Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Регулируем постояннотоков усилвател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ееее, да сложиш датчик на хол на мястото на глава на металотърсач?! шефа ти наистина е зле. интересно че не ти се получава с накъсването, обаче там проблема ти не мога да кажа какъв е и защо "изчезват" импулсите.
аз лично бих направил така:
Изображение
а защо да е трудно да формираш от 12 волта - 12? или може би е трудно ако трябва да се вместиш в 5 лева :) ?

Съб Авг 19, 2006 8:12 am
Профил

Мнение 
Ами сега нещо не вдявам. Бате, съдейки по това което пише човека не виждам да съм го лъгнал с нещо, иска постояннотоков усилвател с голям коефициент на усилване, което неминуемо води до проблема с входната несиметрия и дрейфа на ОУ-то.
После, ако става въпрос за избягване дрейфа от сензора това вече е съвсем друго, но от последното му писание нещо не ми е ясно, кой усилвател се влияе толкова силно от захранващото напрежение . изобщо .. една схема на нещото и с посочените места където има проблем няма да е излишна.
А относно 10 uV при условие че гони висок коефициент на усилване, примерно ако му е 1000, това вече си дава 10 мV несиметрия, която верно не може да му насити ОУ, но пък ако тоя сигнал отива към компаратори, мое да се окаже че тая разлика е достатъчна, идея нямам какво иска да прави човека та .... но за пример 7650 е с несиметрия 1 uV и трябва да е достатъчно за повечето приложения. А относно логаритмичния усилвател, това е съвсем стандартен начин, използван в широка гама измервателна апаратура с цел покриване на голям динамичен диапазон.

Съб Авг 19, 2006 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Идея защо след първия ОУ се губи сигналът: Може би имаш по-тясна честотна лента на стъпалото. Самият TL064 не е от най-бързите, но все пак 3 V/us би следвало да му стигнат. А и е много неточен. Ако искаш по-конкретен съвет, постни схемата, по която се мъчиш. Може да си направил някоя пионерска грешка, на всекиго му се случва по веднъж-дваж на проект :oops:

И съвсем между другото : в коя фирма работиш. Правя си статистика на "шефовете" в България.

Съб Авг 19, 2006 12:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
а защо да е трудно да формираш от 12 волта - 12? или може би е трудно ако трябва да се вместиш в 5 лева :) ?

От 12 волта да направиш -12 : става с лев и 80 стотинки : един 7660 и четири - пет кондензатора.

Съб Авг 19, 2006 12:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аааа, защо всички броят само частите за цена на нещо? много, много, много вредна практика ;)
хе хе, нещо забавно :)
случвало се е, на сън да ми идвалт "гениални" идеи, но когато се събудя се оказват пълни глупости. днес обаче сънувах че лепя схемката която пуснах и се сблъсках с факт, който има значение - схемата ще влиза в работен режим сравнително бавно - може да мине над секунда, като колкото по-голем е коефицента на усилване, толкова по-бавно ще става това. причината - ограничението на изхода на ОУ от захранването. въпреки че срезът на усилвателя е на 133 херца (времеконстанта), и тая честота не зависи от резистора в обратната връзка, то все пак влизането в режим ЗАВИСИ от него и е:
T=3.25Е-6*(10000+Ro).
това ще рече, че ако искаме усилване 100, то резистора трябва да е 1М, което прави над 3 секунди време за влизане! в такива случаи с оглед на бързо влизане в режим, най-добре е усилвателя да се разбие на две или повече части, с по-ниско усилване, така времето за влизане може да се съкрати до "веднага".

Пон Авг 21, 2006 7:43 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Супер!!! много мерси за помо6тта на вси4ки =D> Най-сетне тръгна!!! сега трябва да му вържа някакво микроконтролер4е с АЦП и да пра6там резултата към комп. смятам да ползвам мега16. ама това 6те го обмислям...
о6те веднъж мерси :D

Чет Авг 24, 2006 10:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Докторе,хванал си се да лекуваш много лоша болест - това да убеждаваш шеф който е стистнат а иска големи резултати е МНОГО трудна и клизматична работа.Аз ще ти подхвърля още една идея - раздели входното стъпало на 2- усилватела за постоянната и за променливата съставяща,обработваш сигналите по отделно и след това ако ти трябва пълния сигнал ги сумираш.Преди 6-7 години и аз се пробвах да сглобявам металотърсач,обаче има много неприятни моменти.Минералните соли,особенно и животинските екскременти могат да те подлудят,в смисъл че над тях се получават сигнали все едно че имаш метален обект.Земята има свойството да се държи като много странен ферит - различни места ,различна проводимост,различно магнитно поле.Ако ползваш различни компенсации от типа на премахване на земния ефект(постоянно изключване на земята)силно се влошава чувствителността.Датчиците на Хол са хубаво нещо,но трябва да помислиш как да ги използваш.Пробвай да използваш малошумящи ОУ.Малко са скъпи,но ако искаш резултат.... Филтрацията можеш и да я направиш на РС-то стига да си добре със ЦОС-а.Аз лично не съм добър в тази област(макар и да имам някакви познания),но доколкото съм виждал и дискутирал с колеги в момента всичко металотърсачи от висок клас използват цифрова обработка на сигнала.12 волта можеш да използваш,но зависи какво поле искаш да създадеш и в последствие да го анализираш.Успех

Чет Авг 24, 2006 11:44 am
Профил

Мнение 
Не6то не си ме разбрал. ние произвждамеметалотърса4и, а аз сега правя магнитомер. идеятане е да се търсят метали, а да се мери магнитното поле около земята, да се из4исляват неколко не6та и резултатите да се представят графи4но.
а за 6ефа какво да ти кажа? да бе6е само той... ама само да си свър6а работата и се прибирам в Бугарско :D

Чет Авг 24, 2006 5:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2