Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
GSM/GPRS модем - избор. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Въпросът е дали ще бачка безпроблемно на всички модели, щото не ми се ще да имам различен софт за всеки.

Но щом казваш че GC работи, значи си струва да се пробва, само да остане време....

Нед Мар 15, 2009 2:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
AT+GMR 07.02.204 OK

Това ли е последната версия на фърмуела за GC

Нед Мар 15, 2009 3:41 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
Цитат:
AT+GMR 07.02.204 OK

Това ли е последната версия на фърмуела за GC

доколкото ми е известно на мен това е за GC864 ;-)

Би трябвало да пуснат по-нова тъй като GC864 не имплементира всичко от документацията. А пък щом го имат направено за GE864 предполагам трябва само да го прекомпилират... или са забравили или знам ли къф им е проблема...

Нед Мар 15, 2009 4:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дааа това е наистина последнатаверсиа за този модул. Това им е най-лошото на Телит - калпава документация и лош съпорт. Това лично съм го казвал на представител от съпорта, ама кво от това! :evil:

За Питона не си прав, но всеки има право на мнение. Не забравяй, че в него има малко готови модули и без АТ-командите просто не става.

При мен нещата са други - гоня малки размери и ниска консумация. През повечето време устройството си спиинка и само от дъжд на вятър се буди за комуникация.

А за универсалност при АТ-командите - не се надявай. Доста от командите при Телит са къстъм. Такива съм виждал и при други модули. Така, че ще пренаписваш фърмуера, ако смениш модула.

Нед Мар 15, 2009 6:50 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Е, аз исках някой да сподели впечатления и за нещо различно от Телит, но явно не се получава :) Жалко. А при модулите за BGA монтаж няма ли проблем със запояването ? :oops:

Вто Мар 17, 2009 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Какви проблеми си имал с Телита, ако не е тайна :wink:

Що се касае за запояването, практиката показва, че има проблем при запояването на 863, но само докато нагласат подходящия температурен профил.
Предполагам, че GE864 ще се пои по-лесно. Ако си забелязал, Миро използва GC864, който е на куплунг и няма как да има подобни проблеми.
До сега съм запоил на ръка няколко 863 и само 3бр. GE864. При 863 успеваемостта 50/50, но и модулите бяха горени ? пъти и то не от мен и не знам как са били нагрявани. При 864 имам 100% успех, но само от три опита с нови модули.

И не е вярно, че модулите издържат само един рефлоу процес. Имам един работещ уникат, който е горен 5 пъти.

Вто Мар 17, 2009 1:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много кофти откъм стабилност. Напр минута и половина след power on модула отказва да отговоря на AT команди - дори на простото AT. Като това продължава с часове и престава да се случва от само себе си :cry: Не помня почти нищо да е било безпроблемно и гладко с тях. Някъде из този форум съм писал по-подробно ...

Вто Мар 17, 2009 5:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
При мен подобно нещо не се е случвало, но пък аз имам PMOSFET в захранването и винаги мога да го рестартирам.

... Сега видях старата тема.

Вто Мар 17, 2009 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Много кофти откъм стабилност. Напр минута и половина след power on модула отказва да отговоря на AT команди - дори на простото AT. Като това продължава с часове и престава да се случва от само себе си :cry: Не помня почти нищо да е било безпроблемно и гладко с тях. Някъде из този форум съм писал по-подробно ...

95% от проблемите са от лошо сконструирано захранване. Останалите 3% са от кофти разположена антена, фидер. И 2% е от кофти марка модул, не повече! Над 1000 модула работят необслужваемо из цяла България, че и извън нея. Ако това забиваше ежедневно, подобна система би се сринала за по-малко от ден.

П.С. Процентите са "на око", естествено.

Вто Мар 17, 2009 6:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Много кофти откъм стабилност. Напр минута и половина след power on модула отказва да отговоря на AT команди - дори на простото AT.

Търси проблема в себе си. Както и батето каза най-вероятно захранването ти е калпаво. Аз имам работещи хиляди устройства с GM862 с GPS и ако бяха толкова кофти от към стабилност пък и да не отговаря на АТ командите до сега щяха да ми резнат зелката :D . С тоя модул, който ползвам аз не се сещам да съм имал каквито и да било грижи накога. Всичко си работи като пич :) .

Вто Мар 17, 2009 6:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Останалите 3% са от кофти разположена антена, фидер.

При мен в момента от пада на антената излиза писта към 5-6 мм (колкото да излезе изпод 864) и антената е жица но око запоена към пад в края на пистата. Пробвах разни дължини, навиване на спирала и накрая засуках жицата отдору върху Li-Pol батерията.
Никакъв проблем със стабилността.
Паралелно на батерията има 220 микро тантал и толкоз.

Вто Мар 17, 2009 6:23 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
При мен в момента от пада на антената излиза писта към 5-6 мм (колкото да излезе изпод 864) и антената е жица но око запоена към пад в края на пистата.

A при мен е изведено с писта на около 2см от модула и там се запоява.... Но дори и да не се запои антена, пак си регистрира само с тия 2 сантима пистичка ;-)
само дето нивото на сигнала е по-кофти :D

Вто Мар 17, 2009 7:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
по-добър кондензатор от батерята няма :D

всички модули са много чувствителни към шум в захранването.
при предаване това се изразява по два начина - увеличен фазов шум и нарушена форма на power-ramp.
и двете водят до влошаване на спектралните характеристики (при предаване) и е твърде вероятно базовата станция да те отсвири.

защо ти гасне модула обаче не знам...
по правило вътре няма кой знае колко кондензатори и почти никаква филтрация на захранването.
твоя е грижата да вържеш селото, че попа да е добре. което не се оказа толкова тривиално.

Вто Мар 17, 2009 7:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за батерията е вярно, но Телит препоръчват поне 100, та аз да се запася :wink:

Доколкото разбирам, модула не гасне, а престава да отговаря на АТ-командите.
Между другото, като минаваш покрай мен можеш да разгледаш 863 и 864 отвътре.
За захранването се грижи PMB6814 или поне за по-голямата част и кондензатори колкото щеш (керамични).

Обаче, по-важното е, че май точно сега успявам да възпроизведа проблема или поне се мисля.
При опит за запис на файл във флаша, не изчаках отговора на предната команда за изтриване щото бързам и модула си зависна.
Нямам време да чакам да се оправи и шат захранването.
Май това е панацеята.

Вто Мар 17, 2009 7:39 pm
Профил

Мнение 
Като цена симкомските нямат алтернатива, но не мога да дам мнение за дълговременна стабилност или надеждност. Поддържат си един TCP сокет.
Wavecom имат много компактни модели също.

Вто Мар 17, 2009 8:19 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща