Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Недействителна бюлетина VS негласуване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Недействителна бюлетина VS негласуване
Абе някой знае ли какъв точно е механизма на тая пуста система Донт.

Недействителните бюлетини като негласували ли отиват? Защото знаем че негласувалите гласове си ги поделят партиите които влязат. Но какво става с невалидните?

Пет Юни 19, 2009 11:21 am
Профил ICQ

Мнение 
DONT use it - това е бандитска система!

Пет Юни 19, 2009 12:32 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Аз мислех да гласувам с невалидна бюлетина, както направих на изборите за евро-депутати, но промених мнението си.
Ще гласувам за мажоритарният кандидат Валерия Петрова, издигната от шоуто на Слави!
Идеята ми харесва, а и имам и други аргументи.
За целта днес си извадих от нашата Община удостоверение за гласуване в друго населено място.
Срокът за издаване на такива удостоверения е 20.06, но тъй като това е събота не знам дали общините ще работя и така днес да е последният срок.
В удостоверението не се посочва град и може да се гласува в цяла България.
А и това е повод да прескоча за няколко дни до морето :)

п.с. Междудругото ми направи впечатление, че моето удостоверение е номер 935 и се очаква да са повече от 1000. Хората имащи право на глас в нашата Община са около 90К, т.е. 1% са заявили желание за гласуване на друго място. Като отчетем избирателната активност и голямата вероятност тези хора да гласуват (иначе защо да си правят труда) това означава около и над 3%, което не е никак малка цифра. До колкото знам положението в други Общини е подобно.

Пет Юни 19, 2009 12:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
метода на Д'Онд служи за разпределение на действителните гласове към брой мандати.
примерно при 100 действителни гласа как да се разпределят 5 мандата от 6 партии.
т.е. няма отношение към действителни, невалидни или негласували.

самия метод леко толерира големите партии при разпределението на последния "висящ" мандат.
логиката е била, че многото партии (в парМаЛента) ще затруднят работата му и няма да се стига лесно до решения.
затова този метод дава тежест на малко на брой, но по-големи партии.
също така метода дава по-справедливо разпределение на мандати, когато числата са по-големи.
ако се разпределят 20,000 действителни гласа резулта е по-справедлив, отколкото когато се разпределят 100 гласа.
метода ХЕЪР-НИЙМАЕР дава малко по-добри резултати при малко мандати и/или малко гласове.

и в двата случая говорим за последния мандат, когато 2-3 гласа за една или друга партия може да окажат влияние къде отива мандата.
което е било повод на драми няколко пъти. това е и една от причините за нужда от по-голяма избирателна активност.
при по-малка избирателна активност (по-малко число на действителните гласове) по-големите партии имат повече шанс да звемат висящ(и) мандат.

недействителните гласове имат отнощение към "цената на мандат" и влияят основно на пряко избираемите мандати (независими и мажоритарни)

Пет Юни 19, 2009 1:22 pm
Профил

Мнение 
lz написа:
Аз мислех да гласувам с невалидна бюлетина, както направих на изборите за евро-депутати, но промених мнението си.
Ще гласувам за мажоритарният кандидат Валерия Петрова, издигната от шоуто на Слави!
Идеята ми харесва, а и имам и други аргументи.
За целта днес си извадих от нашата Община удостоверение за гласуване в друго населено място.
Срокът за издаване на такива удостоверения е 20.06, но тъй като това е събота не знам дали общините ще работя и така днес да е последният срок.
В удостоверението не се посочва град и може да се гласува в цяла България.
А и това е повод да прескоча за няколко дни до морето :)

п.с. Междудругото ми направи впечатление, че моето удостоверение е номер 935 и се очаква да са повече от 1000. Хората имащи право на глас в нашата Община са около 90К, т.е. 1% са заявили желание за гласуване на друго място. Като отчетем избирателната активност и голямата вероятност тези хора да гласуват (иначе защо да си правят труда) това означава около и над 3%, което не е никак малка цифра. До колкото знам положението в други Общини е подобно.

Тя горката не може да си каже името, препочитам да гласувамза някой дето ще ме краде па било то и нагло, отколкото за някой който го издига Слави с един господ знае каква идея, тоя трябваше още 97 да бъде отстрелян ама нейсе .... такова лайно рядко има, едно време се влачеше по Шумен, бяха дружки с братчетат от Фикосота, не мое си представи колко пъти са му спасявали гъза от яко ебане, много тъпо парче .... последните години голяма работа стана, ама не е поумнял, само устата му по голяма станала ....

А май да се гласува с невалидана бюлетина е по лошо отколкото изобщо да не се гласува, в един момент може да се окаже че бюлетината си е била валидна точно за когото трябва.

Пет Юни 19, 2009 3:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
гласуването с невалидна бюлетина си е форма на протест, следователно е достойно за презрение.

Пет Юни 19, 2009 8:17 pm
Профил

Мнение 
Сега по новините казаха, че утре (20.06) общините ще работят и ще могат да се взимат удостоверения за галсуване в друго населено място.
Ако някой мисли да не е в родното си населено място и това да е повод да не гласува, може да си извади такова удостоворение и да гласува навсякъде в страната.

Пет Юни 19, 2009 8:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, навихте ме да гласувам!
Обаче понеже следя нещата от "Занзибар" нямам хабер за кого (по-скоро имам хабер за Никой) :)
Ха сега да изброите няколко които са навити да работят за България (според силите и възможностите си) пък аз да си харесам :toimonster:

Иначе: дори след 10-на години явна липса от страната, не много валидна адресна регистрация и никогаж гласуване все още фигурирам в списъците в родното си място. За малкото време на завръщане не съм успял да проверя колко пъти съм гласувал и там...

Пет Юни 19, 2009 9:06 pm
Профил

Мнение Re: Недействителна бюлетина VS негласуване
Цецо написа:

Недействителните бюлетини като негласували ли отиват? Защото знаем че негласувалите гласове си ги поделят партиите които влязат. Но какво става с невалидните?

Невалидните влизат автоматично в графа "Малоумници" - отишъл да гласува но не могъл да си попълни правилно бюлетината. Всякакви презумции ,че така протестираш са проява на пълен наивитет ,защото дори няма начин да докажеш ,че си гласувал точно така.
Всъщност най-добре е изборите да са явни или поне този който гласува да може впоследствие да си провери как е зачетен гласа му, щото сега системата си е черна дупка отвсякъде. Толкова е таен вота, че даже и за гласуващия е тайна как е гласувал.

Пет Юни 19, 2009 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ако знаеш само какава каша е в тези списъци...

в същност проблема е, че има избори, ама няма избор.
едни и същи муцуни, дето и те самите сигурно не могат да изредят всички партии, в които са членували.
ТОВА обаче не е престъпление :evil:
е има и лъч надежда - след батко и каката идва новото попълнение - братко.

и не е само при нас. тия дни текът едни грозни пазарлъци в евро-парламента, дето ще изчерят и мангал на димитровградския пазар

Пет Юни 19, 2009 10:26 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Дедо много ми се иска да видя точния ти отговор на единия от въпросите на Цецо.
Най вече в смисъла как ще им е по лесно да ми гепят гласа.

Пет Юни 19, 2009 10:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако говорим за лесна възможност за фалшификация - негласуването направо крещящо предразполага към такава дейност.

Ако не гласувате никой не пречи ония рапони в секцията да прибавят егн-то ви да ръгнат един подпис и да пуснат каквато искат бюлетина. За София това трудно може да стане, защото има прекалено много маймуни следящи процеса. Но в едно малко село.... Всъщност и в София става. Знам за двама човека които като отидоха да гласуват в последния момент в София на евроизборите и се оказа че срещу имената им вече има ЕГН!!! Това на какво ви прилича. Познайте какво стана после - ами добавиха ги в списака наново и гласуваха. И кво - получили са се два фантомни гласа които са си действителни. Свинщини.

Докато пускайки невалидна бюлетина, поне си гарантирате, че вашия глас поне не може да бъде изманипулиран толкова елементарно.

Мен въпроса ми беше по скоро друг. При пресмятането на мандатите, невалидните бюлетини като негласували ли се смятат? В сметката невалидните също ли се разпределят между "печелившите"? Всъщност кво ли питам, ясно че е така, то броя на мандатите в кочината е фиксиран и ще я натъпчат със свини, под една или друга форма.

Съб Юни 20, 2009 12:03 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
в открит форум няма как да бъда по-конкретен.

ако искаш може да вземем 10 кила мръвки и 20 литра бира и да си спретнем един образователен семинар на полянска с рекичка. ще обръщаме месото, ще надигаме бирата и ще цъкате невярващо.
за математическия модел на манипулацията ще трябва да питаш корифеите. аз съм инженер и съм прост в тази област.
ще ти дам телефона на човека, но не ме карай да ти уреждам консултацията.
но ако събереш числата от минали избори, няма да ти трябва изкуствен интелект, за да видиш тенденцията. (жокер - местни избори) данните би трябвало да са публични

конкретиката съм я забравил. темата ме вълнуваше, когато бях зелена и въодушевена овца, която си мислеше, че вървим към оправяне. намерих много неща, които по онова време ми се виждаха като отявлено разбойничество. по днешните стандарти е като хапане и мазане с ако в детската градина. вече не съм толкова зелен, а от въодушевлението не остана и капка. заблудите и илюзийте се оказаха по-горчиви и от тежък развод. не съм и овца. по-скоро стар пръч, който не се заглежда по руйните празноглави овчици и дори не му се ходи за по-зелена трева оттатък баира

Съб Юни 20, 2009 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Невалидната бюлетина пък кой ли знае какви други шансове за измама им дава.

Негласуването явно също са му намерили цаката. Каква изненада. Ето откъде
идвало високото участие.

Може би това, което би работило, е човек да гласува за очевидно неизбираеми
партии, такива, дето няма да минат бариерата (4% май беше).

Но не знам има ли такива - не следя новините отдавна, знам ги, преди да да са ги
съчинили (както по тодорживково време - кви вестници, кви новини, всичко е ясно).

Пък и каквото и да се получи като резултат вероятно няма и да го погледнат, ще
извадят предварително приготвените числа и айде.

Без да ги извади някой със сила от дупките им и да публикува всичко, що е
секретно - в това число (и най-вече) и имената на КГБ агентурата - всякакво
занимание с "политика" е безпредметно, човек в най-добрия случай си губи
времето.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 20, 2009 1:37 am
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Недействителна бюлетина VS негласуване
Цецо написа:

Системата Д'Онд вече не се ползва в България. Ползва се системата на Хеър-Ниймаер.
Ето отговор на много от въпросите, които ви вълнуват в едно интервю на проф. Михаил Константинов - човека, който наистина разбира професионално нещата:
http://e-vestnik.bg/6283

Съб Юни 20, 2009 9:37 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща