|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 4:31 pm
Киселото мляко.... е химия
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Киселото мляко.... е химия
http://news.ibox.bg/news/id_320477657
Не че не се досещахме, ама друго си е да го видиш потвърдено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 14, 2008 1:07 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Не знаех за този концентрат, но нищо чудно, ако имаше БДС, нямаше толкова лесно всеки да си прави ТС -та и сам да измисля нови рецепти.
Специално за млякото, от мои клиенти съм чувал, че ги товарят с тежки процедури по изкупуването на суровото мляко, и това е една от причините да минат на сухо мляко от внос.
При месото, с употреба на полифосфати, от 100 кг месо правиш 140 кг колбас с вкус на талашит, в безалкохолните напитки (пуншовете) слагат лепило за тапети ( КЦМ) са да изглежда по гъсто, въобще - пишеш в състава едно Е незнам си колко ( а те са хиляди) и давай.
|
| Пет Мар 14, 2008 1:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
БДС си го има. Малко е хармонизиран, но в никой случай не е по-лек. Мога да се хвана на бас, че това "мляко" отговаря на БДС, поне по химически състав  Все пак то не съдържа нищо отровно. Е-тата са си съвсем законни химикали.... А то няма и Е-та, а "само" сухо мляко и вода
Чудя се кога ли ще почне на опаковките на салама да пише "Е1,Е2,...Е355, соя. Продукта може да съдържа следи от месо"
Всъщност тука потребителите сме си за бой де. Те ни дават евтини лайна, ние ги купуваме. Ама иначе е много хубаво млякото да е толкоз гъсто че да не изпада от кофичката като я обърнеш. Или да не се скапва по 2 месеца. Какво ни пука че не е мляко всъщност  Чудно как не е почнал внос на китайско мляко още.
Незнам, непрекъснато се говори за разни биопродукти, сертифицирани и скъпи. Ама аз не ги виждам по магазините. В крайна сметка човек поне децата си може да храни с нещо нормално.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 14, 2008 2:49 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За да си храниш децата нормално с истинско кисело мляко правиш следното:
1. Договаряш се с някой, който си гледа кравичка в близко село всяка събота или неделя да му изкупуваш по 10л, на цена двойно по-голяма от изкупната.
2. Пак от там си вземаш истинска закваска за кисело мляко.
3. Хващаш за врата тъщата или жената да ти го сварят и подквасят част от него. Най-добре става в глинени гювечета.
Истинското (не кръстено с вода мляко), като се свари, прави един пръст каймак отгоре, че и жълти капчици масло избиват по него. И ядете и пиете хубаво мляко на воля до следващата неделя. И хич да не ти пука, че имало няколко хиляди бактерии в повече спрямо европейските норми - като го превариш, всичко изчезва. Ако времето е топло, при варенето на 1л мляко се слага половин лъжичка сода бикарбонат, за да не се пресече и да стане на извара. Така отгледахме малкия син (90-92г) докато не прояде обща храна.
|
| Пет Мар 14, 2008 3:38 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
като приказвате за химия - кажете технология за боза че, тук си нямат... има разни чудесии в нета, но да втасва една седмица ... иначе има вкус, че и в повечко алкохол
|
| Пет Мар 14, 2008 4:23 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не знам от де го внасят това сухо мляко, но смятайте по колко излиза там един литър сурово мляко, за да може тук след транспорт и технологията по изсушаването пак да е по-евтино.
|
| Пет Мар 14, 2008 8:09 pm |
|
 |
|
sthx
|
Най-големите производители на сухото мляко са Австралия и Аржентина. То е два вида - за животни и за хора. Към първото не се предивяват кой-знае какви хигиенични норми (виждал съм го изсипано на цементов под) и е по-евтино. Какво млеко добавят в мандрите, можем само да гадаем.
На село е възможно да се намери истинско млеко, но и тук няма гаранция какво ще ти дадат. Най-безобидното е да ти сложат малко вода, следва сухо млеко, нишесте... Една от хитрините на краварите при предаване на млекото за мамене на контролните уредчета е добавяне и на урина. Е, все пак след сваряване хитринките лъсват и минаваш на друг оператор на биологична единица. Лошото за нашия отбор е, че те прогресивно намаляват. От повърхностните ми наблюдения съдя, че козите в наше село са намалели 3-4 пъти в сравнение от преди десетина години. Цената на млекото от производител е колкото тази в магазина, заедно с ДДС (няколко пъти по-голяма от изкупната) и трудно се намира.
Имаше едмо изследване на малотрайно колбаси, в което, за един от тях не откриха никакво месо. Вероятно ставаше въпрос за кремвирши.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Мар 14, 2008 11:31 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Хората вече спират да гледат животни.Добре че има още такива дето сутрин като отивам да пазарувам продават мляко.Цените им са като тези на магазина,а може и малко по-скъпо да го дават,но почнеш ли да го вариш си има хубав каймак и е мазно.И вкуса му е мноого по-различен на това от магазина и е вкусно.Не съм пробвал да подквасям но имам един съсед дето пазарува по 10-ина литра наведнъж и казва че пробвал да прави сирене и ставало.Мисля и аз да пробвам,ама пуста му технология - нямам си и представа как се прави,каква закваска трябва....Има си тънкости.
|
| Пет Мар 14, 2008 11:44 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
За технологиите за правене на хубаво кисело мляко или домашно сирене питай бабите, а не "Данон".
|
| Пет Мар 14, 2008 11:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
За подквасване в никакъв случай не ползвайте Данон/На баба. Тяхната закваска е специална и е за "еднократна употреба" последващо използване дава резултат нещо като сополи/слуз. Най-вероятно някое обикновено/евтино ще даде по-добри резултати.
Бозата - сложна работа - жито (по принцип ечемик) и захар, ама от там на сетне идва трудното - трябва автоклав - сместа се държи около 2 часа под налягане на водна баня. Автоклава представлява един бойлер в друг (риза). Между двете стени има вода която се нагрява до определено налягане а не температура, като съответно на вътрешния съд (където е сместа) също се поддържа определено налягане. После май го центрофугират (изцеждат) и готово. И между другото наляганията са големички. Ако някой се интересува горещо мога да попитам за конкретности.
|
| Съб Мар 15, 2008 7:41 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ее, това с автоклавите как са го правили преди 200 години?
|
| Съб Мар 15, 2008 7:59 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Технологията на тенджерата под налягане е на хиляди години.
Справка Египет - Древен Рим, и по-късно Европа 
|
| Съб Мар 15, 2008 9:30 pm |
|
 |
|
zaphod
|
след "справка" би следвало да има линк към викито да речем, а не имена на държави
впрочем гугъла дава рецепти за боза, например тази. но са една от друга по-неграмотно написани, избрах най-представителната 
|
| Съб Мар 15, 2008 10:17 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Много от тия, дето опаковат/квасят кисело мляко, са в много случаи
достатъчно нагли да слагат и нишесте вътре. Последните, които
хванахме, бяха биволски кисели млека - май роса беше марката - от
Метро... Бая наглост трябва да го правиш, това е най-елементарният
тест от всички и се учи в 5-и или 6-и клас (малко йод и ако има
нишесте става лилаво - веднага се вижда).
Добре че има изненадани от наглост в днешно време, де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 16, 2008 1:30 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
cekins, ми попитай ако не е няква страшна тайна. нямам намерение да се взривявам с тая боза, но ми е интересно и ми се пие понякога много  , а и няма как да правя конкуренция от толкова километри.
със рецептите от нета, жена ми направи мая която престоя няколко дни, после препече брашно (не от ечемик, нямаше откъде), смесихме всичко накуп и на втория, третия ден вкуса и консистенцията бяха много подобни. тествах върху себе си една водна чаша и ми подейства добре - т.е. нямаше странични ефекти... по-рецепта обаче се чакало няколко дни още, и като го проверих вчера вече беше много повече алкохол отколкото боза 
|
| Нед Мар 16, 2008 3:01 am |
|
|