Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Въпрос към старите кримки от 1965-1980 периода в връзка CPU 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ds18s20 написа:
Имам респект за теб miro_atc, чувал сам за "казарма" по форумите и за интересния опит придобит чрез тази дейност.

Тука направо ни разби. :lol:
От къде знаеш български?
Не ми казвай само че колекционерската страст и някоя електронна преводачка ти помагат да се ориентираш по форумите.
А за сметките наум не се съмнявай. Чувал ли си за чудодейното действие на дейността "отпуска" върху способностите на източно-европейския войник от близкото минало.

Пон Юни 26, 2006 10:43 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
offtopic: аз имам предположение , че ползва латиница и после конвертор за кирилица и от там проблемите.
Или човека пише предимно на латиница и сега като се опитва да пише на кирилица се получават тези грешки
Залагам повече на 1-вото , но може и въобще да не съм дори близо :-)

Пон Юни 26, 2006 10:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Zdrav написа:
Тука направо ни разби. :lol: От къде знаеш български? Не ми казвай само че колекционерската страст и някоя електронна преводачка ти помагат да се ориентираш по форумите. А за сметките наум не се съмнявай. Чувал ли си за чудодейното действие на дейността "отпуска" върху способностите на източно-европейския войник от близкото минало.

Поздрави Zdrav,

Колекционер - ДА. Но по принцип генетично родителите ми са от България, и като дете учих Български език въпреки че уценките ми не бяха да се споменават. Сащо учих и сокер и даже имам снимка с синя лудешка кърпа през врата ми - символ на комунистическото младенство - това се надявам да отговори вапроса за превода. Но е сащо за усмивка - Китаиците питат сащия бъпрос по тяхните форуми - но поне тогава признавам че използвам Alta-Vista и работи савсем добре :)

the_real_maniac, ще ви разочаровам - пиша сас Кирилски букви които инсталирах чрез четене по форума и заработи както точно бяха инструкциите. Драивера е фантастичен а сащо и фонтовете. Използвам IE6 ако това ви интересува. Сащо така имам и Японски клавиатурен драивер (Кинджи изобразяване и интерпретазия на символизацията) за най елементарните фрази които знам на ум.

Баща ми е ходил в казармата но не е сащото да разпитваш родители по интимни вапроси, а не знам никой който е бил там за да разпитам фондаменталните теми. Така че форумите ме информират по тези философтски пътешествия. На времето далго мислих дали да се присаединя кам военна служба, повече заради благата от колкото заради любов кам военното дело, но в края на деня по интересни проекти ми заеха времето.

Това не значи че нямам безкраен респект към членовете на войската в източния лагер през 1990 и нагоре. Напротив - видях една играчка която ме сабори от стола:

Бреи, татко - даже и в казармата бях и пак истински мъж не станах :)

Последна промяна ds18s20 на Пон Юни 26, 2006 11:12 pm, променена общо 1 път

Пон Юни 26, 2006 11:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пазех (защото ми беше жал да ги изхвърля) ТТL-ки руско воено изпълнение, отпреди повече от 30 години, SMD, керамични корпуси, позлатени пера и пр. Изпипана работа.
От години не съм се сещал за тях, и не съм сигурен, че накрая, при поредното разчистване не съм ги пратил и тях на боклука.
Разбира се, бих могъл да потърся...

Пон Юни 26, 2006 11:11 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
много интересен изказ имаш :wink: не мога да определя от къде идва?
edit: сега ти прочетох поста и разбрах. хвала, както се казва... аз ако изкарам такъв японски в някой техен форум ще съм на седмото небе. надявам се, че ще можеш от нашия форум да си подобриш българския

аз сигурно имам бая чарколяк с кирилски букви, не съм си и помислял че ще стане екзотика някой ден.
например 1ЛБ553 е 7400
или К555ЛН1 e 74LS04
имам и транзистори МП39 (германиев) или КП303 (МОС)
обаче сигурно лампа 6Ж3П ще е върха?

за военни нужди не са се ползвали никакви компютри
освен на космическите им станции, ама и там са много "специфични" 8)
IBM360 си имаше еквивалент - ЕС1020. 3 крила по 30м дълги. едното процесор, другите две - памет (2х256К)
процесора го бяха нагодили да прилича на орикинала - калетки, лампички и т.н., с надписи на кирилица, разбира се.
паметта със статични тригери, да кажем 7474, макар че като се замисля може и да са били с нандове.

върха беше терминалното място - електрическа пишеща машина с електромагнити под всеки клавиш. много зомби гледка - пишеш команда, например LST и клавишите почват да потъват и машината да ти печата отговора. това беше мерцедес на фона на писането с перфокарти.

друго наше изобретение беше едно устройство (не вярвам да са го изкопирали, няма чак такива кретени по света ) - магнитофон с клавиатура. кълвен нещо по клавиатурата. какво - не се вижда. полсе натискаш клавиша ВВОД (което значи ENTER) и накълвания ред се записва на лентата в един запис дълъг 80 знака. голям купон беше с тези пущини.

това обаче си беше "голямата" машина. малките бяха ИЗОТ310 (разбирай PDP11). бяха с 64К феритна памет. кеф. като съ тръгваш вечер, просто вадиш щепсела от контакта. на другия ден включваш и рънваш, програмата си е вътре. процесора беше едно шкафче 19" да кажем 10U с много по-модерни копчета и лампички от 1020. даже и програми можеха да се пишат с него, направо в БИНАРЕН вид. то и се налагаше, защото този процесор няма ROM и като се уакаш нещо, ресета не помага. и трябва да си кълвеш буут кода с единички и нулични. не е толкова страшно колкото звучи - обикновено имаше едно тефтерче за аварийни случаи, не с 0101010110, ами със стрелкички нагоре и надолу, нещо като vv^vv^^^v^

изота имаше 2 до 4 външни диска 2х5МБ, като горния диск беше сменяем. и поне 2 лентови устройства по 40МБ. това значи, че можеше да се запише паммета на процесора 640 на външен носител (все едно сегашен компютър с 1ГБ памет да има диск 640ГБ, или по търговскому 655.36 гиби).

и двата процесора бяха уникати. всеки се шие ръчно. казвам "шие", щото по това време се ползваше масово репинг. даже в различните версии на процесора и особено "пачовете" по хардуера се правеха с различен цвят жички. но май никой не разбираше как работят. в БГ да е имало не повече от 5 Инженера, които да могат да подкарат такова нещо. с главно "И".
но въпреки това, процесорите бяха на ниво в архитектурен аспект. според мен трябва да се изучава все още архитектурата им като пример за класически симетричен процесор (всеки регистър става за всичко). асемблера е много чист. не случайно по това време е измислена повечето от теорията по компилаторите и особено оптимизаторите. откакто излезе 8086 кнут мълчи. май не може да си довърши седемтомника 8) жалко...

последния "писък" в края на 80-те бяха битовите секции. жалко, че много бързо залязоха, има какво да се научи от тях.
по същество са биполярни схеми и си харчат яко. например шестнадесет разряден процесорен елемент (К1804ВМ1) харчи 3.5W. микропрограмира се. (ако не знаете какво е микро-програма или микро-код, питайте wiki-то). освен стандартните аритметични и логически операции има и битови операции, барел-шифтер, инструкции за нормализация, инструкции за генериране на CRC, условни преходи по 12 признака, 2 16-битови шини - за данни и инструкции, акумулатор, регистър за данни и два регистъра с общо предназначение. цикъл на ВСЯКА микро-инструкция 100нс. разбира се, фамилията е пълна - управление на паметта, контролер на прекъсванията, арбитър на шина. някъде по тавана трябва да се търкаля още хардуерен умножител на TRW - 40 краков чип дето умножава 2 16-битови числа с 32-битов резултат със или без сатурация за 100нс.

и понеже паметите (а и всичката периферия) бяха бавни, не беше необичайно да видиш 128-битов процесор, реализиран с битови секции. даже съм виждал 12-битов, направен с 3 4-битови чипа. идеята беше много добра - правиш си процесор по мярка.

май последното нещо от ерата на динозаврите е транспютъра. гениална и много обещаваща идея. дори и сега се постигат резултати от онова време с 4х4 транспютърна матрица. обаче сложна за РС света и потъна в забрава. х86 архитектурата превзе света, и господства последните 20 години. което един ден историците ще оценят като средновековие, надявам се. дали навлизаме в ренесанс? съмнявам се, инквизицията (интел) е толкова силна... :-#

Пон Юни 26, 2006 11:13 pm
Профил

Мнение 
Ей дедо .... какво неща си ровичкал , тия зверове само съм ги разглобявал.
Относно оръжията, не е баш да не е имало компютри, нали не си преддтсвяш че балистична ракета е карала само по жироскоп и компас. Имали са си електроника, а по късно и аналогови компютри. Трябва да се поровя, може да намеря нещо в някой мой познат, последно ми се мотаеха една сонда от радио балон, съвсем елемнтарно изпълнение .. с една ламба ... и ое нещо подобно, малко по сложно, не знам какво е било .... А там от където ги имам ..... може би има доста по интересни неща, трябва да питам тоя познат ... то това си е наистина за музей. А ако е за таквиа чаркуля, братята руснаци може да ударят някое рамо, там сигурно се намират повече.

Пон Юни 26, 2006 11:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Господа, вашият житейски опит ме поставя в кашона на ретардираните аматйори :)

Все пак - някой да има идея за как са разрешили старите кримки радарната дилема за литерална локация и алтидудна локация без да има активен транспондер на въпросния обект който се тракира?

Пон Юни 26, 2006 11:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тони, това с лампата за балона и аз съм го виждал. много поучително е направено. ако можеш сложи снимка някъде
най-древното нещо, което имам е 8-битов тригер направен с транзистори SFT308, производство на ботевград. на гетинаксова платка, утре ще му направя снимка. според мен е от епохата около 1970-та. без изотопно измерване не може да се датира точно :lol:

ds18s20, не мога да ти отговоря за радарите. просто не съм се занимавал никога с това. имам поне двама приятели, служили на радари. ще ги разпитам. но предполагам, че е някаква мега-елементарна инженерна хватка

Пон Юни 26, 2006 11:49 pm
Профил

Мнение 
За снимка трябва да си ходя до Шумен, а това нещо даже предава два параметъра, влажност и ...хм .. налягане ли беше или температура . .не помня вече. Влажноста беше с конски косъм естествено ... и може би налягане защото помня имаше една мембраа .. която ако не се лъжа котарака ... гегна с нокътче ....

А аз служих на границата, там много електроника нямаше, станции ама то ясно, и един кльон, нечия гениална мисъл. Няма снмки, в тов аимаше и транзистори даже.
От времето на пещерните хора, управлението е май с релета. Токови релета ко не се лъжа, и един автоматичен номератор. Не е истина като телефонна централа трака :) Това е затворено в едно алуминиево гърне може би 30х 50, със стена поне 6-7 мм. Има си ламби, някой друг тразнсистор .. абе едва ли западен ум е виждал нещо подобно, и рработеше даже ....

p.s. някой си е направил здрава далавера с тоя алуминий покраи махането на кльона ...като знам че на всеки 200 м граница има по ено такова гърне ....

п.с.2 .. което ме подсети, това е най стария чарк тука дето го има, да видим кой ще познае какъв е

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 12.51 KiB | Прегледано 1979 пъти ]
1.jpg
1.jpg [ 13.28 KiB | Прегледано 1984 пъти ]
Вто Юни 27, 2006 12:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аик, ТоНу - сега вече и аз се чувствувам малко като истински мъж - казарма или не. Релетата ми бяха бебешките играчки, и маи преди градово училище измайсторих малка централка сас 9 абоната, амо един можеше да избира автоматично - другите могад само да бъдат избирани :) Само забележи дърво-обработката дето е отишла в main-frame - и после мулти-ниво със проводници разделени от механиката. Разбира се кой знае какъв токов източник изискваше - тоест няколко да съм по точен. А моля не питай от къде доиде механичния мулти-брояч и релетата. Не е за казване. А мотора додиде от един крамофон, който все още май никои не знае защо изчезна един ден от мазата.

Изображение
Изображение

А тази лампа да не е операционен усилвател?

Последна промяна ds18s20 на Вто Юни 27, 2006 12:52 am, променена общо 1 път

Вто Юни 27, 2006 12:44 am
Профил

Мнение 
Хех, бравос, това си е направо за музей бре, изглежда доста автентично ....

p.s. подсети ме за първата ми кодова брава ... едни полицаи кой знае колко са ме псували, не помня колко глеми бяхме, ама набарахме някаква полицейска техника, сега като мисля е било радиостанции и пожароизвестяване или охрана. Та от там бях наизвадил едн много яки немски реленца. Метален корпус 4х15 мм може би и високи около 15 мм както и доста друг чаркуляк, ама с тия реленца си направих първата кодова брава, а и няколко асансьора сгоряха за да им измъкна бутоните, сигурно по старите помнят едн зелени бели или червени прозрачни бутони с НО/НЗ контакти, изпозлваха се на много места, включително и в Перла 04, ама в най голямо количество ги имаше по асансьорите ..... не беше един загиналия асансьор ......срещу нас строяха ... не можеха да сварят да ремонтират :) ..... ама там имаше и хубави кондензи 4700 мкф /63 В, както и диоди, доста яки ... 10 А, забравих вече какво беше като модел ... имаше и здрави трафове 4-500 Вт сигурно, сигурно още имам ламели, колко усилвателя излезе от тях ..... и една играчка с която си правих експерименти с волт дъга .. няма да споменавам какви пушеци се носеха из стаята ми :)

p.s.2 .. подсказка, не е ламба :)

Вто Юни 27, 2006 12:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ти пак ме биеш - парвата ми кодова брава беше сас високо интегрирана технологиа - сас други думи - Star Wars baby! Добре ако не е операционен усилвател, тогава е врата (gate) или FET (такова дето се контролира вратата сас volts а не сас amps). Но ми изглейда като туба - или лампа. Вакуум и ватре има филамент който изисква захрана за да произведе поток който да се улови или не от контролниа електрод, не?

Изображение

Вто Юни 27, 2006 1:00 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
miro_atc

ds18s20 написа:
Как е вазможно да се калкулират траджектории на ръка?

явно е възможно

Че даже и обратното... наскоро си говорех с един набор който завърши аудио разузнаване. С микрофони засичат звука от артилерийски снаряд и с помощта само и единствено на логаритмични таблици и формули определят откъде е тръгнал...

Явно не си бил в казарма... аз бях локация, не само че в станцията нямаше компютри (въпреки че има системи за опознаване на целите) ами обучението беше такова че нямаш право дори на лист хартия и молив... А екрана не е като по американските филми, където до целта си има координати и номер. Представи си как се помнят целите и коя къде е била в рамките на половин час като радара ти е с обсег 500км. и от един кадър не можеш да определиш дали точката е самолет, облак или ято врабчета...

.....ето на хората едно време са карали сериозна казарма 8O ... аз се уволних не толкова отдавна и бях "планшон", ама за 3-4 месеца без никакъв стимул и интерес не достигнах кой знаи какви висоти на плексигласа :) , а имаше едни кадрова4ки дето следяха без проблем по 20 че и пове4е цели...

а за ефекта от ядрения взривр мисля 4е пак наш човек го е открил, даже носи и неговото име - ефект на Кръстев...сега има и оръжия за поразяване на подобен принцип ..ЕМП
....много яка схема за кодова брава...аз още дерзая :oops: с една книга за PIC / с надежда малко от малко да ги науча, че да ги наричам пиклювци :lol: после.../ та и там има поместена една схема за кодова брава реализирана с тоя 16F84 и няколко други елемента.

Вто Юни 27, 2006 2:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
dinmatrix написа:
.....ето на хората едно време са карали сериозна казарма 8O ... аз се уволних не толкова отдавна и бях "планшон", ама за 3-4 месеца без никакъв стимул и интерес не достигнах кой знаи какви висоти на плексигласа :) , а имаше едни кадрова4ки дето следяха без проблем по 20 че и пове4е цели...

Само като си помисля как всички тия пространствени калкулации са били решавани сас просто уко и мозък ми хвраква шапката. Днес е ерата на ретардс, много е хубаво да го ползваш ама как работи - кои го знае.

Изображение

Вто Юни 27, 2006 2:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
8O като си взема кола ще и сложа такова, да не я бльскам в другите самолети 8)

Вто Юни 27, 2006 3:00 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща