Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
В ЕС най-много работят Българите .... ха ха ха ха ..... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение В ЕС най-много работят Българите .... ха ха ха ха .....
видяхте ликакво проучване изкараха за нас .... да им го на кретените, явно не правят разлика м-у престой на работното място и работене .... интересно по производителонст къде сме .... някъде м-у ленивеца и пандата ...

Вто Сеп 16, 2008 2:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми зависи кой са попитали бе. Ако питат теб, мен току виж излезе, че работим по 60-70 часа седмично (ако и да е извън закона :) )

Между другото и пройзводителността на труда ни не е толкоз ниска колко е официалната статистика. Всъщност колкото е разликата между реалните заплати и статистическите, толкова е и разликата в реалната пройзовдителност и статистическата. Ти на твойте хора им плащаш добре за да работят добре. Ама това статистиката не го лови (ни плащането, ни изработеното :) ). Заради сивата икономика в България всичко е изкривено - и заплати и БВП и всичко си е чиста стъкмистика.

Вто Сеп 16, 2008 5:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе така е .. .тоако става въпрос аз работя над 80 часа сигурно, ама това е друг въпрос. Интересно как ги правят тия статистики ...поскоро интересно защо изобщо ги обевяват, за да дигат самочуствието на тия дето работят и нишщо не вършат че то като да не е одстатъчно повдигнато ...

Вто Сеп 16, 2008 6:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Това проучване ще е като за 132-те евро от тема "Хумор". БГ журналистите няма да публикуват само едно: че са най-големите г*золизци в Европата. Ние затова ги четем само в междуредието...

Преди няколко дена се върнах от БГ, три години не си бях ходил. Достатъчно бе да изляза на балкона за да се уверя как ПРОДЪЛЖАВАТ да работят в БГ.
Съседният вход го санираха по алпинисткия метод. Десетина човека по 4-5 часа на ден лъскаха със задниците си стълбите на отсрещната сграда и после се изгубваха но не за да увиснат на въжетата. Така и не разбрах кога работят.
На супера отсреща му изкърпваха стените. Те и без това изглеждаха идеално за разлика от ръждивата ламарина по покрива. Учудих се, че един маже тук-там със шпатулата а друг му държи кофата. Но разбрах колко съм тъп следващите дни: минаха на по-високото и един държеше кофата, друг стълбата и третият мажеше тук-там със шпатулата.

Вто Сеп 16, 2008 8:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мдааааа и вземат най-големите заплати ;)

Вто Сеп 16, 2008 8:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Моментна конюктюра на пазара на труда. Май тъй му викат.

Вто Сеп 16, 2008 10:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Липса на заинтересованост от работодателите, това е в крайна сметка. предприемача си е калкулирал и неработенето на работниците, затова и цените са толквоа високи, 1000 ЕУР/кв.м това е цената която излиза в БГ строеж на бизнес парк, това е цена на строежа, без терена. Тази цена е по висока от цената в САЩ например, а имайте в предвид че там трудът е по скъпо платен, машинното време е по-скъпо платено. Истина е че строителя си слага големи печалби, но истина е че калкулира и много повече труд от нужното като часове, тъй като му е напълно ивестно каква е производителността.
Същото е и в много други сектори не само в строителството. Собственика на заведение знае че го крадът, но малко са тези които правят нещо по въпроса, просто си слагат достатъчно високи надценки за да не им пречи това.
Когато това е масова практика, тъй като това е един навик придобит най-вероятно последните 50 години и го имат самите тези които трбва да организират и ръководят, дори малкото изключения на които това не им харесва нямат голям избор. Работника не му пука за нищо и знае че може да си намери работа където да рбаоти мо малко, при някой не толкова притенциозен. Съответно тези които искат да променят нещо се сблъскат с абсурдът на пазара на труда, няма работници, има свободни места, и масово работодателите са наясно че работниците му не са ефективни и не вземат никакви мерки.

И в такъв момент някой да излезе с подобно изказване лично за мен трябва да бъде пъблично разстрелян ... даже си мисля че разстрел е твърде леко наказание ... ама ще спестя сценария на хелрайзер 5 :)

Вто Сеп 16, 2008 10:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
преди месец говорих с човек който работи от 10 г в Белгия и сега си строи къща там
часовата ставка на строителя с който работи е 40 евро на час, с данъка 50 евро на час т.е на ден 400 евро струва един строителен работник в Белгия
за 200 кв.м рзп има договор за грубият строеж да се извърши за 8 седмици от ... 1 работник т.е. за 320 човекочаса
верно че има всякаква механизация т.е. той бетон не бърка а му карат, и прочее но самия строеж се извършва от 1 човек предимно, понякога викал още един общ работник

попитах го толкова ли няма емигранти да хване на черно, оказа се че е почти невъзможно, защото когато отива накрая да регистрира къщата трябва да представи фактури за всички дейности и там си има строителни норми и не може за къща 200 кв.м да покажеш документи за 100 000 евро а да си платил реално 200 000 евро (т.е. да не си платил ддс на 100 000 евро), правят пълна проверка и глобата е двоен размер на укритото т.е. вместо 200 000 ти излиза 300 000 евро и никой няма сметка да крие или да работи с нелегални работници
може да се крият дреболии до 10% от сумата като например да хванеш някой да ти направи ел инсталацията а после да кажеш че си я правил сам но пак това не може да е повече от 10% от нормите

Сря Сеп 17, 2008 12:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Тази цена е по висока от цената в САЩ например, а имайте в предвид че там трудът е по скъпо платен, машинното време е по-скъпо платено.

А бе тука къщите са дъски и пирони, една къща я сковават 2-ма мастори за 1-2 месеца :D , накарай ги да построят истинска къща от тухли, и цената на къщата ще скочи 10-кратно в САЩ :oops:

Сря Сеп 17, 2008 12:23 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
А бе тука къщите са дъски и пирони, една къща я сковават 2-ма мастори за 1-2 месеца :D , накарай ги да построят истинска къща от тухли, и цената на къщата ще скочи 10-кратно в САЩ :oops:

аа 1-2 месеца, по телевизията в пълна промяна я правят за 1 седмица заедно с оборудването и озеленяването отпред :)

Сря Сеп 17, 2008 9:05 am
Профил

Мнение 
Ако е въпроса заколко се строи американска къща, за един ден, има филм в който с еобеснява ефекта от правилно управление и планиране, и там успяват за един ден да я вдигнат от нищо до обзавеждане.
Само че аз неговоря за американска къща, ако си аправиш сметка колко излиза и колко я продават ще разбереш че те и сега сигурно си слагат по 10. Аз говоря за цена в САЩ на сериозно строителство, разбирай многоетажно със всички те му изкопни и мокри процеси, инсталаций и т.н.

Сря Сеп 17, 2008 6:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ако е въпроса заколко се строи американска къща, за един ден, има филм в който с еобеснява ефекта от правилно управление и планиране, и там успяват за един ден да я вдигнат от нищо до обзавеждане.
Само че аз неговоря за американска къща, ако си аправиш сметка колко излиза и колко я продават ще разбереш че те и сега сигурно си слагат по 10. Аз говоря за цена в САЩ на сериозно строителство, разбирай многоетажно със всички те му изкопни и мокри процеси, инсталаций и т.н.

Тони, хич не ти вярвам :) , покажи ми данни, които да показват, че 1кв.м. сериозно строителство в БГ е по-скъпо от подобно строителство в САЩ ? За един може само кучешка колиба да се направи :)

Сря Сеп 17, 2008 8:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами не е кучешка колиба, трябва да видя къде го има тоя запис.

А за цените, проучи там, аз ти казвам каква е цената тук, вече е трудно постижима, на година през мен минават 2-3 такива проекта, в момента се занимавам с 44 етажна сграда с прилежащ търговски център в София, след месец два ще мога да ти кажа какъв е бюджета. Преди 8 месеца, ECE център София, обща застроена площ 200.000 кв.м Цена без оборудването 200 млн EUR, и това е цена след много извиване на ръце, резултата инвеститора спря проекта тъй като е склонен да плати 160 млн, но за толкова няма кой да го направи, поне така както той иска, т.е. не по зле от кокото е в USA. За сравнение поинтересувай се колко струват големите проекти в САЩ, примерно Wynn комплекса в лас вегас, ако не си го виждал мога да ти кажа че е в пъти по голям от тези 200 хил кв. а да не говорим колко по сложен е и конструктивно и интериорно, ориентировъчна цена около 2.5 млрд ... както искаш ткаа ги сравнявай, тези 2.5 млрд са с оборудването вътре, което не е никак евтино.
Вярно в БГ има и малко по евтино, докарват до окло 750-800 ЕУР / кв.м. в момента подобни цени имат Керфур който вече е продаден от което инвестицията падна почти двойно спрямо началото и още 2-3 строежа собственост на испански фирми които се опитват да минат тънко със всичко, от специални системи, през материали до работна ръка.

Сря Сеп 17, 2008 10:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]