Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Въпрос за UPS 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Въпрос за UPS
Та значи .. имам охранителна техника и искам да и сложа UPS. По принцип е самоделка, не е вързана към охранителна фирма, така, че не знам те как процедират да захранят това чудо. Почти съм сигурен, че има UPS но тъй като до сега не съм ползвал такова чудо се чудя как им работи защитата от пренапрежение. И за да бъде въпроса ми максимално елементарно зададен... ако дойде някой, откачи захранващия кабел и по него пусне 380 волта алармата ми ще продължи ли да изпълнява функциите си?
Ако има такъв UPS и някой знае че действа моля да ме насочите към марка или модел.

Вто Авг 31, 2010 6:00 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми елементарно. Слагаш един варистор за 250V и едно бушонче и си готов. Виждал съм и по-засукано изпълнение - бушончето 40-50 ма и през него минава само тока за гейта на един BTA41. Като дойде високо напрежение варистора изгаря бушона и до там с подаденото високо. Между другото тази система беше спасила платката която беше дошла при мен за ремонт - само варистора беше изгорял. Ама идиотите сложили 1А бушон и бая беше почерняла платката.

Вто Авг 31, 2010 6:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами то това не е UPS за което питаш, а е защита от пренапрежения. Отговора вече са ти го дали, предпазител и варистор, при теб захрнването трябва да е резервирано и с акумулатор, така че ако спре тока трябва да изкараш известно време. Има си някакви стандарти които всички спазват, например отпадане на захранването ил иакумолатора се следи и се предава като събитие, така по нтатък охрнителната фирма знае че там има проблем, дали реален или саботаж това е друг въпрос.

Различния клас техника реализира по различен начин тия функции, например ако има сертификат по VdS, такъв сигнал се подава на 40 мин след отпдане на мрежовото, и до няколко секунди след отпадане на акумолатр, без значение дали иа еидн или няколко. Обикновенно капацитет на акумолатора се изчислява така че да осигури непрекъсната работа на системата мин. 72 часа в режим на охрана и поне 40 минути в режим на аларм, тук има различни времена в зависимост дали говорим за охранителна или животоподдържаща и спасяваща техника, и дали е клас А,В или С.

UPS стандартно не се изпозлват за охранителни системи, изобщо в този бранш UPS не се изпозлват много, единствено ако имаш PC базирани у-ва, всичко останало е снабдено с акумолатори, в някои случаи стотици и хиляди Вч.

Добра практика е специалните системи да се захранват отделно от останалите, заължително от собствен предпазител, и ако е повече от една система е хубаво да има собствено табло, в което да има пренапреженови защити, това са катодни отводители различни класове, в зависимост от това как е захранено таблото и къде се намира, спрямо ГРТ и трафопоста. Обикновенно обаче това не се прави, първо че тия дето се знаимават със охранителни системи много често са далеч и от електроника и от електротехника, което винаги ме е учудвало, и второ дори и да са наясно, катодните отводители и др.тип защити са нещо смътно и неясно не само за тях, ами и за много от електропроектантите, според мен щото трбява да се прочете, елементарно е ама май е извън разбиранията на много от тях .. но не е учудващо, много от тях са набори на майка ми.

Вто Авг 31, 2010 6:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]