|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:54 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
 Роботика
Тъй като предполагам че този в този форум има доста хора, които се занимават с роботика или искат да почнат да се занимават, искам да обявя първия български портал по роботика за открит  Ето и линка http://robo.freehostia.com/ Надявам се да се превърне в едно хубаво местенце в нета като този форум, но на друга тематика
П.С. Ако Рек реши, че този пост е против правилата на форума нека изтрие темата.
|
| Сря Юли 18, 2007 9:04 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
то всичко хубаво, но толкова ли нямаш 50 лв да си регистрираш един домейн и да се хостнеш в БГ страниците се зареждат по 3 минути
|
| Сря Юли 18, 2007 9:39 pm |
|
 |
|
HCL
|
Браво за инициативата!
Пожелавам ви да сберете пьрвия бьлгарски отбор на www.eurobot.org
P.S. URL-то в подписа ти е сгрешено.
|
| Сря Юли 18, 2007 10:54 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Ъъъ... ти нали не си някой бивш кибертронец?
В случай че си щастливец да не бъдеш - тогава евала за начинанието!
<else> ************** (цензурурано) 
|
| Чет Юли 19, 2007 5:26 am |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Любителската роботика е интересно и забавно занимание. Нивото на съвременната електроника позволява с минимални средства да се правят доста интересни неща. За съжаление в България любителската роботика не е популярана и този форум се явява опит да се развият малко нещата в тази посока. Надявам се да се присъединят почвече участници към малката група, която обменяме идеи и разбира се в даден момент да стигнем до практически резултати. Заблежката за хостинга е основателна, но момчетат които, стартираха идеята са все още дори не са студенти, така че за тях 50лв може би не са малко. Аз лично подкрепям идеята и ще помогна за нейното развитие.
@Kiiid момчетата не са кибертронци, аз лично се надявам идеята да се развие, за съжаление твоя проект не можа да получи развитие, но съм оптимист, че в България може да се реазлизира отворен проект.
|
| Чет Юли 19, 2007 12:10 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Мерси, <ypauns>
Вярно е че не стана както исках, но никога не е късно да се опита отново, нали? И това ще стане някой ден при по-подходящите условия. А дотогава дано поне този сайт да се развие
|
| Чет Юли 19, 2007 1:13 pm |
|
 |
|
sv_shady
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Благодаря за подкрепата
Това за хостването е вярно, но имаме планове да подобрим ситуацията. Не сме кибернетронци
kiiid би ми било интересно да разкажеш нещо повече за твоя проект.
|
| Чет Юли 19, 2007 2:27 pm |
|
 |
|
darkyp
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Дек 12, 2005 6:03 pm Мнения: 263 Местоположение: София
|
Като става дума за роботи - намират ли се в БГ магазини, които да предлагат китове, части и т.н. в тази насока? Във франция като бях имаше доста. И от там си взех една буба за прилична сума евра, която не си спомням, но този факт показва, че не е била толкова скъпа.
|
| Чет Юли 19, 2007 3:51 pm |
|
 |
|
zaphod
|
поздрави на бай амет
айде амееет, 6 без 10, гюбек саалдъ гялди кардашим
|
| Чет Юли 19, 2007 9:24 pm |
|
 |
|
sv_shady
|
Ами за съжелаление в Българя няма никакви такива комплекти за роботика - или трябва да се поръчва от чужбина или да си правиш всичко сам от нулата, което в крайна сметка не е много зле  Трупаш доста опит в различни сфери, а и на края като си "съживиш" творението чувството е уникално 
|
| Чет Юли 19, 2007 11:26 pm |
|
 |
|
kiiid
|
<sv_shady>, моя проект не беше само мой но се опитах да го направя по-отворен. Не стана поради няколко причини. Вероятно поради неспособността ми да представя нещата интригуващо на хората, случи се също така че няколко месеца имах извънредно много странични задачи които буквално ми изядоха времето и т.н. Това естествено води до западане. По принцип тая съдба сполетява поне 98% от отворените в интернет проекти - понеже са свободни и не получават пари, хората предимно говорят и малко се действа. Това води до ниска активност, която естествено води до още по-малко действие, още по-ниска активност и т.н. докато замре. Аз лично не съм се отказал и пак ще отворя проекта след малко време когато моментът е по-подходящ.
По същество проектът не беше роботски а по-скоро AI - идеята е стара - да се създаде "истински" PDA т.е. не устройство, което е просто умален компютър, а такова, което комуникира с разпознаване на говор/синтез на глас (без дисплей), има някаква достатъчно подобрена форма на AI за да бъде нещо като личен секретар, партньор при разговори, "приятел". Изобщо нещо на което да може да се разчита за много не-компютърни неща както един обикновен човек го прави. Звучи ужасно, нали?  Е, ако бях по-сладкодумен, бах поприготвил няколко моделчета на 3Dmax и по-лъскав сайт, вместо навремето да се занимавам с дреболии като "как да стане" или да търся подходящия хардуер, може би проекта още щеше да е жив сега... Хората не обичат сух софтуер/хардуер, на тях им трябват торти и уиски 
|
| Пет Юли 20, 2007 3:02 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе те и кибертронци имаха лъскав сайт, 3Д модели но нещо ....
|
| Пет Юли 20, 2007 8:16 am |
|
 |
|
kiiid
|
Именно де, за това ми беше думата - баланс между лъскавина и професионализъм е доста трудно постижим на практика 
|
| Пет Юли 20, 2007 9:45 am |
|
 |
|
zaphod
|
kiiid, няма да те разубеждавам от опитите да правиш ии, в края на краищата всеки може да опита, макар че очевидно не е лесно нещо. обаче самата ти идея да правиш проекта отворен е била погрешна. направата на ии (ако стане) няма да е технически, а научен пробив. разликата между техническите и научните пробиви е точно в това - едните се правят от колективи, другите се правят от таланти. айнщайн не е писал ото със съавтори, нито максуел електродинамиката, нито нютон механиката. НЯМА научни пробиви правени от колективи, това търсенето на Х бозони във церн не е наука за мене.
|
| Пет Юли 20, 2007 9:30 pm |
|
 |
|
kiiid
|
може и да се окажеш прав... 
|
| Съб Юли 21, 2007 3:40 am |
|