| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Лепене на лентов кабел
Имам тука един стар електронен будилник (>10 год.), с голям лцд екран. Напоследък почнаха да му изчезват някои сегменти, а не искам да го хвърлям, щото има определена сантиментлна стойност. Вътре ЛЦД-то е свързано с платката с един лентов кабел, от тия тънките, като кабела е директно залепен за платката и екрана. Като притисна кабела в определена точна на дисплея, сегментите се появяват. Дали е възможен някакъв ремонт на това нещо? Как се лепи такъв кабел?
|
| Пет Май 25, 2007 10:47 am |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Точно за лентов кабел не знам дали ще стане, но в случая предполагам че той като цяло си стои статично. Бих ти препоръчал да изпозваш течно проводящо лепило.
|
| Пет Май 25, 2007 10:51 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Отвори задния капак и със подходяща подпорка от хартия например осиури нужния натиск.
Все пак става въпрос за екран на будилник със сантиментална стойност.
|
| Пет Май 25, 2007 11:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
С проводящо лепило ще ми е интресно да видя как става, това трябват супер нетреперещи ръце и точно дозиране, иначе ще окъсят съседни сегменти.
Мисля че лепилата са на термопринцип, поне по кабелите на някои касови апарати, ама за други нямам опит. Друг вариант, купуваш си кабел със същата стъпка, или ползваш твоя ако е все още цял, но слагаш парче от онази растерната проводяща гума, като по елките, и по механичен начин осигуряваш притискането. Примерно залепяш две гайчици кум пластмасата на предния панел, а отзад ламелка с две винтчета я завинтваш така че да притиска кабела към дисплея.
|
| Пет Май 25, 2007 5:10 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Подпорка, но от еластичен материал. Например, изрезка от канцеларска гума.
Успех 
|
| Пет Май 25, 2007 8:49 pm |
|
 |
|
velio
|
В подкрепа на ТоНu - и аз доколкото знам се лепят на термичен принцип. Как обаче не знам.
Мога да питам една колежка в понеделник...
|
| Съб Май 26, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Не знам дали ще помагна с мнение, но на ГСМ-те ги правя като осигуря притискане и после ги духам с горещия въздух, обаче трябва да се пробва самия лентов кабел на каква температура издържа, тинола на каква се разтапя...., имам сигурно над 100-на сменени дисплея на мотороли с лентов кабел към платката, пои се без проблеми 
|
| Нед Май 27, 2007 12:44 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ммм да към платката е едно, той го сменя към самия дисплей, там тинол няма, мисля че от страната на диспеля е на термо принцип, но не знам дали материала извън проводника залепва за стуклото около пистите, или обратното, материала които е по пистите е термоактивен, и е проводим при това, и залепва за проводника ... абе .. нямам идея.
|
| Нед Май 27, 2007 12:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Питайте ни нас с ex-man - дисплеите на колко касови апарата сме налепили така  . Кабела, както е казал и той се лепи на термо принцип. Аз специално съм ги лепил и с поялника, като преди това повърхностите са много добре почистени и на дисплея и на платката. Най-добри резултати се получаваха със приспособление, което се слага на мястото на човката и широко колкото кабела и на 200 градуса - допираш го отгоре и притискаш за около 30-60 сек (ама зависи и от самия кабел де). Кабела в термоактовен по цялата дължина, затова ако има достатъчна дължина може да се отреже малко и да се залепи наново към дисплея. Гаранция, обаче че ако човека няма опит ще оризили сантименталния часовник, затова по-добре да го прави някой дето е правил такива неща  .
|
| Нед Май 27, 2007 4:39 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Нема ли да идваш скоро насам? 
|
| Нед Май 27, 2007 11:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Засега - не, може би догодина лятото, ако до тогава часовника е още със сантиментална стойност - ще видим, в зависимост от бирите какво ще правим 
|
| Пон Май 28, 2007 4:54 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
@Dimitar
Може ли да попитам... попадна ми едно такова устройство преди време... И отказах да го пипам защото не знаех, че кабела е термоактивен по цялата си дължина... Та да попитам.. В моя случай имаше бяло покритие и от двете страни... То с какво се маха на мястото където ще се лепи? Примерно.. Отрязваш частта където е била залепена и стигаш до здрав край.. Директно го притискаш до дисплея (или платката) и нагряваш или трябва да отстраниш защитното покритие преди това с нещо и тогава? Дай малко повече инфо моля.. За бирите.. Не се притеснявай... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Май 28, 2007 11:02 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
Anisotropic Conductive Adhesive(ACA) или Y adhesive - предполагам има представители на 3М в София които продават и малки опаковки. Това е само един пример.
|
| Пон Май 28, 2007 2:24 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Ама.. чакай сега.. това на 3М е само слоя който осъществява връзката.... т.е. ако имаш гъвкава платка да свържеш към печатна текстолитова или да речем LCD дисплей към гъвкав лентов кабел... Dimitar обаче каза че самия лентов кабел е бил термоактивен и се лепял директно към дисплея без добавки... това е интересното... иначе таз лента на 3М ще проверя колко струва не е проблем...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пон Май 28, 2007 4:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тоя, който ползвахме ние, беше термоактивен по цялата дължина и си режехме колкото ни трябва или пък като сбъркаме си го режехме и лепяхме на ново.
|
| Вто Май 29, 2007 1:17 am |
|
|