| Автор |
Съобщение |
|
ALF
Ранг: Минаващ
|
 Автостъкла
някои чувал ли е дали има стъкла които пропускат слабата светлина ,а по силната е поглъщат до някъква степен, или вчера един "професор" само ме налъга  )
|
| Вто Юни 12, 2007 10:37 am |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ами например тези на специалните очила за заварчици може да се сметнат за такива.
|
| Вто Юни 12, 2007 10:52 am |
|
 |
|
ALF
|
да но те ограничават и малкия поток от светлина,ще стане вечер като караш кола, колите с къси светлини няма да ги виждаш а тези на дълги ,все едно карат на къси че и по зле 
|
| Вто Юни 12, 2007 11:32 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
очилата "хелиоматик" (или там както им викат) са на този принцип: при ярка светлина потъмняват - при малка - изсветляват.
за автосъкло тая технология ми се види доста скъпичка
При всички положения, бих предпочел обикновенни стъкла - понеже вечер видимостта на "хелиоматика" е винаги по-лоша!
|
| Вто Юни 12, 2007 11:46 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Автостъкла
да не би да става дума за поглъщане в един спектър и пропускане в друг - нещо като К-стъклото в дограмите?
И аз съм чувал че сега новите по-луксозни коли ги правят с такива стъкла, но те не променят видимостта, освен ако някой няма инфрачервено зрение  Просто с разни покрития отразяват и не пропускат основно в инфрачервения спектър и така лятото не се нагрява вътре купето толкова а и донякъде се пести климатика...
|
| Вто Юни 12, 2007 1:35 pm |
|
 |
|
ALF
|
не аз дочух че новите по скапи модели,ги правели с стакла които вечер като ти свети някои на далги не те заслепяват,може и да е нещо на същия принцип като и при стъклопакетите при дограмата..., ако изобщо има такива стъкла!
|
| Вто Юни 12, 2007 1:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
огледалата за задно виждане масови ги правят така, технологията е като при LCD...
но за предни стъкла не знам... Много ме съмнява, не че е кой знае какъв технологичен проблем - щом в моето стъкло преди 15г. са вградили мрежа за отопление и през 2мм имам жица, едва ли е голям проблем да избичат LCD сегменти.
Но ако тия сегменти се бъгнат докато караш с 200 
|
| Вто Юни 12, 2007 1:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммм не знам за таквиа стъкла. Преди много години се говореше за вграждане на поляризационни филтри, както във стъклата така и във фаровет, така че директната светлина от фаровете да не те заслепява. Тогава основния пробелм е бил дълготрайноста на филтрите поради топлината отделяна от халогенните лампи. В момента с ксеоновите може би е по лесно, но не знам дали се прави, и дали наистина е ефктивно, заото все още процентът на ксеоните не е висок.
При огледалата е друга хава, и моето само се затъмнява, както и фаровете минават сми на къси ако отсреща има кола, т.е. ако засеч фарове, но стъклата са си нормални.
|
| Вто Юни 12, 2007 8:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
http://www.lctecdisplays.com/files/data ... logies.pdf
а ако наскоро си гледал МТВ, Pimp my ride, на един му сложиха цяло задно стъкло върху усилвателя което се затъмняваше, т.е. LCD завеса. Ясно че е скъпо, но за всеки влак си има пътници.... а за по слабата и по-силна светлина, по скоро е нещо с поляризациите.
|
| Сря Юни 13, 2007 2:21 am |
|
|