|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:31 pm
Акредитация за PLC преподаване
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Акредитация за PLC преподаване
ти имаш диплома за завършен курс като потребител. всяка подобна диплома трябва да съдържа и описание на учебния план, часове и каква квалификация придобиваш от този курс.
за да правиш обучение, обаче, трябва да имаш диплома, че си преминал курс за обучител, а не за потребител. това може да го направи (лесно) фирмата производител, вероятно си има цена, учебен план, пособия и т.н. като получиш такава диплома, вече можеш да учиш и други и да има издаваш дипломи за обучени, при известни условия.
не намесвайте сертификацията на опасни съоръжения в обучението. там се сертифицират крайни устройства или инсталации, няма нищо общо с обучението. това, че някой е минал курс за PLC и после е направил контролер за асансьор си е негов проблем, а не на PLC обучителя.
|
| Съб Юни 23, 2018 9:37 am |
|
 |
|
kalata23
Ранг: Популярен
|
Малко ми се струва, че объркахте свидетелството за професионална квалификация със "сертификат". Едното те удостоверява, че имаш законово право да извършваш еди какви си дейности при еди какви си условия, докато другото, както казаха някои, просто казва, че някой те е научил на нещо. Та всеки може да си извади един хвърчащ лист да надраска 3 имена на "участника"„ да бие печат и подпис и да озаглави "документа" със "Сертификат". Въпросът е каква тежест ще има този сертификат, кой ще го признава, как ще се интерпретира. Това не зависи нито от лекторите, нито от учебната програма, а от договорките на фирмата, която раздава сертификати какъв авторитет има и какви договорени отношения с кои хора. По същия начин един Телерик сертификат, не значи повече от сертификата "Коректна фирма" или "Ебаси пича". Но някои работодатели като видят, че си изкарал курс при Телерик си казват, "този наистина е научили нещо".
|
| Сря Юни 27, 2018 12:01 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Е сертификата има някаква правна тежест, докато квалификацията всеки може да си я оценява както си иска.
|
| Сря Юни 27, 2018 3:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
аууу курс при телерик ... с камъни да ги убиеш такива малко им е, там генерират кадри за техните собствени нужди, с никаква квалификация, по скоро някой минал курс в телерик дори не бих го интервюирал. Ако разбираш няма да караш курс там, ако имаш мерак да се развиваш също не ти трябва телерик. Там отиват хора които идея си нямат от света идея си нямат как да се светнат и потиват там с надеждата че като изкарат един курс и ще хванат дебелата заплата ...
|
| Сря Юни 27, 2018 7:07 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Аз ползвам продукти на Телерик, и съм доволен, виж на курс на Телерик едва ли бих отишъл,щото не ми е това работата или пък ако наемам човек за дотНет/фронтенд/юзърекспириънс само с гол сертификат в ръката няма да го наема, но ако знае, може, и има сертификат че е похарчил време и усилия и пари да научи нещо повече - това ще му е плюс.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Юни 28, 2018 11:38 am |
|
 |
|
maiden
|
Да, размита е темата. Не случайно вметнах Сименс и какво дават техните сертификати за минат курс. Очевидно не поемат никаква вина ако решиш да автоматизираш асансьор и утрепеш хора. Това ме навежда на мисълта да отида в първите срещнати школи по народни танци, или йога, или ръчен труд и да ги питам де са им сертификатите за преподаване  . Щото то сега много е на мода да преподаваш нещо. Отвориш Гработо - курсове по какво ли не. Говорим чисто и просто за удостоверение за минат курс на обучение. Естествено мен никой не ме знае. Сименс всеки ги знае, ама тридневен курс е 1000 лв сигурно...Ама аз много съм се ровил и PLC курсовете на Запад са си цифра Ще питам Бойко от Сименс, ама малко не ми се връзва те да ми дадат сертификат за преподаване, като че ли ще бъда конкуренция Много е мътна цялата работа.. Бил съм на техен курс. Не мерси. Нищо кой знае какво. А аз ще ги науча курсистите как да правят менюта с по 20 екрана, аларми, връзване на тагове, рецепти. Шаренийки по екрана. Задвижване на мотор през инвертор с управление през тъч скрийна. Четене на сензори. Нива на достъп, пароли. Техник, оператор. Естествено програмата ще е разбита по степен на сложност, да не се ошашавят начинаещите инженери. Всичко, което се прави реално в една фирма за автоматизация По-богатите фирми имат капитал за обучения, но има и много фирмички, които искат обучени хора директно. Ако ще ставаме капиталистическа страна, тепърва би трябвало да изникват инженеринг фирмички с по 20 човека, както в Германия след войната. Тази страна трябва да започне да прави машини  , не само да купува-продава в olx. Искам да направя връзка между бизнеса и университета по отношение на автоматизацията. И естествено да е достъпно като цена.
|
| Чет Юни 28, 2018 6:30 pm |
|
 |
|
sthx
|
Хубаво начинание и дано имаш успех, обаче (както казваше моя началник в далечното минало)... Трябва да си наясно с евентуалната клиентела и с конкуренция. Фабриките откровенно се нуждаят от квалифициран персонал по поддръжка. Не толкова за програмиране на плс, колкото за пускане на честотни инвертори. Обучението по програмиране на контролери може да е толкова, колкото да не гледат със страх кутийките. По-големите фабрики може да имат нужда от един-двама специалиста по програмиране на контролери, но най-често стигат до малки контролерчета. За по-големи инсталации се търсят външни фирми. Парите за обучение могат и да не са от толкова голямо значение за фирмите. Престоят на машините им струва достатъчно скъпо. Конкуренти са ти не само фирмите производителки на апаратура, но и примерно техническите университети. Те имат звена за следдипломно обучение и се нагаждат спрямо пазара. Програмата за обучение се съгласува с фирмата поръчител и се обучават не само инженери, но и техници със средно образование. Мисля, че ТУ ще ти е основен конкурент. Просто поръчителите ще са директори на фабрики, често и чуждестранни такива и твоята фирма ще бледнее много в техните очи пред фирмата на техническия университет. Пък като имаш мерак за даскалък, що не се кандидатираш за асистент в ТУ. Напливът за тая длъжност със сигурност няма да е голям. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Юни 28, 2018 7:28 pm |
|
 |
|
maiden
|
Тоест ти казваш, че тук в България почти не произвеждаме машини, а експлоатираме машини. Тоест трябват само сервизни инженери, не разработчици. Прав си за съжаление. Сигурно фирмите са само около 10, които произвеждат тежки машини. Всичко друго е оператори, сервизни инженери и поддржка от чужбина
пс: какво може да предложи един Технически Университет като практически знания? Те си знаят накакъв Омрон контролер от 20 години, в упражненията даскала завърта един мотор и пита има ли въпроси. Поне аз като завърших 2010 година Ухт Пловдив автоматизация беше така.
|
| Чет Юни 28, 2018 7:35 pm |
|
 |
|
sthx
|
Kaквото искам да кажа, го написах.  Опитах се да направя груб анализ на твоя потенциален пазар. Пазарът ти не са машините, а хората. В България се правят машини, но не съм усетил да има голям глад за програмисти на контролери. Не е необходимо да са толкова много и затова не бива да разчиташ на тях като клиентела, която ще те изхрани. Далеч по-многобройна е кастата на поддръжката, където понякога се взимат хора, откровенно технически неграмотни. А качеството на образование в ТУ нарочно не искам да го коментирам. Но тъй като решенията във фабриките ги вземат директорите, фирмата на ТУ ще е определяща при избора им на обучител. Пък и те са "акредетирани" 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Юни 28, 2018 7:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Чакайте, чакайте, тук сте в голяма грешка. какви тежки машини, какви 5 лева, това е дребен бизнес, целият костинг на Honeywell EMEA е в БГ, тук се движат проектите. Много често те изпозлват БГ фирми да ходят да пускат инсталации навсякъде в региона, напоследък много по бившия СССР. Изобщо не може да става въпрос за сравнение на мащаби, първо че там говорим за наистина много отговорна автоматизация. каквото и да направиш на един прокат да речем не може да сбъркаш кой знае колко много. Обаче в една рафинерия е много лесно да докараш щета за 10-20 млн и то с човешки жертви. Много проекти се движат навсякъде по света, от нефтени платформи в Норвегия, до химически заводи в Ирак, това се движи от БГ и не е рядкост местни инженерингови фирми да ходят по тези обекти за пуск и наладки.
|
| Чет Юни 28, 2018 8:19 pm |
|
 |
|
fred
|
Ти сам постави въпросът за сертификат и ние ти обяснихме какъв е официалният ред за това. При което имай предвид, че сертификатите биват два вида - фирмен /т.е. фирмата производител официално ти дава тапия че работиш по нейните изисквания/. И не знам как да го нарека, но според професионалният класификатор на професиите в БГ. Не всички професии ги има в него но някои са го направили и в тях е написано учебната програма и изискванията за получаването. Когато инспекцията по труда налази собственика той вади такъв сертификат за работниците иначе ако няма го глобяват. Такъв сертификат се дава от лицензирани според БГ законите фирми, колко качествено те си вършат работата отделен разговор. При теб очевидно става дума за провеждане на курсове и документ за проведен такъв, евентуално и изпит към него. Ами там масово изисквания няма. Не знам как е при регулираните професии но примерно обявяваш курс по "Шофиране на полигон между колчета", едва ли някой ще ти се сърди  Но шофьорска книжка естествено не даваш, там са лицензираните фирми. Пък знам ли, може и за това да са измислили регулация, в тези планини документи всичко е възможно. Като се има предвид силно специфичният характер на твоят курс едва ли ще има някаква БГ регулация по него. Най-малкото защото е твърде тясно по-обхват, за продукти не за професия. Даваш една хартия за завършен курс, пишеш гордото "Сертификат" отгоре и готово. Но все пак съвет, хубаво е като приложение към него да има и учебната програма в два раздела - теория и практика и съответните часове. Примерно и някакъв заключителен проект самостоятелно разработен. И някаква фирмичка да регистрираш, по-внушително е.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Чет Юни 28, 2018 9:35 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 28, 2018 8:55 pm |
|
 |
|
fred
|
Хаха, ама мноого познато  Ей това да го кажеш на младоците, те си мислят, че като минат един фирмен курс и стават богове. Или поне са хванали Господ за шлифера. Нищо подобно, за няколко дена /и доста хилядарки загубени/ ще получат една общо популярна лекция и купчина накъсано инфо в главата да се чудят откъде да го започнат. Хем е минал курс хем го няма на пазара на труда, може пък и това да е целта. Занаят се учи по единственият познат и реално действащ досега начин, чиракуване при майстор. И то чиракуване доста по-дълго от няколко дена курс. Може и самостоятелно но иска много желание, упоритост и броят на синините /и изгорените контролери  / значително се увеличава. Много желателно е получаването преди това и на масово подценяваният фундамент техникум/ВУЗ за да е ясно какво става, не просто тъпо събиране на хватки. Само че ползата от този фундамент се разбира чак години след него, докато го учиш ти изглежда напълно излишно. Така че като го почнеш курса ти пък ще го научиш и това, какво е да учиш хора които нямат необходимият фундамент. Даваш им знанията, махнал си всичко второстепенно, многократно е минало на практика през ръцете ти, всичко ти изглежда ясно и логично. На краят на часа питаш "Има ли въпроси?" и ти задават въпрос от който ти става ясно, че нищо не са разбрали 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Юни 28, 2018 9:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Сертификатите които издават фирмите нямат никаква тежест почти за нищо, обикновено са филтър за самите тях, и за търгове, така си защитават интересите на интеграторите и партньорите. Също така защитават репутацията си. В днешно време е много трудно да спреш нерегламентирано разпространение на продукт. За пример Honeywell Safety имат партньори, в БГ 2-ма, ние сме едните. Обаче много често по търгове а и без търгове, се появяват някакви фирми предлагащи този продукт, той не минал през нас или през другата фирма, не е минал през регионалния офис, идва от някъде другаде, много често Турция. От една страна това е нелоялна конкуренция, там има цени които ние ги нямаме, друг регион друга политика. Като имам проект и им кажа на регионалните ето това е вашият продукт, ето и цената на която е офериран и те ме гледат като извън земно, щото такава цена няма, да ама има. До тук нищо не можеш да направиш, обаче идва време да се пусне, кой го пуска, можем и ние, могат и колегите, тия които са го продали в 99% от случаите не могат. Тогава има два варианта, те не го пускат, инвеститора навсякъде тръби хъниуел са смотани нещата не им работят, а Хъниуел казват ето ги нашите представители, техните оферти не са приети, който ви го е доставил нека да го пусне то няма връзка с нас, всичко си работи но трябва да си платите на някой обучен и сертифициран. Втори вариант, някой някак си го пуска до някъде, и в един момент стане проблем, същата работа, кой ви го е пуснал ... я да видим има ли такъв партньор, няма, ами ние не носим отговорност и ако продължавате да тръбите че на Хъниуел продукта не работи ще трябва да се съдим. Та това са им двете основни ползи. Е също е и един вид филтър за несериозни партньори, ако ти се досвидее за самолетен билет и сума за курса какъв партньор си, ходи си купувай китайските боклуци и не се бутай дето не ти е работа. Едно време като тая фирма си беше още немска, преди да я купи хъниуел беше доста по добре, контрола беше много по строг, и много по-трудно можеше да продадеш нещо в чужд регион, но вече не е така.
|
| Чет Юни 28, 2018 9:24 pm |
|
 |
|
fred
|
И месечна заплата колкото таксата за един курсист. Дори половин 
|
| Чет Юни 28, 2018 9:29 pm |
|
 |
|
maiden
|
Добре, нека погледнем елементарно: 1. Правя установка 2. Правя програма 3. имам офис 4. имам фирма
Не търгувам марки - Honeywell, Siemens, etc. Не съм търговец.
Да разбирам, че нищо не ме спира да правя курсове и да издавам удостоверение - ' Лицето X е минал курс по това това и това във фирма еди коя си" ?
Fred "При което имай предвид, че сертификатите биват два вида - фирмен /т.е. фирмата производител официално ти дава тапия че работиш по нейните изисквания/. И не знам как да го нарека, но според професионалният класификатор на професиите в БГ"
Да ще пробвам поне това да издействам със Сименс
|
| Чет Юни 28, 2018 10:54 pm |
|
|