|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:36 pm
Студ, вали - ай наздраве!
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Студ, вали - ай наздраве!
Мии, то времето ще се пооправи (май) ама ние да посрещнем зимата с почести.
Аз от 2-3 седмици съм в БГ, почти приключвам с тичането и днес ми писна, че се забих на село, налях си 20-на годишна кайсиева и рекох да отпусна. Обаче никой наоколо не пие (то затова залежава ракийката), ама едно "наздраве" не чувам
P.S. Дедо Боре, да не ти мухлясаха дамаджаните? Щото аз старите тукашни скоро ще ги опразня с цел "профилактика" 
|
| Вто Окт 13, 2009 6:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
дамаджаните са за оперативен купаж.
стареенето е в 30л буренца. експериментирам с време и дърво, резултатите са много обнадеждаващи.
отлежаването става в шишета по 1л. по-удобни са за купонясване.
вече захладня и няма да ги чакам ябълките повече, уикенда почва меленето.
=> няма опастност от мухлясване
на колко градуса ти е 20-годишната?
мисля да опуша и малко свинско. макар, че докторята забраняват и солено и прасешко.
|
| Вто Окт 13, 2009 7:09 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ти нема да им казваш на докторята и всичко е о.к. И те всичките са като в оная реклама: -Блажиш ли, блажиш ли дедо попе? 
|
| Вто Окт 13, 2009 7:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии, на другото село майка ми скалъпила барбекю от старата готварска печка на баба - за к'во ти е да се занимаваш с тоци, газове или да разпалваш с часове дървени въглища след като на дърва с помощта на ламарина отгоре или мокра хартия вътре става за нула време и си е все така вкусно. Съдрахме се от ядене. А повечето сегашни докторя са ми бивши съученици и мноо добре знам к'во ядат, т.е. като попа: "слушай ме какво ти казвам и не ме гледай какво правя..."
Иначе: от 20-годишната има всякакви разновидности, повечето клонят към 50. Обаче след толкова години какъвто боклук да си забъркал навремето - елексир става.
Edit: по-малко доктори = по-малко проблеми. Щото жената ходи по доктори и от ден на ден по-болна става
Или баба и дядо: и двамата ядяха здравословна селска манджа (и аз отраснах 100% здрав с нея) обаче баба като върла християнка постеше по половин година. А дядо си хапваше и си пийваше. Резултатът: баба умря 10г. преди дядо при положение че беше по-млада...
Последна промяна bongo_x2 на Вто Окт 13, 2009 8:21 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 13, 2009 7:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Като стана дума, някой знае ли от къде може да се купи дюлева?  Ама истинска, или поне близо до истинска.
|
| Вто Окт 13, 2009 8:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
все се каня да забъркам един бидон... с дюли от борсата.
|
| Вто Окт 13, 2009 8:17 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Това с дюлевата ми напомня един лаф на дядо: "със захар и от цървул става ракия". Щото от дюли е абсурд - мноо сух материал. То и в кайсиите се слагат сливи за оводнител.
А аз тези дни пих ракия от мандарини - на нищо не приличаше.
|
| Вто Окт 13, 2009 8:26 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
някога, много отдавна, бащата разправяше, че си варели ракия от банани в чайник докато работели в Либия, то нали било забранено там алкохолец, та нямаше оплаквания  ама за мандариновата не приличаше ли малко на джин? все си мисля че като правиш нещо от цитрус ще го докараш в тоя стил... а ако замажеш и с някакъв ароматен треволяк отгоре може да го докара наистина 
|
| Вто Окт 13, 2009 9:27 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ми то става да сложиш джанки или праскови в един бидон и сложи една кофа дюли, ама от дия диворастящите и ще придадат аромата. Иначе само от дюли, бая захарчица ще требе, както каза bongo_x2. Аз до края на месеца чакам да ми стане винцето, че както взе да става студено, му идва времето 
|
| Вто Окт 13, 2009 9:36 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да, и аз мисля, че дюлата се слагат за аромат. Основното са сливи или грозде. Но миризмата на дюли за мен е невероятна. Едно време нашите правиха компот от дюли - страхотен.
|
| Вто Окт 13, 2009 10:13 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Рек, имаш едно бурканче сладко от дюлата ми на вилата... За ракия може да не стига ама сладка се правят и стават убийствени... А аз бих си купил крушова ракийка - естествено пак истинска... Има едни круши Вилямовки.. Лелееее тва какво чудо е...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Окт 13, 2009 10:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии Рек, компота от дренки е още по-страхотен обаче ракията... Щото и отлежала от дренки съм пил, ама то отлежалото е друга тема. Обаче за разредител си е най-добра обикновената водниста слива и ако не ти се чака 20 години трябва да сложиш и захар.
Тя разводнената слива винаги си е най-доброто ама това вече е трета тема 
|
| Вто Окт 13, 2009 10:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
то всички май си падат по друсани немити сочни сливи. не зелени джанки, нито по-презрели и с лек загнил дъх.
като се фанеш за дървото и сама да си падне на моравата.
всички го знаем номера, обаче е трудно. щото сочната слива идва по едно време, а дюлата по-късно.
и когато минеш на дюли, от джанките и костилки не са останали.
е, верно, сливи можеш да изядеш много наведнъж. ползват се за пълнеж и бройка, докато им е времето.
с дюлата трябва по-внимателно - ножче, белене, дъвчене.
и ако я свариш на компорт или сладко, може да ти се услажда дълго време.
а без захар нищо не става 
|
| Вто Окт 13, 2009 10:50 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Абе bongo_x2 от кой край на Българията си, че така уважително говориш за кайсиевата? Аз само нея си пия, помагала като предпазно средство срещу инфаркти 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Окт 13, 2009 11:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е за Дюла не знам, едно време имаше еидн студент, нейде от централна България, учеше в Шумен, та носеше една ракия, дето дядо му правел, не знам какви билки слагал вътре, ама те такава ракия втори път не съм пил. Значи тва на един рожден ден, бях пил водка, сигурно поне половин шишарка, да ам аводката свърши, по скро търговишката, тогава таква пиех, и гледам аз едно шишенче, такова литрово седи и никой не го кусва, кво има в тва шишенце викам аз ми ракия, а що никой не пие, ами силна била .. хмм пробвах аз една чашка, нищо силно не усетих, айде още една, после и тогавашното гадже се присъедини, тя горката неможеше да пие повече от мене само щото и беше малко стомахчето, иначе хич не я хващаше, та седнахме, и двамчата изпихме квото беше останало, но дотогава шишенцето беше приполвено. Силна беше ракийката, усети се, в някакви такива последни признаци на здравамисъл преди да заспя разсъждавах утре сутрин ще е тежък ден ... е да ама не, дойде сутринта, все едно не съм пил, тва след поне 500 водка, и 6-700 от тая ракийка, бирите преди това не ги броя, ама едва ли сабило много, аз повече от 4-5 наведнъж съм пил много рядко в живота си. Та не знам какво я беше омагьосвал дядо му на тоя младеж, ама страпна ракия, мека блага, вкусна, и без последици, даже май доста ободрен се чуствах, което не е случвало след пиене на водка в подобни количества колкото и хубава да е била.
А иначе .. един познат, имаше борса за плодове и зеленчуци, там сещате се що стока гние, една година прави ракяи от мандарини, много хубава стана, направо страшна, на следващата вика дай пак ще правим ... ей така зеносахме половин камион мандарини и портокали за ракия да правим, е да, ама щото бяха много, а ние сме мързеливи, хвнахме едни циганета да ги изчистят, да ама гадовете не махнали семките, а май и тук таме кори останали, ни портокаловата стана, ни от мандарини, то ракия стана, ама се изпи някъде май-юни, като свърши всичко друго, щото хем блъска на одеколон, хем горчи .... та хубава ракия става от цитруси, ама явно си иска своето, с мързел не става.
Дюлева не съм пробвал ... лошото е че от 5-6 години никава ракия не пия, ни домашна още по малко купешка, много киселини, ама страшно много, чак като си помисля и ми се отпива .. то напоследък забелязвам май и от водка взе да става така ... ще се мре, няма спасение.
|
| Вто Окт 13, 2009 11:38 pm |
|
|