|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:27 pm
USB джойстик към микроконтролер
| Автор |
Съобщение |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 Re: USB джойстик към микроконтролер
Ето и едно от мен , USB HOST софтуерна реализация ( ATMEGA88 на 24Mhz ) доста орязан но работи с повечето клавиатури и мишки . Поддържа стандартни HID Клавиатуa Мишка и Joy .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Сря Май 27, 2015 11:10 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Май точно това ми трябва и на мен, а и на колегата пуснал темата. От едната страна USB хост, а от другата какво излиза? Струва ми се че много пинове излизат. Предполагам може да се препрограмира какво да излиза UART, SPI, PS2... От къде се взема, или ти го правиш? Ако ти го правиш - поздрави! Давай да се договаряме. Ако трябва да го доразвием още да стане малко по универсално. Това би било много полезно за много от тук присъстващите... Да се знае че като ти затрябва - има!
|
| Чет Май 28, 2015 8:59 am |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мдаа, щото и на мен ми трябва активен USB to PS/2 си казах: ей ся ще го намеря в ибей. Да, ама за $100!!! Дори в специализирания за клавиатури форум май са под кривата круша: https://geekhack.org/index.php?topic=71827.0Значи има хляб в джвъчката, че и салам!
|
| Чет Май 28, 2015 11:00 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мда... идеята със софтуерно usb става за това приложение  Макар че контролер с хост не е чак толкова скъп (<5$) а ще даде възможност и за много други приложения.
|
| Чет Май 28, 2015 11:22 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ба какво е това "софтуерно USB" ? Да вярвам ли, че някой се е нагъзил чак толкова, че да напише софтуерен USB интерфейс, за проц който по принцип няма USB ?
|
| Чет Май 28, 2015 12:47 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
точно това е...
Но става само за low speed, т.е. бавни устройства от сорта на клавиатурки.
|
| Чет Май 28, 2015 1:09 pm |
|
 |
|
michev
|
|
| Чет Май 28, 2015 2:09 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Тя работата пак ще излезне дебела. Търсих микрочипски пример за USB host за клавиатура. Намерих, ама само за PIC24, с които пък нямам никакъв опит, а и сякаш не ми се иска да придобивам.
Та сякаш задачата става все по смислена. Да си направим собствен преходник от съвременните USB контролери - в лицето на мишка, клавиатура и джойстик, към каквото си искаме след това, примерно UART, PS2, SPI, или пин контрол. Ако някой има идеи, да казва...
Инак за моя конкретен случай ще е по-лесно (винаги търсим лесното де), да си подменям платките на USB клавиатурите със собствени, на които си има собствен скенер за клавиатурната матрица, и после да си изкарвам сигнали каквито ща. Със сигурност ще е по-лесно, по-бързо, че и нищо чудно по-евтино от вложеното в изработката на подобен универсален преходник. Тъй обаче изхвърляме USB от веригата, и губим поддръжката на всички USB играчки по магазините - а те никак не са малко. Затова, както казах, ако някой има идеи, от къде да почнем, да казва...
Все ми се ще работата с PIC да стане, че му разбираме повечето тука, ама май с малък ARM ще стане и най-лесно, а и може би най-переспективно...
|
| Чет Май 28, 2015 3:27 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз все си мисля, че най-добре да минеш без преходник. Дори ако ти паснат пиновете може с ония простите преходници без да си преправяш платките...
Разбира се, най-добрия вариант без преходник е просто основното ти cpu да има usb хост. Рано или късно ще трябва така да го направиш. Ако все пак временно решиш да правиш активен преходник, то е добре да го почнеш със същия тип cpu дето евентуалнo някой ден ще преместиш на основната платка. Така че решавай ПИК ли АРМ ли кво ще е. Първите не ги знам, вторите май STM32F401 е най-евтино.
|
| Чет Май 28, 2015 4:06 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Абе що не пишеш на колегата със семинара в комет?
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 28, 2015 4:12 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Такова нещо у главен процесор нема да сложа никога. Колко ресурс, само заради една проста клавиатура. Той главния проц затова е главен, че да не се занимава с разни глупости, ми да си върши основната работа.
Тъй че и занапред, ако ще правя нещо с USB, ще е с отделно чипче, което ще тормози главния само когато има нужда.
Така идеята за активен преходник ми изглежда още попереспективна, само че ще си е вече вътре в устройството, и няма да е към PS2, ами към нещо по просто.
Кой е тоя колега от Комет, и за какъв семинар иде реч?
|
| Чет Май 28, 2015 6:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
хе-хе  Споко, usb-то няма да ти натовари проца... Има две причини да е у главния. Първо теоретично е по-добре, спестяваш си един несигурен канал. Второ, чисто практически хостове/otg се слага основно в големи процесори. Без да знам какво точно ползваш, но тоя проц с хоста вероятно ще е няколко пъти по-добър от тва което ползваш. USB-то ще го натовари под 5% да не казвам и под 1% и останалите 95-99% ще са колкото 200-300% от сегашния ти. Срамота да ги заносваш  Повярвай ми, usb-то трябва да е у главния, иначе или си ограничен или се закопаваш.
|
| Чет Май 28, 2015 7:23 pm |
|
 |
|
juzisound
|
То аз каквото правя, го правя всичкото с STM32F1... За следващите модели предвиждахме F2, после F4, а сега чакаме F7 да излезе. С него ще е, явно. Но до момента все още пишем ъпдейти по стария модел. Станаха вече 4-5 години, а още има какво да се прави по него. И всичкото е по-важно от това да окача клавиатура на USB. И това ще стане, ама не сега. miro_atc Да знаеш че съжалявам, че не те познавам. Имаш невероятната способност да обясняваш нещата разбираемо. Поне на мен така ми се вижда. Къде се намираш, бих дошъл до там, само за да си поприказваме час-два. Естествено бирата от мен...
|
| Чет Май 28, 2015 8:27 pm |
|
 |
|
TheHungry
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
TЦ , тези не правят HOST само USB device  . Има двама японци и аз които са направили софтуерен HOST , може и други да има ама не ги знам . >>>>>>>>>>>Да вярвам ли, че някой се е нагъзил чак толкова, че да напише софтуерен USB интерфейс, за проц който по принцип няма USB ? Че си беше гъзене беше си но после усещането е приятно 
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Чет Май 28, 2015 9:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
специално за теб си ъпдейтнах локейшъна 
|