Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
каква е разликата между интегралите 74хх... и 40хх серията 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
4017 съм си купувал от Димитровград от един магазин до ЖП гарата(не го знам дали е пасат ама е много евтин).

Съб Окт 07, 2006 3:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
:) и никой май не обясни каква е разликата, :), рек грешиш, при CMOS нямаш твърди нива, коеот е логично при условие че работят от +2 до +15, разликата е в технологията, от тамидва ралка в кнсумацията и във входният ток. Съюо така има разлка в нивата. ТТЛ стандартно е на 5 В, и нивата са твърдо определени, но 74 серията има и CMOS вариант, HCT примерно, който е CMOS технология, но е съвместим с TTL... нещо не ми се пише повече .... по късно ако не ме мързи може да ъплоудна таблиата за различните серии

Съб Окт 07, 2006 4:56 pm
Профил

Мнение 
мда.. разликата е в технологията, а нивата са следствие ;-)

При TTL-ките логическите елементи се изграждат на базата на многоемитерни биполярни трансизстори. Докато при CMOS-те елементите се правят с комплементарни МОС транзистори.
Всички надявам се знаят какво представлява съпало с биполярни транзистори и какво представлява push-pull стъпало с MOS транзисор, което обеснява какви са изходните нива и какви трябва да са входните...

Съб Окт 07, 2006 5:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони ще ти спестя труда :)

TTL (74LS) -> CMOS (4000B/74HC) не е добра идея, нивата са различни. Обаче може да се сложи един pull-up резистор 2...10кOhm кьм захранването (5В) между изхода на ТТЛ-ката и входа на CMOS-а. Така се повдига долната граница на изходното H-ниво на ТТЛ-а.

CMOS (4000B/74HC) -> TTL (74LS) може, но както писах по-горе входния ток на ТТЛ-ката е висок. На изхода на 4000В може да се вьрже само един 74LS, на изхода на 74HC до 10 74LS-ки

CMOS (74HC/3V) <-> TTL (74LS/5V) тук нивата не крият проблеми, кофтито е, че захранващото напрежение е различно.

CMOS (4000B/15V) <-> CMOS (74HC/5V) пак различни захранващи напрежения, плюс това на изхода на 4000В трябва делител на напрежение, понеже 74НС е с по-ниски нива.

CMOS (74HCT) <-> TTL (74LS) никакви проблеми.

Това са основните правила, останалото се взима от табелите за отделните серии, защото за разлика от ТТЛ-сериите, при CMOS има голямо разнообразие на нива и захранващи напрежениея.

Съб Окт 07, 2006 7:42 pm
Профил WWW

Мнение 
Мерси, :), имах някъде табличка в PDF ама .. не знам къде е, а мързела си е мързел :)

Съб Окт 07, 2006 7:53 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Утре вероятно ще хвана схемата да видя къде трябва да се преработи... Дотук - D1 7427, най-вероятно 74LS27 ще сложа, гледах че го имам :) Само не ми стана ясно дали 74161 е точния броячн пък и не мога да го намеря по платките, не ми се иска да отварям и да развалям правеците дето имам :)

п.п. ще видя от даскалото дали ще успея да намеря нещо, половината стари машини от изчислителния център са там, ама чак вторник имам часове в практиката...

Май ще мине номера само с поставяне на резистори на 2,3 и 14-ти крак на брояча...

Съб Окт 07, 2006 8:43 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2