| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Тая джаджа дали е безопасна....
http://www.bezpanika.com/index.php?opti ... &Itemid=90
Иначе е гъзарийка, но се сещам за онзи случай в Мексико (ако не се лъжа) дето някакви деца намерили цезий от старо медицинско оборудване и си го гледали нощем как свети...
После паднало едно почистване... и масови прегледи...
|
| Нед Ное 04, 2007 2:24 am |
|
 |
|
zaphod
|
ами мисля че да. трития е бета активен, което ще рече че няколко милиметра твърда материя са напълно достатъчни за да спрат лъчението му. това с лазера разбира се е шит, за да не си помисли някой че свети с ядрена енергия, както всъщност си е 
|
| Нед Ное 04, 2007 8:55 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не бих разрешил на децата си да му се "кефят". 
|
| Нед Ное 04, 2007 2:23 pm |
|
 |
|
HCL
|
|
| Нед Ное 04, 2007 5:46 pm |
|
 |
|
3aek
|
а дали една такава светулка ще има мощност лъчението да мине през една BGA?
отдолу на платката една светулка отгоре камера и се вижда дали е споена или не?
X-RAY камера за 40 лв?
|
| Нед Ное 04, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Така е и вероятно върху вътрешната повърхност на тази джаджа е нанесен слой луминофор.
|
| Пон Ное 05, 2007 8:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Пообразовал си се.
Все пак остава въпроса за просмукването на тритиевите ядра през кристалната решетка на контейнера (забравих как се наричаше тоя ефект).
|
| Вто Ное 06, 2007 12:08 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Само защото спорът ми хареса:
Само защото спорът ми хареса: к'во ще кажете за светещите старомодни циферблати дето ги спрягат за радиация във всеки 2-и екшън? А теоритично "безопасна радиация" няма. Ако нямаш късмет и естествената ще те убие за най-много месец.
Както съм тръгнал да приказвам скоро ще стана "форумен бог" 
|
| Сря Ное 07, 2007 12:00 am |
|
 |
|
velio
|
|
| Сря Ное 07, 2007 1:46 am |
|
 |
|
zaphod
|
не съм се пообразовал, просто проверих във интернет какъв тип радиация излъчва трития. както съм казвал и друг път, знанието смуче, един от известните физици го е казал по-цензурно: библиотеката знае повече от мене, но аз съм физикът.
а за дифузията мисля че няма страшно - верно че водорода лесно се промъква къде ли не, обаче чак толкова всепроникващ не е.
|
| Сря Ное 07, 2007 10:22 am |
|
 |
|
Ки4о
|
За старите светещи циферблати се използва фосфор.Той май не е радиоактивен за сметка на трития.Радиация е полезна в определени дози - за пример водата в Наречен е доста по радиоактивна от други места (това по данни от приятели) и за това ако много се плицикаш из водите там боли глава,гади се,......Но ако някой има голямото желание да се облъчи,и евентуално да му "поникне" я трета ръка или крак имам един приятел дето се занимава със спектрография,та имат едни деутерииеви лампи в лаба т- ще му уредим няколко радиационни сеанса 
|
| Сря Ное 07, 2007 10:28 am |
|
 |
|
zaphod
|
старите светещи циферблати са радиоактивни, макар че не са с тритий. новите светещи циферблати не са радиоактивни, затова светят само 5 минути след угасване на светлината. няма шанс на нов циферблат да видиш колко е часа ако се събудиш през нощта. а фосфорни циферблати мисля въобще няма. невежите лаици казват на всичко светещо фосфор, понеже фосфора е бил първия познат пример застудено светене, което при него се получава при окислението му. светещите циферблати са със луминофор, като по кинескопите. при старите светещи циферблати, тоя луминофор е примесен с радиоактивен материал, който дава енергия за светенето. при новите луминофора просто играе ролята на оптичен капацитет.
що се отнася до водата в наречен, да това определено е доказателство че радиацията може да е полезна
иначе би трябвало да допуснем че този дар от природата е вреден, което не може да е вярно нали? вредни са само химикалите, лекарствата, въобще изкуствените неща творения на алчните капиталисти и безскрупулните учЕни  няма начин нещо естествено да е вредно, тоест засега няма начин, преди еко проповедниците да увиснат по фенерите  след това предполагам изведнъж ще се окаже че съществували много вредни естествени неща, но това си е за след това, към момента Слава Тебе Майко Природо, помилуй нас грешните паразити по кожата ти, амин 
|
| Сря Ное 07, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
sthx
|
Има и естествени вредни неща. Eдва ли ще можееш да живееш покрай серните изпарения на някой вулкан. Както и да е. Естествена радиация има и тя е един от факторите да съществуваме. Нали радиацията е един от мутагенните фактори, а без мутация няма нови видове.  .
Тая светеща измишльотина може да бъде опасна - поне аз не зная нещо , което да не може да се счупи, а това може и да се запали.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Ное 07, 2007 5:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | zaphod написа: старите светещи циферблати са радиоактивни, макар че не са с тритий. новите светещи циферблати не са радиоактивни, затова светят само 5 минути след угасване на светлината. няма шанс на нов циферблат да видиш колко е часа ако се събудиш през нощта. а фосфорни циферблати мисля въобще няма. невежите лаици казват на всичко светещо фосфор, понеже фосфора е бил първия познат пример застудено светене, което при него се получава при окислението му. светещите циферблати са със луминофор, като по кинескопите. при старите светещи циферблати, тоя луминофор е примесен с радиоактивен материал, който дава енергия за светенето. при новите луминофора просто играе ролята на оптичен капацитет. що се отнася до водата в наречен, да това определено е доказателство че радиацията може да е полезна  иначе би трябвало да допуснем че този дар от природата е вреден, което не може да е вярно нали? вредни са само химикалите, лекарствата, въобще изкуствените неща творения на алчните капиталисти и безскрупулните учЕни  няма начин нещо естествено да е вредно, тоест засега няма начин, преди еко проповедниците да увиснат по фенерите  след това предполагам изведнъж ще се окаже че съществували много вредни естествени неща, но това си е за след това, към момента Слава Тебе Майко Природо, помилуй нас грешните паразити по кожата ти, амин  |  |  |  |  |
Да.  В по-старите съветски самолети решили да замерят фона. Като видели за кво става въпрос, набързо взели решение да се слага подсветка. 
|
| Сря Ное 07, 2007 6:19 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Тая джаджа дали е безопасна....
|
| Сря Ное 07, 2007 9:57 pm |