Отговори на тема  [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
безумни БГ наредби 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение безумни БГ наредби
вчера рових из нетя и попаднах на изключителния документ
Цитат:
Наредба № 3
за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии

фундаментален документ!
и е даже под-законов акт (не е закон или дори правилник за приложението му)
като че ли няма място в съвременния живот, което да не е огрято от понятието "лектрическите уредби и електропроводните линии". дори курника на село има ламба :idea:
та тоз комплексен и всеобхватен документ се шири на почти 600 страници и има 2148 (две хиляди сто четиридесет и осем!) члена.
не съм я преглеждал задълбочено, но някои неща са доста смешни:

Цитат:
Раздел XXII Трансформаторно масло
Чл. 2145. Трансформаторното масло се проверява и изпитва, както следва:
1. вземане на проба и изпитване на маслото съгласно стандарта;
2. проверка на характеристиките на трансформаторното масло по сертификата за качество, придружаващ маслото при приемане на обекта.

или пък според
Цитат:
чл. 57 (5):
Допустим продължителен ток за проводници и шнурове с каучукова и PVC изолация с медни жила
...
0,5мм2 11А
...

та за какво иде реч... не е чудно, че нещата у нас няма как да се оправят. просто не е нормално да съществуват такива документи. по аналогия вероятно има подобни безмислени регулации и здравеопазването, образованието, транспорта, ... защо не и пи снасянето на яйца. дори митническата тарифа е по-тънка и далеч по-разбираема. няма как да правиш нещо с кабели, проводници, шнюрове или други телове и да не сгафиш поне в един член от наредбата.

явно много човеко-години безмислен труд сме платили на чиновниците. за да може после кукунева да се пъчи по меддите, че законодателството ни било адаптирано на европейско ниво.
само че проблема не е в законодателството, а в спазването му...
и съвсем не мога да приема, че лошия закон е по-добър от никакъв.

Чет Окт 23, 2008 10:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
11A за половин квадрат е сила. 8O Може би ако е AC няма да грее?

Чет Окт 23, 2008 10:51 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Kaто става дума за трансформаторно масло...
Знаете ли че, е много близко по химичен състав до дизеловото гориво... и сичко всичко дето е от "Енегото"(иде реч преноса и разпределение) и има дизелов автомобил джиткат на 90% траф.масло и 10% дизел :!:
това е факт
да не говорим , че в траф. масло няма грам сяра, а дизела има

Чет Окт 23, 2008 10:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
искаш да кажеш че една искра на маслото и трябва?
то тези трансформатори скрити бомби

Чет Окт 23, 2008 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Смисъла на тази наредба е да не може обикновенния човек да разбере нещо от там и от електро разпределителните дружества да те мотат ако ти се наложи нещо. Реален казус :
Клиента ползва ел.енергия ср. напрежение (20 kV) обаче плаща на цени за ниско. С други думи трафото си е собственост на клиента ама електромера е след трафото. И като се обадим и кажем нещо за трафото отговора е : ааа то си е вашо, оправяйте се. Обаче като отидохме да попитаме защо ползваме средно а плащаме ниско отговора беше : ами така трябва ?!?!. Щом трябва, питам аз една колежка от университета дето работи в ЕОН как трябва да е. Ами прав си казва ама трябва ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С НАРЕДБА 3 и така да отидете при шефа на регионалното подразделение. И като изречеш магическите слова "според наредба 3, член еди кой си" и нещата се понаместват. Два дена рових, ама явно е написано между редовете и се отказах. Като питах къде отиват парите дето се вземат горница, отговора беше умопомрачителен - "в сгради". Специално за този случай разликата в сметките е над 1000 лв. месечно.

Чет Окт 23, 2008 2:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
3aek написа:

трансформаторното масло е "обезкислородено" (все пак е за изолация и охлаждане) ... а и трябва да се рециклира от време на време ..

но наистина става за дизел (ако имаш катализатор ще го скапеш бързо) дори и при 100%

Чет Окт 23, 2008 2:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
3aek написа:

Дизела в нормални условия гори точно колкото водата. :) Не случайно танкът Т-34 е бил голям хит навремето - имал е дизелов двигател и съответно е било по-трудно да го запалиш. Пробвали са и със самолети, но стават твърде тежки.

Чет Окт 23, 2008 3:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
явно затова дизела е по-скъп от бензина \:D/

Чет Окт 23, 2008 4:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
аз се чудя какви ли са изискванията за строителство !?

предполагам че ако са "аналогичнии" ще са нещо от рода на:
"... в бетона е желателно да има и цимент ..."

за кръпките по улиците ... също ми е интересна "нормативната база" :)

Чет Окт 23, 2008 5:29 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Реконструктор написа:
3aek написа:

Дизела в нормални условия гори точно колкото водата. :) Не случайно танкът Т-34 е бил голям хит навремето - имал е дизелов двигател и съответно е било по-трудно да го запалиш. Пробвали са и със самолети, но стават твърде тежки.

ами то и сега за предпочитане са дизеловите бойни машини...
точно заради това
по-трудно се палят дори и да бъдат поразени
ама това си е встрани от темата

Чет Окт 23, 2008 5:49 pm
Профил

Мнение 
И за строителстовот си има нормативни документи, има и едни други ПСТН противпопожарни, има всякакви, нормативни документи да искаш.
А за меренето, нямаш никакъв проблем, щом трафопоста е ваша собственост имате преаво да мерите от страна СН. Да ти кажа вие сте първите собственици на трафопост които мерят на НН. нещата са малко по сложни ако имате договор за откупуване на трафопоста, там вече НЕК, или то вече не е НЕК а във вашият случай ЕОН определя дали има възможност за мерене от страна СН, като те могат да си измислят 1000 довода да не се мери там, но пък вие може да ги оборите и 1000 довода и да искате да мерите там ... ама нещата са мътни и почти кървави.

Чет Окт 23, 2008 7:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това с 11А през половин квадрат ме разби! Колко дълго не съм бил в час с Наредбите :(
В главата ми се мотае числото 8А на квадратен мм и то за инсталация в мазилка с някои уговорки за снопове от проводници. За емайлиран проводник в траф - до към 2А. В открития Космос - сигурно ще е друго.

Но не се учудвам. Преди време се наложи да стандартизираме едни изпитвания и се роди БДС В...
При обсъжданията с овенните (стандарта с военно предназначение и МО съгласува) един тиквеник се запъна изпитванията на минусови температури и цикли плюсова/минусова температура да са от -60, а не както си му е реда -50. Аз даже настоявах за -20...-30, защото при нашите клиенти по-ниска температура няма (малко след това братушките сами повишиха минусовите до към -25). Да, ама не! Говедото си иска -60 и то без обяснение. То не бяха температурни профили на Земната атмосфера, височина на полета на различни модели транспортни самолети и кви ли не чудесии. Нещата си дойдоха на място след като обявихме, че ако се въведе изискването за -60 ще трябва да се преизпитат и евентуално да се снемат от въоръжение доста образци военна техника. Бюрократа се уплаши за стола си и ... всичко си дойде на място. :wink:
Звучи като приказка, ако не беше истина.

Чет Окт 23, 2008 8:08 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
ТЗа емайлиран проводник в траф - до към 2А.

даже няма и толкова ако не трябва да грее. Аз си спомням една формулка още в училище беше d=0.7sqrt(I) та по нея за половин квадрат излиза половин ампер ;-)

Чет Окт 23, 2008 9:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ШВПС на кабелкомерс по каталог му дават 10А на квадрат закрит и 16А открит. Аз като правя нещо се консултирам с каталога на производителя и слагам 20-30% застраховка. Хич не ме интересува какво пише в наредбата.
Тони : ела да се убедиш сам че ни мерят на НН и си твърдят че така трябва да е. Трафото няма договор за откупуване. А дори и да има пак има възможност за мерене на СН. И за това съм разпитал. Ама нашта работа е като в Дон Кихот - борба с вятърна мелница. Идиота дето е проектирал присъединяването го е направил с мерене на НН и така си е останало.
На всичко отгоре като кажем нещо и те веднага : ми купете си от друго място ток. А един токов удар струва около 250-300 лв. на фабриката.

Пет Окт 24, 2008 11:05 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
ШВПС на кабелкомерс по каталог му дават 10А на квадрат закрит и 16А открит. Аз като правя нещо се консултирам с каталога на производителя и слагам 20-30% застраховка. Хич не ме интересува какво пише в наредбата.
Тони : ела да се убедиш сам че ни мерят на НН и си твърдят че така трябва да е. Трафото няма договор за откупуване. А дори и да има пак има възможност за мерене на СН. И за това съм разпитал. Ама нашта работа е като в Дон Кихот - борба с вятърна мелница. Идиота дето е проектирал присъединяването го е направил с мерене на НН и така си е останало.
На всичко отгоре като кажем нещо и те веднага : ми купете си от друго място ток. А един токов удар струва около 250-300 лв. на фабриката.

Моят съвет е да си намерите печен адвокат и да ги осъдите, все ще се намери как да се направи.

Пет Окт 24, 2008 4:21 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 64 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща