|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:30 pm
Тест за "добри" С програмисти.
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
@Цецо - с тези разсъждения далече няма да стигнеш (фирмено)..... ами да като определяш програмиста с тестове
А тест за лоялност и доверие имаш ли...
|
| Пон Яну 23, 2006 6:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами незнам. Сигурно си прав. Няма да стигна далеч, а и не съм тръгнал натам.  )))
А твоя опит на какво се базира? На колко души плащаш заплатите?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 23, 2006 7:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Няма значение... Идеята беше за Тест на С програмисти...
|
| Пон Яну 23, 2006 7:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 23, 2006 8:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз лично работя с хора, които възприемат, а не са дървени глави. в това отношение е по-важен човека, отколкото програмиста. много важно е да се работи с хора, които си знаят къде им е летвата и кога да се "обадят на приятел" за помощ.
на всички, още в началото им давам кратки укзания как очаквам да се пише кода и къде и какви коментари да има.
коментарите са задължително в контекста на doxygen.
някой фатки като тази са изключително полезни, макар да изглеждат странно:
if (8==i) {
...
}
почти е забранено да се правят сложнотии от рода "масиви поинтери към масиви от поинтери към структури". ако наистина се налага, трябва да е изключително детайлно коментирано. поне един път на месец хората си четат кодовете един друг и си правят забележки.
|
| Пон Яну 23, 2006 8:13 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
В допълнение на Дедо Боре ( да не се сърди  )
има конвенция как да се именуват променливи, константи, функции и т.н. Задължителна, макар че в редки случаи се допускат изключения;
"сложности" от типа b= ++a са забранени - ще го напише с два оператора;
коментарите - там е ясно;
подреждането на кода с модулите също е описано как да се прави и т.н и т.н
Във фирма, където работят много хора, това е задължително да е ПИСАНО правило! И въпреки това, позволено е и "както ти си искаш", но да е изключение, и да е коментирано защо, как и понеже..
|
| Пон Яну 23, 2006 8:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
И как ще направиш двумерни масиви? 
|
| Пон Яну 23, 2006 9:09 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
Много е важно като работят много хора по един код да има документиран стандарт за кодиране. Иначе след време някой има да си блъска главата и да благославя първоначалните писачи...
А аз лично предпочитам синтакса
Поне за мен разделянето на първата фигурна скоба прави кода по-очевиден.
|
| Пон Яну 23, 2006 9:15 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Реконструктор:
не става ли?
|
| Пон Яну 23, 2006 9:16 pm |
|
 |
|
HCL
|
Абе и аз това се питах в пьрвия момент. Ама какво става когато не знаеш колко голям масив ще ти трябва.
|
| Пон Яну 23, 2006 9:18 pm |
|
 |
|
vlado
|
Има две възможности  :
1. Слагаш ограничение на максималния размер на масива, изхождайки от това за какво точно ще го ползваш - по този начин се разхищава малко памет;
2. Динамично заделяне на памет - е тогава не можем да избягаме от указателите. Но пак може да се направи по добър и четлив начин така че да е ясно какво става.
|
| Пон Яну 23, 2006 9:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ами масив 2х2 ти трябва в много малко случаи, бате.  Въпроса е кво правим, когато ти трябва масив 2М х 2М ?
Какво правим, когато някоя ф-я трябва да връща указател?
|
| Пон Яну 23, 2006 9:37 pm |
|
 |
|
Balkana
|
В малка система - един едночипов контролер (с вградени РАМ и РОМ), бил той и АРМ  се оказа че рядко има нужда от сложнотии като например масив от указатели от функции; На моменти е удобно .. но общо взето в повечето случаи се гледа какво е оптимално.
В проекта дето търкалям, тръгна да свършва РОМ-а в контролера; съответно наложиха се оптимизации - оказа се че switch/case с извикване на функции ми генерира по-компакетен код, отколкото константен масив от указатели към функции.
Не че не съм правил динамична памет и в AVR
Все пак иде реч за embedded ... макар че е вярно че едно нещо може да се направи по много начини. Аз избирам този, който:
1. Постига целта с приемлив разход на ресурс;
2. Има максимално просто, ясно и изражение, написано на "С"; не обичам да гадая кой си е изсипал великата мисъл в програмката, защото в общия случай излиза по-лесно да се пренапише кода, отколкото да се гадае за странични ефекти. Целта е главно максимална преизползваемост на написания код.
В тази връзка - какво ще кажете за следния код:
Мога само да кажа че доста разбуни духовете на работното място  Имаше дълги спорове относно всичките аспекти на неговото съществуване.
|
| Пон Яну 23, 2006 10:10 pm |
|
 |
|
HCL
|
ще кажа само, че аз бих го реализирал така
според мен професионалиста трябва да прилага наи-простото решение. Така вьрви и по-лесно работата в група.
Обаче чиракьт, т.е. обучаващият се, е хубаво да изучи и по-засуканите методи, за да ги познава и ако му се наложи в практиката да може да ги прилага. Другото е дуене на перки...
Един пресен пример, преди около час седя в упражнение по Основи на Електротехниката и смятаме Лаплас-Трансформации. 3 часа (плюс малко Фурие) и всяка една от задачите можеше да се реши с едно просто диференциално уравнение пьрва или втора степен, Та си мисля аз, не е ли това глупост и прахосване на ценно време.....
Извода обаче е, че така или иначе няма да седна да смятам мрежи с Лаплас, за по-простите проблеми това е малко натруфен метод. Обаче след като познавам метода, може би някой ден с негова помощ ще реша по-сложен проблем, кьдето на останалите методи не им стигат силите.
Изводьт е че, знанието е хубаво нещо, когато се прилага адекватно. Излишното парадиране и себеизтькване по-скоро пречи отколкото помага. В крайна сметка аз сьм ЗА добрия програмист (един натьпкан сьс знания, интелигентен човек винаги ще види повече вьзможни решения на даден проблем), но освен добьр трябва и да е професионалист и човек в крайна сметка. Е това е разликата в моите представи между добрия програмист (и не само) и добрия професионалист.
|
| Пон Яну 23, 2006 10:36 pm |
|
 |
|
Balkana
|
@HCL: целта на примера е да се илюстрира конструкцията, а не конкретната реализация, например:
printf ("%c",(c+2)["1234567"]);
вече е нещо друго 
Последна промяна Balkana на Пон Яну 23, 2006 10:41 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 23, 2006 10:40 pm |
|
|