Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Абе какво става с тия кравари от TI 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Абе какво става с тия кравари от TI
Напоследък всичко тяхно е адски трудно достъпно. С батето ни трябваха едни процесори - или няма, или са на двойни и тройни цени. Сега едни DC/DC-та тяхни търся във Фарнел спират да ги държат на склад ( а са си актуални чипове), а Digikey дават лид тайм за юни??????

Въобще ровнах ей така да видя и други техни чипове които ползвам - положението е трагично и в Farnell и в Digikey масово статуса е "не се подържа на склад". А съм ги купувал от там доста пъти. Или пък лид тайма е по 4-6 месеца....

Тия ще фалират ли или какво? Мамка му, то само Microchip ще излезнат сериозна фирма накрая....

Чет Фев 18, 2010 5:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
май не е само техен случай, направо си е синдром според други хора в бранша. има някаква ситуация че покрай "кризата" част от производството на разно елементи (основно по-сложни работи като uC) било намалено или спряно временно, и сега когато уж има леко "излизане от кризата" пазара пак се отваря, но складовете се поопразват набързо, а процесите по производството - не могат да наваксат да стартират и да дадат продукт за толкова време. това съм чувал казвам, чак толкова дълбоки наблюдения нямам, обаче щом и ти се жалваш - сигурно има капка истина в историята :wink:

Чет Фев 18, 2010 5:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо, провери ли каква е ситуацията през Акерман?

Чет Фев 18, 2010 6:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
те много неща в диджито излязоха на алокация.
коМбойците веднъж ми дадоха срок за един чип 60 седмици.
пратиха ми 3 мостри веднага, чипа пасваше супер, но го направих по друг начин.

Чет Фев 18, 2010 6:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Предновогодишно Акерман ми дадоха срок на доставка за MSP430F24x-и нещо към 23 седмици - това за семпли. Фарнел и дигикий - 0 бройки в тоя корпус. Явно ще се оправяме с "каквото има".

Чет Фев 18, 2010 6:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Цецо, провери ли каква е ситуацията през Акерман?

не съм още. Аз засега ще измисля откъде да ги взема. По принцип се касае за ново изделие... и въобще се чудя дали да не сменя чипа. Лошото е че съм завършил проектирането, нещата работят.... А и друга фирма точно такъв конвертор не прави - чипа си ок, ама пройзводителя.....

Чет Фев 18, 2010 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
пробвай да поръчаш нещо от ONSEMI - миналия октомври съм поръчал едни DC-DC конвертори и имам потвърждение за доставка 09.2010 :D
дори майкрочип които имат може би най-големия и открит склад в microchipdirect имат вече позиции за които се чака по 8 седмици
сега вече берем плодовете на кризата - никой не държи нищо на склад за да си "оптимизира" cash-flow-а и го хапват дървото тези които се мъчат да произвеждат нещо

Чет Фев 18, 2010 9:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На нас едни TMS320 ги доставиха през Newark от Farnell UK, второто място дето все още ги имаше беше Москва.... по разбираеми причини се отказахме да ги поръчваме от Русия. Питахме TI ще ги произвеждат ли, няма ли, оттам ни казаха, че няма да се спират, просто да сме си правили сметката, щото доставката можела да достигне 6 месеца.... Както и да е, успяхме да се уредим с 25 проца, обаче ако опре до п-во и няма доставка става мамата си джаса.

Доста неща ги няма на склад в DigiKey, Mouser, Newark, Future, може за помощ да се използва сайта www.findchips.com , проверява 10-тина водещи доставчици в САЩ. Преди 3-4 месеца от Future мисля, ми бяха казали, че от средата на 2009г. китайските производители спирали ишлемето за големите доставчици, дори изтеглили заредените вече позиции обратно в Китай, тъй като им трябвали за вътрешно производство. Доколко е вярно не знам, но определено трудно се намират някои позиции.

Чет Фев 18, 2010 9:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
от близо половин година забелязвам че европейските дистрибутори нямат никакъв склад, ако дойде нещо от склад е от щатите или от азиатците
"официалните" дистрибутори на атмел ми оферират идиотски срокове на доставка и цени 80% по високи от това което съм купувал при тях преди месеци - нямат склад, MSC са си затворили офиса който имаха в русе, румънците като им пратиш запитване след седмица се обаждат да те уверят че мислят по въпроса, EBV имаха офис в словения който уж отговаряше за бг сега май са ги разкарали и оферират през австрия, абе въобще Атмел са ми вече много противна фирма но като има куп изделия които сме се излъгали да направим с продуктите им :D
NXP закриват продукти без предупреждение, вече няколко неща които си бях харесал и вложил в изделие докато го пуснем те го discontinue-нат, последно бе някакъв кодек за който имаше линукс драйвери и решихме да сложим - докато излезат платките и те решили да го спрат от производство а това е нов чип пуснат в производство преди 4-5 години, повече нищо на NXP няма да заложа в изделие освен LPC-та това май им е единствения бизнес който още крета
искам да видя сега тези които плюеха Майкрочип - по време на тази криза си пролича кои фирми са читави и имат кеш - те са единствените които имат чипове на склад или доставят в рамките на 8 седмици (докъде стигнахме да се радваме на 2 месеца срок на доставка) вече слагам смело операционни усилватели, ацп-та, регулатори на напрежение и всичко което се сетим на майкрочип :D

Пет Фев 19, 2010 12:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
MSC май ще отварят офис в бг. Това е от техен майл който получих януари: "Further we would like to inform you, that our company group MSC/Gleichmann will open 2010 a new office in Sofia"

А за Русенския офис края ня миналата година получих майл с следното заглавие : "Lubomir Iliev dismissed" и съдържание :
"herewith we have to inform you, that Lubomir Iliev was dismissed and is not entitled to represent our german company group MSC/Gleichmann in Bulgaria anymore.

We will make efforts to find a successor for his position, that will give you better support for our very technical and advanced product lines."

Относно сроковете за доставка - свиквайте. Още миналата година към средата беше ясно, че ще се стигне до сегашното положение на сроковете за доставка. След като почти всички производители и дистрибутори гледаха да си ликвидират складовите наличности. 4-6 седмици срок на доставка които преди ми изглеждаха като някакво безумие сега изглеждат направо мечта. :? :(

Пет Фев 19, 2010 5:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Много е куцо положението. Заради кризата няма клиенти. Изведнъж се пръкне клиент, ама иска нещата в кратки срокове които съм му давал предишни години. Не можеш да го забавиш или изгониш щото и без това клиентите са кът. Ама как да му направя нещата като нема чаркове. Не върви и да се запасявам, щото като няма работа трябва да ги гълтам вместо аспирини...

Абе свинщини.

Ама Заека e прав с Микрочип проблеми няма засега. Дано поне те да устискат, че....

Иначе определено с Атмел и TI най ги усещам проблемите. ТО първите бяха гушнали букета още миналата пролет, ама краварите не очаквах чак така да сговнясат доставките.

Пет Фев 19, 2010 7:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами краварите още септември миналата година дадоха срокове 23 седмици за TPS62110...
Уникално чипче ама добре че овреме разбрахме за сроковете...

Вто Фев 23, 2010 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аре днес получих срок за доставка на Микрочип от 12 седмици. Засега по късо от краварите, ама явно ще бера ядове и там....

Пон Мар 01, 2010 6:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, току що се връщам от среща с доставчици и ситуацията е горе-долу следната: след като миналата година икономиката се сговняса производителите масово са затваряли фабрики и са разчитали само на складовите наличности. След няколкото инициативи на правителството за съживяване на икономиката (кеш за брички е един пример за това) складовете свършиха и доставчиците вдигнаха сроковете за доставка. Заради това пък много хора почнаха да се презапасяват до 3 и 4 пъти над това, което им трябва. Фючър и Ероу казват, че поръчките им са се вдигнали с 50% на база миналата годиа, а икономиката със сигурност няма растеж 50% ако въобще има някакъв. Отгоре на това се нареждат и такива като нас с DX рейтинг. DX рейтинг системата е въведена по време на втората световна война, когато е имало недостиг на стомана и фирми за бяла техника като Maytag са казали - ето ви колкото пари искате и купуваме всичката стомана. Тогава правителството въвежда тая система за рейтинг на продукцията свързана с националната сигурност и казва контрактите с такъв рейтинг имат предимство пред другите и никой няма да плаща по-скъпо за да купи нещо (максималната разрешена печалба, когато доставяш на правителството е 14%). Та горе долу нещата стоят така - като има грижа с доставките се прикрепя сертификата за DX рейтинг към поръчката и доставчика е длъжен по закон да изпълни твоята поръчка с предимство в указания срок. Ако не го направи - няма глоби, а CEO-то отива директно в затвора. Отделно автомобилните компании сега като пълнят складовете и те купуват като за световно, а те имат договори за неустойки с доставчиците като неустойките са от порядъка на 100к долара на час закъснение. Та ситуацията с абсолютно всички доставчици е тотално в киреча е вече има срокове от по над 30 седмици и продължават да се вдигат, защото всички гледат да изпълнят първо DX рейтингите и автомобилните поръчки. Никой обаче не иска да пуска затворените фабрики отново, защото не са убедени, че деманда е за постоянно :) .
Отделно от това ONSemi и TI са двата производителя, които са тотално в киреча и са на прага на банкрут 8O .
От Future Electronics обещаха да ми пратят днес два файла - единия показва сроковете по вид компоненти, а другия е разбит по доставчици и компоненти и съответно има и прогнози. Като ги получа ще ги постна тук да може да си направите някаква сметка. Казват, че нещата би трябвало да се стабилизират някъде през 3-то и 4-то тримесичие тази година. Един пич каза, че от както той е в бизнеса от 25 г. не е виждал такова нещо на разкъсване на веригите и нарушаване на бизнес моделите :) .

Вто Мар 16, 2010 7:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе и аз така усещам нещата, без да имам твойта информация от предния фронт. Определено колкото е по "авто" или "телеком" пройзоводителя, толкова по зле стоят нещата с доставката. Което е логично, предвид това, че това бяха двата балона в нашия гювеч. Логично и там гърмежа е най-голям.

Предполагам затова пройзоводители като Микрочип са малко по добре, щото тях така или иначе "авто" и "телеком" пройзоводителите не ги обичат и на се успели да се надуят до такава степен.

То нещата се намират, не е да ги няма. Ама цените често са 2 че и 3 пъти отгоре, което е кошмарно, щото нормата ми на печалба никаква я няма. И аз съм го ударил на запасяване.... гадна работа.

Мен друго ми е чудно - ей и ти казваш че се затварят фабрики. Целия развит пазар е в стагнация. Какви са тия разтежи на износа дето вади китайската статистика?

Вто Мар 16, 2010 11:15 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща