| Автор |
Съобщение |
|
jazz
Ранг: Минаващ
|
 Вредно ли е запояването ?
Здравейте ,
интересува ме мнението ви по този въпрос?
Чувал съм много относно вредата от изпаренията.
Моля единствено ако има възможност да се ограничават мненията като "Еди кой си запоява вече 40 години но нищо му няма", защото нещата с цигарите седят по същия начин.
Приложил съм файл и линк с малко допълнителна информация.
Благодаря предварително.
http://bsp.awardspace.biz/statii/5/statia_5.htm
|
| Нед Фев 07, 2010 4:43 pm |
|
 |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Вредно ли е запояването ?
Oловото принадлежи към така наречените "тежки метали". В повечето случаи те и техните съединения са отровни за човека и обикновено имат свойството да се натрупват в организма. Чувал съм за починали поради натравяне с олово монтажистки на печатни платки преди доста години.
При запояването оловото се разтапя. Изпарения няма. Не ми се рови из таблиците, но температурата на топене и особено на изпарение на чистото олово е доста по-висока от тази при която се запоява. Оловото може да попадне в организма от неизмити ръце. Елементарната хигиена мисля, че е достатъчна за дълъг живот.
Безоловната мода е породена не толкова от процеса на изработка на електронните изделия, колкото от това, че след края на живота на изделието, то може да попадне в почвата и подпочвените води.
Изпаренията при запояването идват от флюса. Какви гадости слагат вътре знаят само производителите. Обикновено това са слаби органични киселини. Би трябвало да не са много опасни, но и миризмите има са гадни, така че даже и да няма аспирация, човек сам се сеща да проветрява.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Фев 07, 2010 8:03 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
ЧУвал съм, че уврежда зъбите, но не знам дали е вярно. То какви ли не слухове се разпространяват за какво ли не.
|
| Нед Фев 07, 2010 10:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
За оловото и тръбите:
http://en.wikipedia.org/wiki/Water_pipe#History
http://en.wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning
Запояването е вредно и опасно. Както и дишането на софийски въздух и пресичането на улиците.
Ако човек запоява на проветряване, с едно вентилаторче от компютър включено да не отиват парите в лицето му, вредата от запояването е нищожна.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Фев 08, 2010 3:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абсолютно. Когато насищам платка или нещо друго с интензивно запояване, просто пускам вентилатора, за да не дишам катрана от флюса.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Фев 08, 2010 9:38 am |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
Аз пък си го дишам колофона.
Мноого ме кефи. 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Фев 08, 2010 5:42 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Свиркайте си докато запоявате, помага! 
|
| Пон Фев 08, 2010 6:05 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Преди време изрових една бучка взета още като бях ученик от електровакумния в Сливен. Ами миреше си направо на бор, върна ми спомените бая годинки назад, жената също и хареса много. Купих след това какви ли не кутийки с колофон от магазините - еми не мирише така, мирише или на орляци или на нищо 
|
| Пон Фев 08, 2010 7:19 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Много по опасно е алуминиевото фолио което масово се използва в домакинството, отколкото оловото в тинола.
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Вто Фев 09, 2010 10:43 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 09, 2010 1:02 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами всяка течност се изпарява. Така е и с оловото и калая когато са течни.
Моите спомени са че калая оврежда зъбите (разрушава керамиката или нещо такова).
Оловото пък за други работи е вредно. Абе моето мнение е да се вземат все пак някакви мерки за да не се дишат тези изпарения, но от крайности няма нужда.
|
| Вто Фев 09, 2010 1:38 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Вредно ли е запояването ?
Като видя така зададен въпрос от човек, който за първи (и вероятно последен) път пише във форума и отговорите, които следват ме напушва смях...
Вредно за кого?
В ръчното запояване участват няколко компонента:
1. Поялника
2. Човека, който работи с него
2. Платката
4. Елементите
5. Тинола
Според мен най-вредно е запояването като процес за тинола, защото той направо се разтапя и изчезва като самостоятелен елемент. 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Фев 09, 2010 4:11 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ми ако може да вметна
"С поялник не се става началник  "
така че може би е не много полезно... 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Фев 09, 2010 5:27 pm |
|
 |
|
jazz
Ранг: Минаващ
|
Lupus лично за себе си смятам, че е важно да знам какво ми носи работата - както плусовете така и минусите. Другото си остава твое мнение.
Благодаря за отговорите на всички, както и за предложените мерки.
Поздрави.
|
| Вто Фев 09, 2010 9:40 pm |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Да не отварям нова тема пиша тук.Някой да знае къде във Варна може да се направи изследване за олово? Проверих военна болница токсикология , от там ми казаха ХЕИ пък там казаха,че вече не правят такива изследвания ( само в София).Работим в доста не хигиенична среда. 8 човека в една стаичка 27-28 квадрата и за капак една ваничка за калайдисване цял ден ни грее.Няма вентилация:)
|
| Пон Апр 04, 2011 6:30 pm |
|
|