Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
PWM в честота 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: PWM в честота
Съжалявам за забавянето с примера, бях адски зает тия дни. Както и да е, не успях да намеря оня мой стар проект ама набързо скалъпих нов пример. Не съм го пробвал но не би трябвало да има проблеми с него тъй като принципа е ясен и прост.
Ще трябва да си дръпнеш PSoC Designer от Cypress.com за да можеш да отвориш проекта.
Значи резистора и кондензатора отпаднаха. На пръв поглед мислех да ти предложа да направиш с тях PWM DAC и после да четеш сигнала с ADC. Обаче при тая ниска честота това не е много разумно. Затова - изцяло цифров подход.
В PSoC-а съм плеснал един 16-битов брояч дето се клоква от постоянна честота 400kHz (чете се на 8Hz, така че не може да препълни с повече от 50000) и един 16-битов таймер за изходната честота.
Разрешаващия вход на брояча се храни от PWM-a. Има едно прекъсване на 8Hz дето чете брояча и го ресетва. Прочетената стойност съответства на PWM-а (при коефициент 50000). Тая стойност направо се тъпче в периода на таймера като за 'compare' му се дава половината от нея за да генерира 50% запълване. Таймера също се клоква с 400kHz, но може лесно да се закачи към VC3 например и да се клоква с колкото искаш. Това ти определя максималната изходна честота. Сравняващия изход на таймера е закачен направо към пин на чипа така че честотата излиза оттам. Това ще работи без значение каква ти е входната носеща честота на PWM-а стига да е по-малка от 12.5kHz.
Просто и лесно и без никакво натоварване на процесора понеже всичко е в хардуер. Аз това им харесвам на PSoC, че много неща дето иначе изискват бая ресурси се правят просто и лесно направо с хардуе някак си подобно на PLA. Аз така само с два прецизни компонента отвън бях правил един PSoC да мери напрежение, ток, честота, PWM и капацитет.
Не съм ползвал нищо от аналоговите модули - примерно може входния сигнал да се пусне през филтър там или пък изходната честота да се прекара оттам за формиране на синусоида. Ти може да си се побъзикаш с тия неща. Тоя чип има само четири цифрови блока и аз ги използвах всичките, така че ако ти трябва нещо друго ще трябва да вемеш PSoC с повече блокове вътре.

Прикачени файлове:
PWM2Freq.zip [250.78 KiB]
85 пъти
Съб Окт 08, 2011 3:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2