Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Български език за чужденци 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Български език за чужденци
Така стана, че следващия месец ще "преподавам" родния си език на отвьдокеанци. Какво да се прави, не случиха хората на даскал.
За съжаление в немския amazon има само една книга по въпроса и тя е ориентирана към граматиката. Което е идеално, понеже по тази дисциплина мога само да гледам умно без подходящото помагало, но тряба и още нещо. Един вид учебик.
Време за порьчка на литература от България за съжаление няма. Иначе се намират хубави неща.
Някой да е попадал на online материали, платени или безплатни?
Струва ми се много малко вероятно, но да опитам все пак.

Чет Мар 06, 2008 11:07 pm
Профил WWW

Мнение Re: Български език за чужденци
HCL написа:
Така стана, че следващия месец ще "преподавам" родния си език на отвьдокеанци. Какво да се прави, не случиха хората на даскал.
За съжаление в немския amazon има само една книга по въпроса и тя е ориентирана към граматиката. Което е идеално, понеже по тази дисциплина мога само да гледам умно без подходящото помагало, но тряба и още нещо. Един вид учебик.
Време за порьчка на литература от България за съжаление няма. Иначе се намират хубави неща.
Някой да е попадал на online материали, платени или безплатни?
Струва ми се много малко вероятно, но да опитам все пак.

http://www.google.com.au/search?hl=en&q ... 0%BA&meta=

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Мар 07, 2008 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
@plameniv мисля, че е излишно да споменавам, че с Google не сьм стигнал до задоволителен резултат :-s

Пет Мар 07, 2008 1:10 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
с трудна задача си се захванал :lol:
с удоволствие бих те наблюдавал когато им обясняваш правилото за образуване на множествено число в мъжки род, или пък разликата в значението между формите отива - отиваше - отидеше- отиде - отивал - отидел

интересно ми е, защо се налага да преподаваш български, да не са пенсионери решили да се местят в българия?

Пет Мар 07, 2008 9:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Точно затова си тьрся учебник по който да вьрви "курса". А в такива подробности не мисля доброволно да навлизам. Примерът който даваш и на българин не мога да го обясня :oops:
Не са пенсионери, водят курсове по английски в университета, кьм това са и полиглоти. А желанието им да учат български се пробуди, когато разбраха как се превежда cucumber на български :? . Очевидно една от двете даскалки пише някаква дисертация и изследва близко звучащи думи в различни езици.
Ще видим как ще потрьгне работата, очевидно имат нужда от човек да им помага с произношението, за останалото са достатъчно компетентни да се справят сами с подходящата литература. За целта мисля да им предложа тази книжка
http://www.amazon.de/Intensive-Bulgaria ... 46&sr=8-13

Пет Мар 07, 2008 11:10 am
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Трима хора. Две човечки и един душ :) Така горе долу приказваше американския посланник, но успя да го научи добре :)
С родовете на неудушевените предмети им става коляма каша в главите.

Пет Мар 07, 2008 2:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]