|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:26 am
Каква десктоп система да взема?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Каква десктоп система да взема?
Оня ден пуснах една 8 слойна платка А4 на Altiuma да рутя и малко се поизнервих. Машината ми е старичка - P4 HT 3.4GHz и явно вече издиша. Като пусна всички слоеве, намазани с обилни полигони и бая мисли Online DRC-то.
Та явно ще се купува нещо ново. Бюджета ми не е грамаден, без монитор някъде 700, преко сили 900 лв. Криза е. По определени причини не искам сглобки, мейд ин БГ. Аз самия пък нямам нерви да изчитам купища форуми и сам да си събирам конфигурацията. Нещо марково готово ще е - най вероятно Dell.
До тук добре, ама аз както казах последно десктоп машина съм купувал, когато HT беше върха на технологиите, а Dual Core машините струваха хиляди долара. И малко съм изгубил тренинг.
Видях че в моя ценови диапазон нещата общо взето са в две линии -
E7500 или E8400 - евтиния и скъпия вариант на класическата двуядрена линия. Съответно 3 или 6 MB кеш и 1066/1333 шина.
i3-2100 или i5-2400 - евтиния и скъпия вариант на новата линия на Intel. Съответно 3 или 6 MB кеш и 1066/1333 шина.
И като цени двете линии са еднакви - т.е. Е7500 го продават колкото I3, Е8400 колкото I5. За i7 пари нямам.
Та някой дето повече да ги бъзикал да ми каже има ли някаква далавера в новата i линия процесори, тия 4 ядра бозата ползва ли ги? Мен лично ме влече старата изпитана дебела вафла (45nm), ама.... Най-тежкия ми софтуер е Altium, досега си го търкалях под XP, адски ми се иска да си остане така. Ама незнам XP - то как ще се разбира с тия нови процесори. Неща и да чувам за 64 бита!
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 15, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Каква десктоп система да взема?
Не е трябавло да пускаш 8 слойна платка. Виж ако ти трябва наистина да работиш с все по-сложни платки трябва да си нацапаш ръцете. Това значи да отделиш време и пари за новите технологии. Това означава процесори за 360$, дънни платки за 200$, 8 гб памет и съответния Windows 7 64 бита. Ето ти линк където можеш да си избереш приложение и да видиш как се представят различните процесори. http://www.tomshardware.com/charts/x86- ... s,128.html
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 15, 2011 12:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ползва ги, що да не ги ползва... друг е въпросът как защото примерно като пуснеш компилация на хиляди файлове на едно ядро и бозата и линукса ползват едно ядро. Ама линукса ги врътка и както в моя случай с i7 на 8 кура докато извърти всичките предполагам нямат време да загреят толкова... Иначе ползата от много ядра много зависи от софта. Хайде GCC може да го пуснеш на паралелна компилация и тогава е пушка. Но примерно Xilinx ISE си ползва само едно ядро и 10 да имаш е все тая... И много други програми не се възползват, но предполагам с времето ще се променят нещата. А ти тая машина не я взимаш за ден-два все пак. С оглед на виртуализациите сякаш е добре да са поне 4. Аз си правя виртуалните машинки да са поне с 2 ядра и за хост ОС-а е добре да са 2, така че 4 е минимум. От 64-бит ОС-те файда не видях никаква, само главоболия. И в крайна сметка се налага да си дублираш всичко щото все някоя програма няма 64-бит версия и трябва да имаш и 32-бит и 64-бит на всякакви джаби и други библиотеки....
|
| Чет Сеп 15, 2011 12:58 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Какво значи, не е трябвало да я пускам? Да с хвърля трудовата книжка в кофата ли? Пускам я и не ми мига окото, трябва да се яде, сиренето е с пари  Пуснах и не само я пуснах, но я направих. И в интерес на истината не бавеше чак толкова. Просто достатъчно за да ме дразни, пък и си намерих повод да сменя компютъра. Почти съм сигурен, че Алтиума ще лети със същата 8 слойна платка на една E8400 система на XP, само заради многото кеш. Със сигурност не му трябва процесор за 360$, щото гаранция не знае какво да прави с него  Аз съм почти сигурен, че повече от едно ядро не може да ползва, за 64 бита пък съвсем. Та затова питам, някой видял ли е реално бързодействие при повече от 2 ядра на 32 битова система? Или да си взимам едно Е8400 и толкова.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 15, 2011 1:22 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 |  |  |  | Цецо написа: Какво значи, не е трябвало да я пускам? Да с хвърля трудовата книжка в кофата ли? Пускам я и не ми мига окото, трябва да се яде, сиренето е с пари  Пуснах и не само я пуснах, но я направих. И в интерес на истината не бавеше чак толкова. Просто достатъчно за да ме дразни, пък и си намерих повод да сменя компютъра. Почти съм сигурен, че Алтиума ще лети със същата 8 слойна платка на една E8400 система на XP, само заради многото кеш. Със сигурност не му трябва процесор за 360$, щото гаранция не знае какво да прави с него  Аз съм почти сигурен, че повече от едно ядро не може да ползва, за 64 бита пък съвсем. Та затова питам, някой видял ли е реално бързодействие при повече от 2 ядра на 32 битова система? Или да си взимам едно Е8400 и толкова. |  |  |  |  |
Защо първо не пробваш като за начало да смениш кекавото XP с една 7ца 32бит и няма да имаш грижи със съвместимоста. Определено ще има разлика в скороста, доста по добре се държи според мен ? Но ако ше смненяш поне Core I5 ако не I7, тогава нещата ще изглеждат съвсем различно  739лв: http://www.technopolis.bg/b2c/details/b ... E-6210-814
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Последна промяна plameniv на Чет Сеп 15, 2011 1:41 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Сеп 15, 2011 1:30 pm |
|
 |
|
michev
|
За процесора не знам, но определено видео картата играе огромна роля в Алтиума, тъй като ония кара на ДХ. На Q6600 с вградено видео, Алтиума вървеше но се завлачваше от време на време (win 7 x64). Сега същия процесор но с дискретна видео карта (HD5670) - е просто песен. Та идея ми е че, трябва да наблегнеш в/у бюджета на видео картата най - много. Миро, не съм много съгласен с дублирането, особено под Win. От както излезе Win 7 x64, карам с него и никога не ми се е налагало да инсталирам каквото и да е допълнително/дублирано за да ми работят програмите. Под линукс нещата стоят по друго яче, та за това си стоя там на 32бит 
|
| Чет Сеп 15, 2011 1:37 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Аха, ама зависи от софтуера и ОС-та. За тия пари - i5-2400. Новите core-та имат доста по-добър контролер на паметта, че и вградено видео. Или ако искаш малко по-скромно, i3-2120. Ако пък не искаш да летиш, примерно Phenom II X4 965 и едно дъно за около 100 лв, което може да има даже сериен/паралелен. Въобще, има избор.
|
| Чет Сеп 15, 2011 1:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аз карта имам: http://www.nvidia.com/object/product_ge ... gt_us.htmlНищо не отбирам от модерни видеокарти тая ми дойде дюшеш, ама тая като я гледам с това охлаждане - явно може да смята. Владо, аз софтуера го написах - Altium. Иначе рядко компилирам нещо по голямо от 100-200К имидж, та откъм компилация не го товаря. Какво им е по доброто на контролера на паметта на i-серията - по бързи ли са за конвенционални приложения? Аз като го гледам Алтиума, съм почти сигурен, че ни отбира от много ядра, ни от 64 бита. Та единственото което може да го забърза е повече кеш, и по бърза шина. А като гледам E8400 е с 1333 шина, то по бързо от това в тоя ценови клас така или иначе няма. Иначе доверих ти се, май ще е това: http://www.dell-bg.net/product/category/37/id/25366/Баш на границата на бюджета ми е, та ще видя как ще се пазаря с началството.
Последна промяна Цецо на Чет Сеп 15, 2011 1:57 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Сеп 15, 2011 1:54 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Да, шина само за връзка с паметта, с по-голям bandwidth. Не ги сравнявай само по мегахерците, две различни шини са. А и i5 сигурно и на ниво конвейр/L1/L2/L3 е по-бърз, бидейки нова генерация. Виж с видеото какво е положението, дали вграденото в i5 ще ти върши работа, или ще си му боцкаш външно.
|
| Чет Сеп 15, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Алтиума дали има мрежово разпаралеляване/клъстеризация? 
|
| Чет Сеп 15, 2011 2:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ти па... цецо, не знам дали дел е добро решение за теб. за десктоп за секретарка - да, но ние сме далеч от секретарките. моя опит е с ментора, за АД нямам идея. търкаляме го на 2 машини основно, и двете с Core2 Duo едната D 940 / 2GB RAM DDR2 / FSB 800 / L2 2МBx2 / ХР / chipset i955x / Matrox Perhelia APVe другата T9600 / 6GB RAM DDR2 / FSB 800 / 6MB L2 / Win7 / chipset Mobile Intel X38/ ATI Mobility Radeon HD 4870x2, Cross Fire GDDR3 1024MB VRAM за 2D двете машини се държат почти еднакво, даже на уж по-бързата машина е малко по-бавна графиката. разлика се вижда в някои по-особени случай - интерактивно рутене на широк бъс с много констрейни. примерно 8/16 диференциален бъс през BGA поле. това е операция, която забива натоварването на горната черта и на двете ядра няма къде да пробвам с повече ядра, но предполагам че ще влязат в употреба. но самия случай е много рядък за 3D нещата са коренно различни. просто не могат да се сравняват двете видео-карти.
|
| Чет Сеп 15, 2011 3:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, на работата съм с Altium 10 на Е6850 с 3GB рам, а в нас съм с новия i7 2600 с 8 GB рам и същия Altium 10. Разликата е почти никаква или поне аз не мога да забележа да има сериозна разлика. Може би защото Алтиума е във виртуална машина с ХР, ама ме съмнява и в основната ОС да го сложа, че ще има някаква разлика. Т.е. за мен е все тая кой комп ще си вземеш от гледна точка на Алтиума. Но от друга гледна точка пък няма смисъл да купуваш нещо, дето е толкова старо. Като и без това ще даваш пари купи нещо по-ново, за да не даваш пак пари след 1-2 години  . А няма такъв филм, дето Пламен го разправя, че 7-цата щяла върви по-бързо от ХР-то. Доста по-бързо от Виста да, ама не и от ХР-то.
|
| Чет Сеп 15, 2011 5:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Core5 е по-добре, но защи мисля че и разликата с core 7 не е толкова голяма. DRC много вероятно да е бавело не заради сметките а заради визуализацията, ако говорим за online DRC-то. В интерес на истината аз още карам с 99SE и нямам такива проблеми дори и на лапатопата, е тя е Core5 де ама ... Новите продукти искат видео, въпреки че твоето не е слабо. Това което мога да ти препоръчам е Core5 или Core7, поне 4 Gb RAM, и има едни Quadro в ниския клас, които за CAD би трябвало да вършат повече работа, цената им не е висока. Скоро купувах таква машина но избрах Core7 и 8G RAM, точно с такова Quadro, ако трябва д абъда честен очаквах по дорба производителност от Quadroto но все пак е забележимо сравнено с предишното което имах, но това под SolidWorks.
|
| Чет Сеп 15, 2011 6:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Разликата между i5 и i7 е само в размера на кеша и наличието на виртуализация при i7. За 95% от нещата дето се правят на комп сигурно няма кой знае каква реална разлика между двата процесора.
|
| Чет Сеп 15, 2011 8:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Зависи, ако алтиума не са го бутали от към мултирейдинг няма ниакакъв смисъл наистина, и ако не правиш няколк онеща едновременно, ако обаче имаш повече активни приложения едновременно, или изпозлваш софтуер който да се възпозлва от повечето ядра, разликата определено се усеща.
|
| Чет Сеп 15, 2011 8:46 pm |
|
|