005 5:21 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Ако вземеш по-големия CoolRunner и ти останат бройки след това може да паснат на някой друг проект на който пък да не му стигат 32 макроклетки.
Това е ако мислиш и за в бъдеще. Не само за цената.
А за прекарването на сигналите през CPLD за да се улесни опроводяването на платката, както каза bateAz е сериозен аргумент. Възможността за преразпределение на сигналите по краката на CPLD-то дава голяма свобода при проектирането на платката или за последващи промени. Така че ако няма други фактори които натежават аз ти препоръчвам да вземеш по-големия. В 64 макроклетки/44 краков корпус например съм побирал дешифратор на 16 бутонна клавиатура, като се дешифрират и дву-бутонни комбинации + още няколко по-елементарни логически функции. При това с размерите и консумацията на CoolRunner.
|
| Сря Авг 24, 2005 6:34 pm |
|
 |
|
velio
|
Може ли някой да ме насочи какъв програматор ми трябва за да си го препрограмирам туй нящу (JTAG e да, ама някакъв специален ли или всякакъв върши работа).
Доколкото прочитам оттук-оттам Xilinx имат публикувана схема на такова нещо.
Питам, защото нямам време сега за да се ориентирам от 0 в обстановкта.
А и още нещо - когато се програмира, захранване само от JTAG ли се ползва или трябва да е захранен и външно.
Става въпрос за CoolRunner XPLA3.
|
| Пон Авг 29, 2005 11:10 am |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ето от тук може да си свалиш схемата и PCB ... (правени са Protel99SE) за програмиращия кабел .... с него може да дупчиш всички чипове на Xilinx /CPLD&FPGA/
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... c&start=15
Захранването е външно .. 3.3V
|
| Пон Авг 29, 2005 2:44 pm |
|
 |
|
velio
|
Ок, мерси
Ама нещо липсва спецификацията. Резисторите и кодензаторите нямат стойности...
EDIT
Намерих ги
Оригиналната схема е тук
http://toolbox.xilinx.com/docsan/data/a ... /fig26.htm
|
| Пон Авг 29, 2005 3:35 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Мда .... именно тва е схемата ...
Извиняваи за неузначените чаркове ...  ... бях забравил за тая подробност ...
Доколкото си спомнам, поне наименованието на отделните компоненти е едно към едно с това във оригиналната схема .. така че направо зимаи стоиностотеим от там ... 
|
| Пон Авг 29, 2005 4:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Абе не съм изчел цялата тема но като избираш CPLD-то внимавай, някои серии нямат 5 V I/o.. то май почти никои нямат, но от CR има такива които не се повре ждат, т.е. с външни pull up става ...... CR3 мисля не работи с 5 В .. малко съм позабравил но погледни и това ....
|
| Вто Авг 30, 2005 6:51 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Недей да шашкаш... XCR3064 е CoolRunner с "5V толерантни" вход/изходи. При CoolRunnerII т. е. XC2C64 ядрото се захранва с 1.8V и имаш отделно зхранване за входно/изходните буфери, които не са "5V толерантни".
А относно CR3 ... накараме да погледна на сайта на Xilinx дали не е излязъл CoolRunnerIII. Все още не е ... 
|
| Вто Авг 30, 2005 7:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Да бе .... 2 имах в предвид ...... че не става за 5 V .. за Cool Runer I става, ама както писах не изчетох много подробно и не ми направи впечатление че говори за чип от тая серия, както и да е .. добре е човек да го има в предвид .. тъй е .. като се чете по диагонал 
|
| Вто Авг 30, 2005 8:32 pm |
|
|