Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Altera Cyclone 2 въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altera Cyclone 2 въпрос
woody написа:
sparkybg написа:
Взех 3AN само и единствено заради вътрешния флаш.

Много скъпо идва този вътрешен флаш, а той си е пак отделна подложка и не носи някаква сигурност срещу намеса.

Сега знам това. А за скъпо - сравнимо е с външен флаш със същия обем. Това ако гледаме разликата в цената на 3А и 3AN. Ама при MCU с 2 мегабайта флаш на същата платка просто няма смисъл. Това също сега го осъзнавам. Човек се учи цял живот.

Пон Мар 31, 2014 11:16 am
Профил ICQ
Аватар

Скачаш на S6 за следващата ревизия и получаваш купчина бонуси. :) След компресията на фреймовете на Xilinx може да пробваш и разни речникови компресии ако ти се занимава, но това зависи колко си притиснат от флаша. LX4 и LX9 са по 2.7Mbit*, та тях може да ги събереш и без да правиш каквото и да е. LX16 е 3.7Mbit, и той влиза. Компресията на празните фреймове редуцира и времето за конфигурация.

P.S. За LX4 и LX9 имам подозрение че са една подложка и (за пръв път?) гонят рандеман.

Пон Мар 31, 2014 12:21 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
polinom написа:
Добре де може ли да се систематизират нещата като всеки каже какво е ползвал, нямам предвид "..чул съм ..." или "...виж този или онзи пост...". Въпросът е съществува или простичък и в същият момент ефикасен метод. Аз попаднах на един пост, в който човека твърдеше че на нагоят кит, алтера използват чип с FT232RL + някаква "слепваща" логика и 2-3 pul up/down резистора.

Полином,
Тука си е форум, и , повечето хора пишат в свободното си време, което си е доста ценно за всеки( не че и служебното не е ;))
Така че едва ли някой ще вземе да систематизира мнения, за да ти е по-лесно да ги прочетеш в сбит вид :!:

Иначе ако наистина ти трябва ФПГА с флаш вътре, най-удобното решение е ACTEL(Microsemi) - търси Fusion девайсите.
Но ако поради сложността на дизайна искаш алтера циклон или ксайлинкс вече си е друго.

Иде реч вземи и определи най-първо за себе си какво искаш пък тогава питай за мнения, камо ли систематизирани :)

Пон Мар 31, 2014 1:14 pm
Профил

polinom написа:
Добре де може ли да се систематизират нещата като всеки каже какво е ползвал, нямам предвид "..чул съм ..." или "...виж този или онзи пост...". Въпросът е съществува или простичък и в същият момент ефикасен метод. Аз попаднах на един пост, в който човека твърдеше че на нагоят кит, алтера използват чип с FT232RL + някаква "слепваща" логика и 2-3 pul up/down резистора.

Аз съм ползвал Lattice, Altera и Xilinx и винаги съм програмирал през проц...
В случай че има някакъв проц на платката, това определено е най-евтиният и практичен начин. За памет по-добре да се ползва външен дейтафлаш за 50 цента. А може и без памет, ако примерно приложението е usb, тогава след като се ръгне компютъра може да прати имиджа.
Вероятно може да стане и с FT232, но трябва да се огледа. Въпросът е че неговата цена е съезмерима с на малък проц, а функционалността е ограничена.

Пон Мар 31, 2014 2:02 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

MYXATA написа:
polinom написа:

Полином,
Тука си е форум, и , повечето хора пишат в свободното си време, което си е доста ценно за всеки( не че и служебното не е ;))
Така че едва ли някой ще вземе да систематизира мнения, за да ти е по-лесно да ги прочетеш в сбит вид :!:

Иначе ако наистина ти трябва ФПГА с флаш вътре, най-удобното решение е ACTEL(Microsemi) - търси Fusion девайсите.
Но ако поради сложността на дизайна искаш алтера циклон или ксайлинкс вече си е друго.

Иде реч вземи и определи най-първо за себе си какво искаш пък тогава питай за мнения, камо ли систематизирани :)

Аз имах предвид неща от рода "Аз ползвах това и то стана", или "ей тая схема с тоя проц и му буташ тоя сорс, пробвал съм го". Дето се вика : не питай старило питай патило.

Пон Мар 31, 2014 2:41 pm
Профил

Брей, да видиш ти! Не само че китайския клонинг на XILINX кабела тръгна абсолютно безгрижно, ами и първия ми проект с FPGA изглежда тръгна безгрижно, още от първия път.

...това последното ми е много съмнително. :) Много добре не е на добре. :)

Пет Апр 11, 2014 8:27 pm
Профил ICQ

sparky,
Може ли да споделиш по-подробно за този видеоконтолер, ако не е тайна де...

Пет Апр 11, 2014 8:40 pm
Профил

stefan63 написа:
sparky,
Може ли да споделиш по-подробно за този видеоконтолер, ако не е тайна де...

Имаме FPGA и външен SRAM (1 мегабайт в случая). Идеята е тия двете, вързани към MCU с шина за външна памет, да изглеждат на MCU-то като SRAM. Каквото запишеш в тоя SRAM, това и излиза на екрана. Всеки 16 бита са точка на екрана.

От гледна точка на програмата в MCU-то, това е ултра прост начин на пишеш по екрана. Програмно екрана ти изглежда като масив от 16 битови данни, в който просто пишеш или четеш.

В случая MCU-то е Renesas RX630. Тепърва ще го поя върху платката (надявам се в близките час-два), и ще правя тестове за скорост и т.н. Но съм предвидил да може да пише с най-бързата си възможна скорост (което е, ако помня добре, 25Mhz), без да изчаква заради четенето на данни по време на опресняване на картината. Само като иска да чете от въпросната памет от време на време ще чака, ама това не е болка за умирачка, понеже по принцип рядко се чете от паметта на екрана.

В бъдеще евентуално ще му напъхам и някакви елементарни ускорителни функции - например запълване на N последователни пиксела с дадена стойност и т.н., но това ще е някога си. Тепърва имам да подкарвам средата на Renesas за въпросното MCU, да се науча как да го програмирам, щото и неговия кабел стой от 2 години (май), без да е ваден от чекмеджето.

и.... същото ще може да се върже и към бъдещия PIC32MZ, стига най-накрая да се накумят да го пуснят някъде в продажба. Въобще ще може да се върже към всичко, дето има шина за външна памет.

Ако имаш някакви конкретни въпроси - питай.

Пет Апр 11, 2014 9:23 pm
Профил ICQ

Доколкото разбрах, ще връзваш LCD по паралеллен кабел, а няма да ползваш стандартен монитор.
Но за паралелни панели все още има достъпни контролери на Епсън или например това:
ssd1963
Каква е причината да го правиш по сложния начин?

Съб Апр 12, 2014 9:22 am
Профил

stefan63 написа:
ssd1963
Каква е причината да го правиш по сложния начин?

SSD1963 работи с команди, а не с директно писане в паметта. Което с думи прости значи поне 2 пъти по-бавно писане, че и повече, освен ако не запълваш обласи от екрана с еднаква стойност.

Пък и нищо не е по-просто от писане в масив. Просто си обявяваш масив, да речем 800x480 клетки, ако толкова е LCD-то, на съответния адрес, и нищо повече. Няма библиотеки, чаршафи, които да четеш и прочие полюции. Само "а[100][250]=0xFFFF", и белия пиксел на x 100 и y 250 е факт.

Същото може да се направи да се включва към стандартен монитор по DVI. Ама от гледна точка на FPGA-то е малко по-сложно за подкарване, което освен че засега не ми трябва (LCD 800x480 e от порядъка на 30 долара), за първи FPGA проект щеше да ме поозори, ако въобще тръгне.

Съб Апр 12, 2014 10:05 am
Профил ICQ

Воала! Без грам оптимизация, с 2 цикъла един в друг, пишещи в масив:
https://www.youtube.com/watch?v=0UMo_sd ... e=youtu.be

Довечера ще тръгне като минумум 3 пъти по-бързо. Теоретичния максимум на MCU-то e 16 мегапиксела в секунда. А като вградя ускорителните функции във FPGA-то и го подкарам на 125Mhz, вместо на 100, ще може да запълва области с 62.5 мегапиксела в секунда, колкото е максималната скорост на 8 наносекундния SRAM, който използвам.

Пон Апр 14, 2014 11:46 am
Профил ICQ

Ето и на пълна скорост. MCU-то толкова може. 16 мегапиксела в секунда.
https://www.youtube.com/watch?v=4Bwgjhz ... e=youtu.be

Пон Апр 14, 2014 9:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Супер е. Ама не е ли малко голям? :)

Сря Апр 16, 2014 11:02 am
Профил

Реконструктор написа:
Супер е. Ама не е ли малко голям? :)

Кое, платката ли? Входящото захранване е 5V, заради 2-те CAN шини върху платката. От там и 5-3,3V захранване, дето да уститква към 3А изходен ток + 1.2 волтово за ниското напрежение на FPGA-то. Набутал съм и драйвър за LED и опорни напрежения за панели, които нямат такива в себе си, както и 2 вида конектори. Отделно има 2 EEPROM-а и разширителен слот. 8x10см е платката. Същинския контролер ще се побере на нещо като 6x5см, а може би и по-малко със все 1.2 волтовото си захранване и по-човешки конектор за програмиране. За по-малко ще трябва да се ползват BGA елементи, за корто пък ще трябва по-добра платкаджийница.

Ако пък дисплея - 7 инчов е. Такъв имам, такъв съм вързал. Може да управлява всякакви. Просто 7 инчовите на INNOLUX са възможно най-евтиното, до което мога да се докопам. Сега поръчах един с 400cd/m2 яркост.

Впрочем, ей тия индуктивности цепят мрака:
http://bg.farnell.com/jsp/search/browse ... tid=537539

Поят се ултра лесно, и за размера си дават доста, пък са и shielded. Което за мегахерцови захранвания (в случая 1.6Mhz) си е бонус.

Сря Апр 16, 2014 1:52 pm
Профил ICQ
Аватар

спарки, ползваш ли HSYНC и VSYNC входовете на дисплея? (защото има дисплеи и без тях)

Пет Май 16, 2014 7:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща