Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Грец с тиристори 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Да, Драйверите имат chopper , Стъпковите са 0,57 ома на намотка, най малките, и ток 4,3А. Правя сметката така , 4 намотки в паралел 2х2.
Ограничаване на тока на 4А на намотка ,има моменти в полустъпка когато ще се чопват и двете фази, и тока може да нарасне до 15А.
Имам не 50 а около 30-40 килограмов траф на 48V. В избора на полеваци съм наблегнал на по високото напрежение 150V и ток 40А.
Моторконтролера е 297 , на който съм избрал оптималния режим полустъпка с shaping (след малко проучване, се оказа най добрия вариант, дори и от ALEGRO,и LSI/CSI които ми пратиха спецификацията на новия си контролер LS8290/91).
Сложил съм и едно контролерче което ще следи общия ток, пропадане на захранване , ще намаля тока през мотора при паузи... стандартни неща мисля за едно непретенциозно управление. Захранването ще го правя с тиристори, щото имам под ръка но не с фазово регулиране.

Чет Юни 10, 2010 3:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аааа. Еми кажи че имаш траф. Ми добре, тогава можеш да си направиш мощен грец с полеваци. Нарисувай си го и ще се сетиш как да вържеш гейтовете. Пък в последствие можеш пак да ги управляваш. А и освен това полеваците ще можеш спокойно да си ги слагаш в паралел.

Чет Юни 10, 2010 5:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
При ограничаване на тока на 15А в намотките на стъпковия мотор, тока в греца
би трябвало да е доста по-малък, например 5А, можеш ли да го измериш?

Относно тока в паузите.. в схемата която дадох имаше един възел, изпълнен с 555
и транзистор. Това ползваш ли го, имали ефект от него?

Чет Юни 10, 2010 6:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
555 Не го ползвам. Би трябвало да има файда, но ме притеснява инертноста при появата на импулсите на стъпките, т.е при появата на първите импулси ... може да не се повдигне рязко врефа. Това го ползвам с външно прекъсване на контролер, и при появата на импулси веднага запушва един малък полевак IRLMLxxxx. При малки напрежения ги предпочитам, защото съпротивлението им е по малко от 1ом, и на практика подвързва директно маса 0V , а и учените казват че работят и с 5V :D на гейта.

Чет Юни 10, 2010 11:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2