|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:12 am
Тема за бързи и тъпи въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Тема за бързи и тъпи въпроси
Когато се увеличи колекторния ток на биполярен се увеличава и базовия, нали така, че ся нещо запецнах.
|
| Съб Фев 22, 2020 2:26 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ко? Нье! Ся, ако наистина си запецнал: базовият ток управлява колекторния. Красиво, ама тази "управляемост" зависи от колекторното напрежение, ....... фактори и цикъла на кака Кури (дето го няма).
В някои случаи може и да си "прав", Кривчо, но в повечето - нье!
Признай си к'во искаш...
|
| Съб Фев 22, 2020 2:33 am |
|
 |
|
pipilica
|
Имам това  Паралелно на релето има светодиод и на входа, на 1 кило и маса имам 100 микро. Преди да сложа релето диода светеше по-дълго, след като закачих релето диоде почна да свети по-кратко. Та за това питам, релето увеличава колекторния ток и кондера свършва по-бързо. Не ми е проблем да сложа и мосфет вместо биполярния.
|
| Съб Фев 22, 2020 2:55 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ми релето шунтира светодиода, пък той е мноо чувствителен към напрежение - к'во да стане? Надявам се да си ръгнал обратен диод на релето за всеки случай. Пък преходът база-емитер си е жив диод, ама това е друга бира. С мосфета ще ликвидираш токовите зависимости и като уголемиш 1-ния килоом и...
|
| Съб Фев 22, 2020 3:26 am |
|
 |
|
pipilica
|
Споко има диод на релето, идеята е релето да задържи поне половин секунда след като свърши импулса преди 1 килоом. Без релето се получаваше а с него не. Ся ще туря мосфет-а да пробвам, баси заби ми мозъка пък и не ми се чете. Мосфета харчи доста по-малко ток тъй че мое да се наложи да намаля кондера, или пък да туря един оптрон и още един транзистор за релето.
|
| Съб Фев 22, 2020 4:20 am |
|
 |
|
movx2000
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пон Авг 20, 2018 12:27 pm Мнения: 103 Местоположение: София
|
@pipilica А мога ли да попитам за какво ти е това да свети диода след като свърши импулса на входа? Щото така цялата постановка ми се вижда доста неправилна. Когато се управлява реле по този начин, идеята е транзистора да бъде в ключов режим - или запушен или наситен и да преминава бързо от едното състояние в другото, а ти с този кондензатор на входа най-много да удължиш времето, в което транзисторът е в активен режим, от което транзисторът може да се нагрее и дори да изгори. Фактът, че светодиодът е светел по-дълго преди да сложиш релето доказва, че транзисторът не се е запушвал достатъчно бързо. И това е заради кондензатора, който си въвел. Не ми е много ясна идеята и целта в случая. Импулсите на входа винаги с еднаква продължителност ли са или са произволни? Мисля, че в случая може да направиш следното - махаш този кондензатор на входа. Вместо него правиш следната схема - добавяш двувходова логическа схема NOR (желателно е да е с тригери на Шмит на входовете), на единия вход подаваш директно импулсите от входа, на другия вход подаваш същите импулси, но през RC интегрираща верига, която трябва да си сметнеш или опитно да установиш. На изхода на схемата NOR ще имаш точно това, което искаш и го подаваш на транзисторния ключ с релето и светодиода. @dan - разбрах, че говориш за променлив ток, ама се беше запънал като магаре на мост без да си прочел 
|
| Съб Фев 22, 2020 8:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нека сложи мосфет и с тая постановка с кондензатора да го вкара под гейт трешолд напрежението в линеенен режим. Поне доста неща ще научи така, дето до сега ги е пропуснал  .
|
| Съб Фев 22, 2020 3:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
А бе не е толкоз опасно, че транзисторът минал малко в линеен режим. Не вярвам да е намерил BC109, че да го ръгне  Източникът на импулса е по-важен, но щом изобщо се е получило - начи в "0" не е проводник. Но като умножиш 100мкФ по 1кОм се получава няк'ва си 0.1сек мижава времеконстанта. Да, ама при малки напрежения върху конда се намесва "диода" на базовия преход и по някое време основна роля започват да играят 10-те килоома. Вярно, че базовият ток е мижав, ама като го умножиш по едно сериозно "бета" - колекторният е напълно достатъчен за светодиода, ама не и за релето. Пък ако ръгне полевак съпротивлението ще стане 11кОма, файдата ще е спорна, щото полевакът със сигурност ще влезе в линеен режим далеч над 0.7В, но за сметка на това може доста да вдигне съпротивлението и дори да намали капацитета. Това горното беше само за протокола де, иначе: не се прави така 
|
| Съб Фев 22, 2020 5:43 pm |
|
 |
|
movx2000
|
@bongo_x2: Опасно, неопасно, не се прави така. Като транзисторът е в линеен режим, да речем че не е задължително да се опече, но може пък релето да притрепне, което в общия случай не е желателно. При това той говори за половин секунда, което хич не е малко. Не знам защо броиш за времеконстантата само този 1 килоом. Не се знае какво е изходното съпротивление на източника на импулсите при ниско ниво на изхода, а то също е от значение. Пак казвам - транзисторът трябва да работи в ключов режим. Всичко друго е чиращина.
@Dimitar: Не съм сигурен какво ще научи. Аз не виждам смисъл от полевак. Ако ще вдига входно съпротивление може и с емитерен повторител дет се вика, ама не се прави така. Козата си сака пръч. Най-малкото един тригер на Шмит трябва да се сложи преди ключа. А освен това кондензатора 100 микро товари доста сериозно капацитивно източника, което не се знае как ще му се отрази.
|
| Съб Фев 22, 2020 6:00 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Така, постановката е следната и работи в момента. Изхода на 555 3 килоома 100 микро на маса 1 килоом на базата и 10 килоома на маса, в колектора реле и светодиод през 1.6килоома, релето е с ток на намотката 30-35 милиампера. Без релето диода свети повече време, много малко но е повече. Транзистора е някъв половин амперов с малко бета. Тва е от системата с водомера и датчика от вентилатор. Трябва ми малко закъснение щото 555 по някое време спира тока щото водомера почва съвсем бавно да се върти и при следващия импулс от датчика пак тръгва, та за това го правя така, сигурно не е правилно но така мога.
|
| Съб Фев 22, 2020 8:07 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Добави един диод последователно на импулсния изход за да не ти се разрежда кондензаторът през иначе ниското изходно съпротивление на таймера. Така ще минеш с доста по-малък капацитет и ключът ще реагира доста по-адекватно.
|
| Съб Фев 22, 2020 9:03 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Мда вярно, ще туря. Тенкю
|
| Съб Фев 22, 2020 9:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
И тогава спокойно може да размениш местата на 1 и 3 кОма, или нещо от сорта. Той '555 носи на ток. Иначе: релето си има достатъчен хистерезис, евентуален кусур е по-бързото износване заради по-неувереното включване/изключване. А ако просто вдигнеш времеконстантата на таймера няма да имаш нужда от натъкмявки 
|
| Съб Фев 22, 2020 11:02 pm |
|
 |
|
movx2000
|
Извинявай, ама не мога да разбера каква е тая система с водомер и вентилатор. От чисто любопитство питам, стана ми интересно.
|
| Нед Фев 23, 2020 12:01 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
5-6 страници назад е обяснено. Ти се радвай че поне въпросите се придържат към тематиката на форума, щото "Лаптопско проблемно видео" направо си кърти мифки  Ако не си разбрал - това е земеделската тема.
|
| Нед Фев 23, 2020 12:19 am |
|
|